Blog


18 lipca 2011

Otyłość matki powiązana z autyzmem dziecka

Autyzm to zaburzenie rozwojowe, które może powodować istotne problemy społeczne, komunikacyjne i behawioralne. Jest skomplikowanym zespołem upośledzenia rozwoju, w którym istotną rolę odgrywa funkcjonowanie mózgu. Najczęściej […]
18 lipca 2011

Popraw pamięć i koncentrację

Czy wiesz, że odpowiednio skomponowana dieta, dzięki dostarczeniu niezbędnych składników odżywczych wspomaga pamięć i poprawia sprawność umysłową? Poniżej przedstawiamy Wam te produkty spożywcze, które poprawiają zdolności […]
12 lipca 2011

Kosmetyczne i medyczne działanie terapii hiperbarycznej

Wpływ tlenu hiperbarycznego na narządy i tkanki jest różnoraki. W warunkach wysokiego ciśnienia i wysokich stężeń parcjalnych tlen staje się lekiem wywierając wiele istotnych zjawisk w organizmie pacjenta. Poniżej przedstawiamy kosmetyczne i medyczne działanie terapii hiperbarycznej.
12 lipca 2011

Kiedy i komu potrzebna jest terapia hiperbaryczna?

Terapia hiperbaryczna powinna być stałym zabiegiem dla Pań dbających o siebie. Lepsze dotlenienie organizmu to znakomita kosmetyka od wewnątrz. Terapia hiperbaryczna znacząco opóźnia procesy starzenia. Powoduje, że skóra staje się zdrowsza, nie widać zmęczenia i nie tworzą się zmarszczki.
12 lipca 2011

Na czym polega terapia hiperbaryczna?

Tlenowa terapia hiperbaryczna jest jedną z najbardziej efektywnych metod dostarczania tlenu do wszystkich komórek ciała. Wykorzystanie ciśnienia wyższego niż atmosferyczne pozbawia tlen fizjologicznych barier przenikania przez tkanki. Oznacza to, że tlen może przenikać tam, gdzie w normalnej sytuacji nie ma szans się przedostać – czyli do obszarów źle ukrwionych, np. ran czy ognisk udarowych. Gazy znajdujące się pod zwiększonym ciśnieniem (hiperbarycznym) mogą szybciej dyfundować do płynów i gromadzić się w zwiększonych stężeniach.
12 lipca 2011

Komora hiperbaryczna w CM VIMED!!!

Od lipca w Centrum Medycznym VIMED dostępna jest nowoczesna komora hiperbaryczna, pierwsza tego rodzaju w Polsce! Tlenoterapia hiperbaryczna (HBO) to zaawansowane, specjalistyczne leczenie, które wykorzystuje czysty tlen podawany w warunkach podwyższonego ciśnienia w odpowiednio skonstruowanej komorze ciśnieniowej, w celu zwiększenia stopnia nasycenia krwi tlenem.
3 lipca 2011

12 powodów, dla których warto jeść mango

Mango zalicza się do najbardziej popularnych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”.
3 lipca 2011

Zdrowy zamiennik czekolady

Wielu ludzi na świecie nie wyobraża sobie życia bez czekolady, która bardzo często kojarzy się nam z ogromną przyjemnością i poczuciem szczęścia. Niestety jej główny składnik, […]
2 lipca 2011

Zielona herbata- tai chi a mocne kości

Polifenole zawarte w zielonej herbacie mogą pomóc kobietom, które przeszły menopauzę, w utrzymaniu zdrowych kości. Dr Chwan-Li Shen z Texas Tech University Health Sciences Center, w swoich badaniach odnotowała znaczący wzrost markerów kostnych u kobiet, które piły zieloną herbatę oraz ćwiczyły Tai Chi.
2 lipca 2011

E.coli. Realne zagrożenie?

