Blog | VIMED

Blog


20 sierpnia 2011

Szkodliwe napoje wyskokowe

Jeżeli zależy nam na obniżeniu ryzyka zachorowania na raka, to nie ma takiej ilości alkoholu, jaką można byłoby uznać za bezpieczną. Donoszą najnowsze badania naukowe, których wyniki nie spodobają się osobom, które lubią sięgać po napoje wyskokowe.
20 sierpnia 2011

Gdy puchną nogi…

Obrzęki nóg potocznie nazywane puchnięciem są nie tylko problemem kosmetycznym, ale głównie zdrowotnym. Z fizjologicznego punktu widzenia obrzęki powstają na skutek ucieczki płynów z komórek i naczyń do przestrzeni międzykomórkowych.
14 sierpnia 2011

Ciągle zmęczona? Zobacz co może być tego przyczyną

Zanim zaczniesz winić swój wielozadaniowy tryb życia, dowiedz się co może być głównym powodem niewyjaśnionego zmęczenia. Oczywiście, w niektórych przypadkach powodem zmęczenia jest niewystarczająca ilość dobrego snu.
14 sierpnia 2011

Dlaczego zdrowy posiłek nie syci?

Spożywając produkty, nie zaliczające się do zdrowej żywności, szybciej osiągamy uczucie zadowolenia niż kiedy jemy produkty, które uważamy za zdrowe – wykazują najnowsze badania.
14 sierpnia 2011

Otyłość a łuszczyca u dzieci

Według najnowszych badań, nadwaga i otyłość stanowią największe ryzyko rozwoju zmian łuszczycowych u dzieci. Ponadto dzieci, u których występuje stan zapalny skóry częściej mają podwyższony poziom cholesterolu we krwi, niezależnie od ich masy ciała. Jak podaje czasopismo naukowe Journal of Pediatrics, istnieje coraz więcej dowodów łączących czynniki ryzyka chorób serca z rozwojem łuszczycy.
14 sierpnia 2011

Słodkie przekąski

Suszone owoce stanowią bardzo dobrą przekąskę w przypadku, gdy nagle zaczyna brakować nam energii i czujemy się głodni. W miejsce zwykłego cukru, mogą posłużyć jako bardzo dobry dodatek do dosładzania różnego rodzaju potraw: płatków zbożowych, sałatek, koktajli czy różnego rodzaju wypieków. Dostarczają sporej dawki błonnika, składników mineralnych, w tym potasu, który pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Są także doskonałą przekąska podczas długich podróży.
8 sierpnia 2011

Żywność modyfikowana genetycznie – realne zagrożenie?

Temat żywności modyfikowanej genetycznie budzi wiele kontrowersji. Dzieje się tak dlatego, że przedmiotem manipulacji genetycznej stało się środowisko naturalne. Pikanterii całej sprawie dodaje fakt, że problem GMO jest związany z naukową i ekonomiczną ekspansją kilku koncernów działających w obszarze agrobiznesu.
8 sierpnia 2011

Niezwykle pomocne cytryny

Cytryna jest jednym z najważniejszych i naturalnych środków leczniczych używanych w gospodarstwie domowym. Ten żółty owoc oprócz tego, że jest smaczny i soczysty, wykazuje szereg właściwości zdrowotnych i jest niezwykle pomocny leczeniu wielu schorzeń.
8 sierpnia 2011

Alergia na gluten przyczyną wczesnej menopauzy

Kobiety, które chorują na celiakię są bardziej narażone na wystąpienie wczesnej menopauzy oraz na powstawanie szeregu zaburzeń w funkcjonowaniu układu hormonalnego w porównaniu do kobiet nie cierpiących na chorobę trzewną.
8 sierpnia 2011

Egzotyczne smakołyki

Od sierpnia na sklepowych półkach i na bazarach zaczynają pojawiać się niektóre z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców egzotycznych. Bogate w witaminy i składniki mineralne, zaskakują nas swoi wyglądem i budzą ciekawość. Choć smakują inaczej niż rodzime jabłka czy śliwki, warto ich spróbować i urozmaicić nimi codziennie menu.
1 sierpnia 2011

Postaw na detoksykację!

