Blog


2 stycznia 2012

Pestycydy w żywności

Korzyści zdrowotne płynące z diety bogatej w warzywa i owoce są większe niż ryzyko narażenia na pestycydy w nich zawarte. Jedzenie tradycyjnie uprawianych i nawożonych owoców i warzyw jest o wiele lepsze dla naszego zdrowia niż całkowite unikanie tych produktów. Poniższe listy pomogą ci określić, które owoce i warzywa mają najwięcej pozostałości pestycydów i dlatego jest niezwykle istotne, żeby kupować je w sklepach, które sprzedają żywność organiczną, z kontrolowanych upraw.
27 grudnia 2011

Zdrowie w kolorze-papryka

Kiedy odwiedzamy warzywniak, kolorowe papryki natychmiast przykuwają naszą uwagę pośród zieleni. To jedno z najpopularniejszych warzyw w naszej diecie, znacząco poprawia walory smakowe różnorodnych dań. Papryka […]
27 grudnia 2011

Co to jest RLS?

Zespół niespokojnych nóg (RLS – z ang. Restless Legs Syndrome) jest zaburzeniem ze strony układu nerwowego, powodującym uczucie zmęczenia i niepokoju w kończynach. Ten niedoceniany problem zdrowotny dotyka około 10% populacji. Charakterystyczną cechą tego schorzenia jest jego ustępowanie lub znaczne złagodzenie pod wpływem ruchu. Z uwagi, że objawy nasilają się w nocy, pacjentom zmagający się z RLS często towarzyszy bezsenność i przewlekłe zmęczenie.
27 grudnia 2011

Negatywne skutki picia kawy

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Durham, osoby spożywające wysokie dawki kofeiny ze źródeł takich jak kawa i napoje energetyzujące, częściej doświadczają halucynacji, słyszenia głosów i […]
26 grudnia 2011

Konsekwencje nieprawidłowej masy ciała

Nadmiar masy ciała i zaburzenia gospodarki lipidowej negatywnie wpływają na serce. Masa ciała jest wypadkową energii pobieranej z pożywienia oraz zużywanej na aktywność fizyczną. Jeśli regularnie […]
19 grudnia 2011

Ryby-samo zdrowie

Wigilia, to jedyny dzień w roku, kiedy na wszystkich polskich stołach goszczą ryby. To niedoceniane źródło pełnowartościowego białka, stanowi podstawę zdrowej, racjonalnej diety. Tłuste ryby morskie zawierają unikalne kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które wykazują szereg pozytywnych działań na organizm człowieka.
18 grudnia 2011

Korzenne przyprawy

Zapach korzennych przypraw jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Przyprawy te poprawiają aromat potraw, a także polepszają i wzmacniają ich smak. Co ciekawe, korzenne przyprawy wykazują także szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Wspomagają pracę układu trawiennego, wzmagają apetyt, a także rozgrzewają. Poniżej przedstawiamy 5 najpopularniejszych przypraw korzennych.
18 grudnia 2011

Orzechy-źródło dobrego nastroju

Uważane za symbol szczęścia i mądrości, orzechy są nieodłącznym elementem wigilijnych potraw. Jak dawniej wierzono, ich obecność na świątecznym stole wróży pomyślność i powodzenie. Te najzdrowsze spośród wszystkich bakalii, dostarczają organizmowi wielu niezbędnych witamin i składników mineralnych. Orzechy nie należą do jednego rodzaju botanicznego, nie są też ze sobą blisko spokrewnione.
12 grudnia 2011

Kiwi-źródło witamin

Kiwi posiada niezliczone korzyści dla zdrowia. Jak wynika z badań opublikowanych w Journal of American College of Nutrition, jest owocem o bardzo wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że porcja kiwi dostarcza mało kalorii, a dużo niezbędnych składników odżywczych.
12 grudnia 2011

Owoce Goji-sposób na długowieczność?