W dniu 22 maja 2011 r. Niemcy zgłosiły znaczny wzrost liczby pacjentów z zespołem hemolityczno-mocznicowym (HUS) i krwawymi biegunkami spowodowanymi przez toksyny Shiga wytwarzane przez E. […]
26 czerwca 2011

5 super-produktów żywnościowych dla kobiet

Każda kobieta dobrze wie, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Kobiecy organizm ma złożoną strukturę i unikalne wymagania, które można łatwo spełnić, wybierając odpowiednie pokarmy. Istnieje wiele artykułów spożywczych bogatych w wartości odżywcze, które są szczególnie korzystne dla płci pięknej. Poniżej omówiono 5 produktów, bogatych w składniki odżywcze, które zapewniają kobietom zdrowie i dobre samopoczucie.
26 czerwca 2011

Profilaktyczne działanie migdałów

Naukowcy z Almond Board z Kalifornii twierdzą, że prosta zmiana w odżywianiu może znacząco pomóc w przezwyciężeniu problemów zdrowotnych. Jednym ze sposobów poprawy zdrowia jest dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych, które znacząco mogą wpłynąć na przykład na obniżenie poziomu triglicerydów we krwi.
26 czerwca 2011

Jak sprawdzić czy arbuz jest świeży?

Zawiera aż 92% wody (najwięcej ze wszystkich owoców i warzyw), dlatego też doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Sezon na arbuzy rozpoczyna się w połowie czerwca i trwa do końca sierpnia. Aby cieszyć się ich orzeźwiająco słodkim smakiem, wybierając arbuzy w sklepie, najlepiej kierować się prostymi wskazówkami zamieszczonymi poniżej.
26 czerwca 2011

Alternatywne źródła wapnia

Wapń jest jednym z kluczowych minerałów dla naszego zdrowia. Od jego prawidłowej ilości w naszej diecie zależy nie tylko czy mamy mocne kości i zdrowe zęby. Do procesów regulowanych przez odpowiednią podaż wapnia należą m.in.: właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, praca mięśni, krzepliwość krwi, ciśnienie krwi, regulacja pracy serca, aktywacja niektórych enzymów, przepuszczalność błon komórkowych, kontrola masy ciała, odporność organizmu na toksyny (ołów, kadm) czy ograniczenie powstawania nieprawidłowych komórek w obrębie przewodu pokarmowego.
21 czerwca 2011

5 porad jak uniknąć nadprogramowych kilogramów

Lato jest doskonałą porą roku na wprowadzenie drobnych zmian żywieniowych. Dostępność różnorodnych warzyw i owoców oraz ich niska cena znacząco sprzyjają zmianie dotychczasowych nawyków. Poniżej przedstawiamy 5 zasad prawidłowego odżywiania, które sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki (i to nie tylko w okresie wakacyjnym).
21 czerwca 2011

Owoce jagodowe źródłem zdrowia

Owoce jagodowe są zapowiedzią lata. Pojawiają się w czerwcu i towarzyszą nam aż do końca września. Są pełne antyoksydantów, witamin, błonnika oraz innych składników odżywczych istotnych dla utrzymania organizmu w dobrym zdrowiu. Po za tym zawierają związki, które poprawiają funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, opóźniają rozwój niektórych nowotworów, a nawet zmniejszają ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
21 czerwca 2011

Kawa a cukrzyca

Dla większości ludzi filiżanka gorącej kawy jest doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia. Jednakże nie zdajemy sobie sprawy z tego jak negatywne skutki niesie za sobą nadmierne spożywanie kawy. Kofeina wpływa pobudzająco na pracę mięśnia sercowego, zaburza jego rytm i podnosi ciśnienie krwi, powoduje zatrzymywanie płynów w organizmie, prowadzi do zaburzeń hormonalnych i osłabienia funkcjonowania układu odpornościowego, prowadzi w późniejszym okresie do słabszej dyspozycji umysłowej.
21 czerwca 2011

Lodówka nocną porą

W dzień nie czujesz głodu lub starasz się uważać na to co jesz. Apetyt dopada Cię dopiero późnym wieczorem albo budzisz się w nocy i nie jesteś w stanie zasnąć, jeśli czegoś nie przekąsisz.
12 czerwca 2011

Proste sposoby na zdrowe serce

Utrzymanie serca w zdrowiu może prowadzić do dłuższego i bardziej satysfakcjonującego życia. Udowodniono, że dieta oraz odpowiednie ćwiczenia mają ogromny wpływ na ogólny stan zdrowia danej osoby. „Dieta dla serca” ma na celu obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych. Poniżej przedstawiono sześć wskazówek dietetycznych, które pomogą Ci zadbać o swoje serce.
12 czerwca 2011

Czy marynowany imbir jest zdrowy?

