Przewodnik | VIMED

Przewodnik


23 kwietnia 2012

Cała prawda o glutenie

Gluten jest jednym z najczęstszych (po mleku) alergenów pokarmowych. Wykazano, że aż 10–25% osób cierpiących na alergię ma objawy uczulenia na to białko, które występuje w pszenicy, jęczmieniu i życie oraz w ziarnach zbóż, będących pochodnymi pszenicy, takich jak kamut, orkisz i pszenżyto (niektórzy eksperci zalecają pacjentom uczulonym na ten składnik unikanie również owsa, z uwagi na jego potencjalne zanieczyszczenie glutenem).
23 kwietnia 2012

Brokuł-gwiazda wśród warzyw

W naszej codziennej diecie nie może zabraknąć niezastąpionych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych brokułów. Uważa się, że to jedne z najzdrowszych dostępnych obecnie warzyw. Dzięki temu, że są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik pokarmowy oraz inne substancje bioaktywne, stanowią doskonały wybór dla tych, którzy pragną zmniejszyć swoją masę ciała.
18 kwietnia 2012

Modna dieta celebrytów jednak bezpieczna

W ostatnim czasie o Centrum Medycznym VIMED w mediach pojawiło się wiele doniesień za sprawą stosowanej w nim autorskiej terapii fenotypowej, której efekty ocenia się jako spektakularne. Z dobrodziejstw stosowanej terapii skorzystało do tej pory kilka tysięcy pacjentów a wiele znanych osób miało okazję opowiedzieć zainteresowanym dziennikarzom o rewelacyjnych rezultatach, jakie zostały osiągnięte.
16 kwietnia 2012

Warzywa poprawiają wygląd!

Nie od dziś wiadomo, że duża ilość świeżych warzyw i owoców w diecie zapewnia nam odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych oraz powoduje wzmocnienie odporności i […]
16 kwietnia 2012

Ciastka powodują agresję?

Naukowcy z kalifornijskiego uniwersytetu San Diego School of Medicine wykazali, że spożywanie wysokiej ilości kwasów tłuszczowych typu trans (dTFAs) wpływa na większą drażliwość i wywołuje agresję. […]
11 kwietnia 2012

Niebezpieczna cola?

Wyniki testów laboratoryjnych Centre for Science in the Public Interest (CSPI) wykazały, że popularne napoje gazowane typu cola posiadają w swym składzie barwnik chemiczny, który powoduje raka u zwierząt laboratoryjnych.
11 kwietnia 2012

Jagody poprawiają pamięć

Jak wykazano w najnowszych badaniach, spożywanie jagód poprawia funkcjonowanie mózgu i zapobiega zanikom pamięci związanym z procesem starzenia się.
11 kwietnia 2012

Dieta a zdrowe zęby

Twoja dieta, czyli co i jak często jesz, to ważne czynniki dla utrzymania prawidłowej higieny jamy ustnej. Racjonalna dieta i dobre nawyki zapobiegają próchnicy i chorobom przyzębia. Produkty spożywcze mogą bowiem wpływać na Twój uśmiech w podobny sposób jak szczotkowanie lub nitkowanie zębów nicią dentystyczną. Za każdym razem spożywając słodkie potrawy lub skrobię, bakterie w płytce nazębnej dostają kolejną szansę na wzmożony rozwój, tym samym zwiększa się ryzyko rozwoju próchnicy oraz chorób przyzębia.
5 kwietnia 2012

Wiosenna porcja zdrowia

Wraz z nadejściem wiosny nasz organizm zmęczony długim brakiem słońca i osłabiony licznymi infekcjami potrzebuje zastrzyku energii i składników odżywczych. Dlatego też wczesną wiosną doskonale sprawdzą się kiełki.
4 kwietnia 2012

Wielkanoc w wersji light

Wielkanoc choć to czas wyjątkowy i radosny, dla większości osób kojarzy się z obficie zastawionym stołem i świątecznym przejedzeniem. I nic w tym dziwnego! Jak pokazują badania, podczas takich uroczystych dni spożywamy nawet 4 razy więcej kilokalorii niż na co dzień! Jakich zasad warto zatem przestrzegać, aby przetrwać ten czas i nie przybrać na wadze?
26 marca 2012

Rukiew wodna chroni przed rakiem

Regularne jedzenie rukwi wodnej (rośliny z rodziny kapustowatych) obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej - donoszą wyniki badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition. Według badaczy z University of Ulster roślina ta, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, przyczynia się do zmniejszenia uszkodzeń białych krwinek i chroni przed rozwojem raka.
26 marca 2012

Czerwone mięso skraca życie

Od wielu lat prowadzone są liczne badania na temat wpływu żywności oraz nieprawidłowej diety na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Jak wykazano znaczna część nowotworów przewodu pokarmowego […]
19 marca 2012

7 produktów obniżających ciśnienie krwi

Prawidłowy sposób odżywiania to jeden z najważniejszych czynników, które mogą ochronić człowieka przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. To także jedna z najbardziej skutecznych metod leczenia tej choroby. […]
19 marca 2012

Oliwa i ryby chronią trzustkę

Oliwa i ryby mogą zapobiegać wystąpieniu ostrego zapalenia trzustki – donoszą naukowcy z Zakładu Fizjologii Żywienia Uniwersytetu w Grenadzie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3, obecne w tłuszczu ryb, a także kwas oleinowy i hydroksytyrozol, pochodzące z oliwy powinny być traktowane jako potencjalne składniki funkcjonalne zapobiegające chorobom trzustki.
19 marca 2012

Podstępna choroba

Nadciśnienie tętnicze to najczęstsza choroba układu krążenia w krajach rozwiniętych. Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze cierpi aż 10 mln, a drugie tyle jest zagrożonych jego wystąpieniem. Według danych epidemiologicznych, aż co trzeci Polak ma nadciśnienie, a jego średnia długość życia jest o cztery lata niższa od średniej europejskiej! Niestety wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, że choruje na to groźne i podstępne schorzenie.
12 marca 2012

Sałata – graj w zielone!