Detoksykacja to najprościej mówiąc usuwanie toksyn. To również bardzo skomplikowany proces biochemiczny w którym cząsteczki toksyczne są przekształcane w taką formę, która jest możliwa do wydalenia przez organizm. Główne narządy i układy odpowiedzialne za detoksykację to: wątroba, układ krwionośny i limfatyczny, jelito grube oraz nerki.
1 sierpnia 2011

Senność a wysokokaloryczne posiłki

Senność jest zjawiskiem naturalnym, pod warunkiem, że jest adekwatna do stanu danego człowieka. Nie niepokoi nas, gdy możemy ją bez wahania wytłumaczyć zmęczeniem czy późnym godzinom wieczornym. Jest również zależna od pogody, może stanowić objaw obniżenia się wartości ciśnienia tętniczego czy spadku glukozy we krwi.
1 sierpnia 2011

Czy dieta wpływa na ilość kolagenu w skórze?

Dieta odgrywa znaczącą rolę w produkcji kolagenu – białka, które łączy i wspiera tkanki ciała i jest podstawowym elementem, który utrzymuje skórę jedrną i elastyczną. Według Amerykańskiej Akademii Dermatologów, skóra składa się z około 80 procent kolagenu.
1 sierpnia 2011

Smaczne dodatki do letniej sałatki

Sezon letni jest krótki, ale obfity w zdrowe produkty spożywcze. Jest to czas w roku, w którym częściej możemy rozkoszować się owocami i warzywami niż w innych, zimniejszych miesiącach. W lecie najpopularniejszymi owocami są arbuzy, borówki, kabaczki i inne soczyste smakołyki, które można dodać do sałatki.
25 lipca 2011

Cellulit? Pozbądź się go!

Cellulit to obrzęk tkanki łącznej (podskórnej tkanki tłuszczowej) pojawiający się w wyniku nagromadzenia substancji toksycznych w komórkach. Efektem jest nierówna i pofałdowana powierzchnia skóry ud, bioder, […]
25 lipca 2011

Odchudzająca moc grejpfrutów

Jest żółty, czerwony, gorzko-słodki lub gorzki, lecz pod grubą skórką skrywa bogactwo składników leczniczych. Grejpfrut (z łaciny rajski owoc cytrusowy) zawiera nie tylko witaminy i składniki […]
25 lipca 2011

Zadbaj o odpowiedni sen dziecka

Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi – ADHD (z ang. Attention Deficit Hyperactivity Disorder) jest najczęściej występującym zaburzeniem psychicznym u dzieci w wieku rozwojowym. Nowe badania […]
25 lipca 2011

5 orzeźwiających napojów na lato

Nie ma to jak pierwszy łyk orzeźwiającego napoju w letni dzień. Chłodne szkło, brzdęk lodu, cierpki smak limonki, słodki sok malinowy, liść mięty. Niezależnie od tego, […]
18 lipca 2011

Zasady racjonalnego żywienia dla osób aktywnych ruchowo

Sport wyczynowy jest to dziedzina, w której liczą się ułamki sekund. Każdy zawodnik, chce wygrać i osiągnąć sukces. Odżywianie osób aktywnych fizycznie, a tym bardziej wyczynowych […]
18 lipca 2011

Dobroczynne właściwości czereśni

Jeżeli uwielbiasz smak świeżych, soczystych, słodkich czereśni, to teraz masz odpowiedni powód, żeby się nimi zajadać. Badania przeprowadzone przez chemików z Agricultural Research Service, potwierdzają że […]
18 lipca 2011