Marynowany korzeń imbiru to zdrowy dodatek stosowany powszechnie w japońskich restauracjach serwujących sushi. Imbir doskonale wspomaga trawienie pokarmów, ma również właściwości zwalczające przeziębienie. Uważa się, że korzeń imbiru pomaga walczyć z chorobami nowotworowymi i stanami zapalnymi w organizmie. Marynowanie imbiru nie pozbawia go korzystnych właściwości.
11 czerwca 2011

Ortoreksja – niezdrowa ochota na zdrowe jedzenie

Wybór zdrowej żywności czy dbałość o racjonalną dietę to cecha godna pochwały. Jednak nie dla wszystkich znaczy to samo. Są ludzie, dla których dbanie o zdrowie […]
11 czerwca 2011

Zbawienna moc soków

Świeże soki owocowe i warzywne są kluczem do doskonałej kondycji i zdrowia. Są „organiczną wodą” zawierającą w swoim składzie mnóstwo witamin, minerałów, aktywnych enzymów i innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprzez ich regularne spożywanie można wykluczyć przyjmowanie syntetycznych preparatów witaminowych i mineralnych (suplementy diety).
6 czerwca 2011

Uchroń się przed zarażeniem – oto 8 porad, które pomogą Ci tego uniknąć

Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety. Są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, a także fitozwiązków – substancji mających wpływ na zdrowie i samopoczucie. Ponadto poprawiają przemianę materii, pomagają w procesie trawienia oraz chronią przed rozwojem wielu chorób przewlekłych. Jednakże, aby w pełni cieszyć się właściwością odżywczą jarzyn i owoców, należy je ówcześnie odpowiednio przygotować, aby zapobiec zakażeniom i zatruciom pokarmowym.
6 czerwca 2011

Wyspani są szczuplejsi

Osoby, które chcą być szczuplejsze, powinny spać dłużej twierdzą amerykańscy naukowcy, którzy odkryli zależność pomiędzy długością snu, a masą ciała. Według badaczy, osoby które śpią krócej (tzn. mniej niż 6 godzin w ciągu nocy) mają częściej wyższy wskaźnik masy ciała.
6 czerwca 2011

Produkty wywołujące bóle głowy

Istnieje wiele produktów spożywczych, które mogą powodować bóle głowy i migreny. Co więcej, ich przyczyną mogą być również nawyki żywieniowe. Pośpiech, odwodnienie czy pomijanie posiłków także sprzyjają bólom głowy. Nie należy zapominać również o migrenie, mogącej wystąpić w wyniku braku witamin i składników mineralnych w organizmie.
6 czerwca 2011

Czy zajadasz swoje emocje?

„Zajadanie emocji” czy kompulsywne objadanie się to wg ekspertów jeden z głównych czynników przyczyniających się do występowania nadwagi i otyłości. Mechanizm ten polega na zjadaniu dużych ilości pożywienia, najczęściej produktów, które normalnie staramy się ograniczać lub eliminować z diety.
29 maja 2011

Kupuj zdrowo i niedrogo

Cena produktu spożywczego nie zawsze odpowiednio odzwierciedla jego wartość odżywczą. Produkty wysokowartościowe potrafią być znacznie tańsze od tych, które oprócz spustoszenia naszego portfela nie wnoszą żadnych korzyści zdrowotnych dla organizmu. Warto zatem bliżej przyjrzeć się temu zagadnieniu, aby móc dokonywać dobrych wyborów podczas codziennych zakupów.
29 maja 2011

Cała prawda o truskawkach

Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają się na przełomie maja i czerwca, a pozostają z nami aż do lipca. Późniejsze odmiany mają owoce nawet do końca sierpnia, czy początku września. Swoje właściwości zawdzięczają dużej zawartości tzw. antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.
29 maja 2011

Uzależniony od fast foodów?

Według najnowszych wyników badań, opublikowanych w czasopiśmie FASEB (Journal of the Federation of American Societes for Experimental Biology) stosowanie wysokotłuszczowej i bogatej w cukry proste diety przez kobiety w ciąży zwiększa prawdopodobieństwo narodzenia się potomstwa z uzależnieniem od żywności typu junk food.
29 maja 2011

Dieta dla oczu

AMD (age-related macular degeneration) – związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej – to choroba narządu wzroku prowadząca do trwałych zmian w siatkówce i naczyniówce, w wyniku których dochodzi do nieodwracalnej, całkowitej lub częściowej utraty wzroku.