Sałata powinna być podstawą zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. To niskokaloryczne warzywo zawiera ogrom składników odżywczych m.in. kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, wapnia, żelaza, witaminy A, C, E, K, a także związków aktywnych tj. flawonoidy czy kwas liponowy.
11 marca 2012

Cytrusy chronią przed udarem

Według czasopisma wydawanego przez American Heart Association jedzenie większych ilości flawonoidów zawartych w owocach cytrusowych, może znacząco zmniejszyć ryzyko udaru niedokrwiennego.
11 marca 2012

Sposób na łuszczycę

29 lutego 2012

Masz nadwagę? To nie Twoja wina!

Ile razy słyszałaś/leś, że nadwaga i otyłość spowodowane są brakiem silnej woli? Jak wiele razy stosowałaś męczące i nieskuteczne diety, które prowadziły tylko do frustracji i w konsekwencji do braku samoakceptacji i poczucia własnej wartości?
26 lutego 2012

Rozmaryn-przyprawa na zdrowie

Pochodzący z rejonów Morza Śródziemnego rozmaryn stanowi jeden z podstawowych składników mieszanki ziół prowansalskich. To niezwykle aromatyczne ziele o gorzkawo-korzennym smaku wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Dzięki wysokiej aktywności antyoksydacyjnej, znajduje zastosowanie w zwalczaniu negatywnych skutków stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego w organizmie.
26 lutego 2012

Cukrowa prohibicja?

Spożycie cukru powinno być kontrolowane tak jak spożycie alkoholu i wyrobów tytoniowych, aby w pełni móc chronić zdrowie publiczne – twierdzą zgodnie badacze z Uniwersytetu w […]
26 lutego 2012

W ciąży postaw na warzywa!

Istnieją nowe dowody na to, jak ważna jest zdrowa dieta podczas ciąży. Według badań Akademii Sahlgrenska na Uniwersytecie w Gothenburgu kobiety, które podczas ciąży codziennie spożywały […]
26 lutego 2012

Cierpisz na refluks? Najpierw pokonaj alergię!

25 lutego 2012

Kawa czy herbata? – Jesteś tym, co jesz

Maja Sablewska i Lidia Trawińska mówią o zasadach zdrowego odżywiania.
13 lutego 2012

Spacer zmniejsza apetyt na czekoladę

Aktywność fizyczna jest niezbędna dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Wzmacnia nasz układ mięśniowy, redukuje tkankę tłuszczową, zapobiega chorobom cywilizacyjnym, wspomaga odporność, poprawia sen czy koncentrację oraz zapobiega depresji. Jednym słowem wykazuje szereg korzystnych działań na organizm człowieka.
13 lutego 2012

Dieta śródziemnomorska wydłuża życie

Dieta śródziemnomorska bogata w dużą ilość warzyw oraz ryb wydłuża nasze życie – taki jest jednomyślny wynik czterech badań opublikowanych przez Sahlgrenska Academy – katedrę nauk medycznych na Uniwersytecie w Göteborgu. Badania naukowe prowadzone przez szereg lat wykazały, że dieta śródziemnomorska charakteryzująca się dużym spożyciem ryb, warzyw, dobrej jakości oliwy, orzechów oraz niskim spożyciem produktów zwierzęcych takich jak mięso i mleko, prowadzi do lepszego zdrowia i dłuższego życia.
13 lutego 2012

Cała prawda o soi

Już od lat słyszymy o zdrowotnych właściwościach soi i przetworów sojowych. Wymieniane są jej właściwości antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe czy przeciwcukrzycowe. Soję uznaje się jako nieoceniony substytut mięsa […]
25 stycznia 2012

Jak chudną gwiazdy?

Dietetyk Centrum Medycznego VIMED Lidia Trawińska w programie TVP2 „Pytanie na śniadanie” opowiada o efektach naturalnej Terapii Fenotypowej stosowanej przez gwiazdy telewizyjne i osoby publiczne.
9 stycznia 2012

Zdrowie w firmie, czyli jak poprawić wyniki firmy?

Na całym świecie zwraca się coraz większą uwagę na jakość pracy i efektywność pracowników. Wiadomo, że są one uzależnione od zdrowia, samopoczucia i zaangażowania zatrudnionego. Choroba i spowodowana nią obniżona wydajność pracownika wiążą się z utratą produktywności firmy i zmniejszeniem jej rentowności.
9 stycznia 2012

Dieta a bezdech senny

Według najnowszych badań naukowych, stosowanie diety śródziemnomorskiej w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną, może pomóc w poprawie objawów bezdechu sennego.