Otyłość matki powiązana z autyzmem dziecka

Autyzm to zaburzenie rozwojowe, które może powodować istotne problemy społeczne, komunikacyjne i behawioralne. Jest skomplikowanym zespołem upośledzenia rozwoju, w którym istotną rolę odgrywa funkcjonowanie mózgu. Najczęściej […]
18 lipca 2011

Popraw pamięć i koncentrację

Czy wiesz, że odpowiednio skomponowana dieta, dzięki dostarczeniu niezbędnych składników odżywczych wspomaga pamięć i poprawia sprawność umysłową? Poniżej przedstawiamy Wam te produkty spożywcze, które poprawiają zdolności […]
12 lipca 2011

Kosmetyczne i medyczne działanie terapii hiperbarycznej

Wpływ tlenu hiperbarycznego na narządy i tkanki jest różnoraki. W warunkach wysokiego ciśnienia i wysokich stężeń parcjalnych tlen staje się lekiem wywierając wiele istotnych zjawisk w organizmie pacjenta. Poniżej przedstawiamy kosmetyczne i medyczne działanie terapii hiperbarycznej.
12 lipca 2011

Kiedy i komu potrzebna jest terapia hiperbaryczna?

Terapia hiperbaryczna powinna być stałym zabiegiem dla Pań dbających o siebie. Lepsze dotlenienie organizmu to znakomita kosmetyka od wewnątrz. Terapia hiperbaryczna znacząco opóźnia procesy starzenia. Powoduje, że skóra staje się zdrowsza, nie widać zmęczenia i nie tworzą się zmarszczki.
12 lipca 2011

Na czym polega terapia hiperbaryczna?

Tlenowa terapia hiperbaryczna jest jedną z najbardziej efektywnych metod dostarczania tlenu do wszystkich komórek ciała. Wykorzystanie ciśnienia wyższego niż atmosferyczne pozbawia tlen fizjologicznych barier przenikania przez tkanki. Oznacza to, że tlen może przenikać tam, gdzie w normalnej sytuacji nie ma szans się przedostać – czyli do obszarów źle ukrwionych, np. ran czy ognisk udarowych. Gazy znajdujące się pod zwiększonym ciśnieniem (hiperbarycznym) mogą szybciej dyfundować do płynów i gromadzić się w zwiększonych stężeniach.
12 lipca 2011

Komora hiperbaryczna w CM VIMED!!!

Od lipca w Centrum Medycznym VIMED dostępna jest nowoczesna komora hiperbaryczna, pierwsza tego rodzaju w Polsce! Tlenoterapia hiperbaryczna (HBO) to zaawansowane, specjalistyczne leczenie, które wykorzystuje czysty tlen podawany w warunkach podwyższonego ciśnienia w odpowiednio skonstruowanej komorze ciśnieniowej, w celu zwiększenia stopnia nasycenia krwi tlenem.
3 lipca 2011

12 powodów, dla których warto jeść mango

Mango zalicza się do najbardziej popularnych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”.
3 lipca 2011

Zdrowy zamiennik czekolady

Wielu ludzi na świecie nie wyobraża sobie życia bez czekolady, która bardzo często kojarzy się nam z ogromną przyjemnością i poczuciem szczęścia. Niestety jej główny składnik, […]
2 lipca 2011

Zielona herbata- tai chi a mocne kości

Polifenole zawarte w zielonej herbacie mogą pomóc kobietom, które przeszły menopauzę, w utrzymaniu zdrowych kości. Dr Chwan-Li Shen z Texas Tech University Health Sciences Center, w swoich badaniach odnotowała znaczący wzrost markerów kostnych u kobiet, które piły zieloną herbatę oraz ćwiczyły Tai Chi.
2 lipca 2011

E.coli. Realne zagrożenie?

W dniu 22 maja 2011 r. Niemcy zgłosiły znaczny wzrost liczby pacjentów z zespołem hemolityczno-mocznicowym (HUS) i krwawymi biegunkami spowodowanymi przez toksyny Shiga wytwarzane przez E. […]