Owoce Goji to przede wszystkim wspaniałe źródło witaminy C – w 100 g znajduje się jej 2500 mg. Są także bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B6. Ponadto posiadają także inne składniki odżywcze takie jak żelazo, cynk, wapń, selen oraz błonnik.
12 grudnia 2011

Najlepsze napoje na chłodne dni

Kiedy za oknem zimno i pada deszcz, nie ma nic bardziej przyjemnego niż kubek gorącej herbaty. Ciepła filiżanka tego znanego od wieków napoju, nie tylko poprawia samopoczucie, ale także łagodzi pierwsze objawy przeziębienia. Szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym są te napoje, do których przyrządzenia możemy dodać szczególne rozgrzewające składniki.
12 grudnia 2011

ADHD dorosłych

Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (z ang. Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD) jest jednym z najpowszechniejszych problemów rozwojowych dzieciństwa. Stan ten charakteryzuje się brakiem uwagi, nadpobudliwością i impulsywnością. Choć dawniej uważane za schorzenie dotyczące wyłącznie małoletnich, obecnie wiadomo, że około 2/3 dzieci dotkniętych ADHD nie wyrasta ze swojej choroby.
4 grudnia 2011

Zdrowotne właściwości kolendry

Pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego, kolendra jest przyprawą stosowaną na całym świecie. Wszystkie części tej rośliny są jadalne, jednak najczęściej używane w kuchni są jej przypominające natkę pietruszki – liście oraz nasiona, nadające potrawom korzenno-ostry smak. Choć kolendrę stosuje się głównie jako przyprawą kuchenną (stanowi m.in. ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych np. curry), od wielu lat ceniona jest także za swoje właściwości lecznicze.
4 grudnia 2011

Flora bakteryjna jelit a otyłość

W ciągu ostatnich lat, badacze starają się jeszcze lepiej poznać mechanizm powstawania nadwagi i otyłości oraz czynniki predysponujące do ich rozwoju. Ostatnie badania pokazują, że na mechanizm przyrostu masy ciała i regulacji energetycznej wpływają bakterie zasiedlające przewód pokarmowy, tzw. mikroflora jelitowa.
4 grudnia 2011

Jabłka i gruszki mogą obniżyć ryzyko zawału

W najnowszym badaniu przeprowadzonym w Holandii wykazano, że spożywanie owoców i warzyw o białym miąższu, w tym jabłek i gruszek, jest bardzo korzystne w zwalczaniu ryzyka wystąpienia zawału serca.
4 grudnia 2011

Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią stawy

Według ostatnio opublikowanych badań, po raz pierwszy wykazano, że kwasy omega-3 z oleju rybnego mogą zasadniczo zmniejszyć objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.
27 listopada 2011

Dlaczego warto jeść sezam?

Sezam wraz z innymi nasionami tj. pestki dyni czy słonecznika, stanowi istotny składnik zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Z ziaren sezamu wytłacza się popularny w kuchni azjatyckiej - olej sezamowy. Nasiona te są powszechnie znane z właściwości prozdrowotnych i mają dużo składników odżywczych.
21 listopada 2011

Dieta wpływa na geny!

Badania wykazują, że zdrowy sposób odżywiania może wpływać na geny powodujące choroby układu krwionośnego. Dotychczasowo wykazano, że zdrowa dieta obniża prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, jednakże najnowsze badania wykazują także, iż zdrowa dieta może wpływać na geny odpowiedzialne za takie schorzenia.
21 listopada 2011

Niezwykłe właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata pochodząca z Chin jest najstarszą ze wszystkich herbat. W przeciwieństwie do czarnej herbaty nie ulega procesowi fermentacji, dzięki czemu zatrzymywane są w niej korzystne polifenole oraz związki biologicznie aktywne. Co ciekawe, zawiera ich więcej niż większość powszechnie spożywanych pokarmów i napojów.
21 listopada 2011

6 objawów, których nigdy nie należy ignorować

Istnieją różne rodzaje objawów, jedne są bardziej powszechne jak ból głowy, inne rzadsze i bardziej nietypowe jak nagłe problemy z mówieniem. Choć często potrafimy odróżnić zwyczajne reakcje organizmu od tych niepokojących dolegliwości, okazuje się, że część z nich może mieć katastrofalne skutki, jeśli je zlekceważymy.
20 listopada 2011

Kontrowersje wokół antyperspirantów

Większość ludzi w dzisiejszym świecie nie wyobraża sobie życia bez antyperspirantów. Po ich użyciu czujemy się pewniej i bardziej komfortowo, zwłaszcza jeżeli jesteśmy w pracy. Są to kosmetyki, które mają na celu zmniejszenie wydzielania potu, co pomaga skutecznie zwalczyć nieprzyjemny zapach.
13 listopada 2011

Dieta a nowotwór jelita grubego

Choroby nowotworowe stanowią coraz większy problem zdrowotny ludności w Polsce i na świecie. Poza chorobami układu krążenia, są one drugą, co do częstości przyczyną zgonów w populacji polskiej. Jak wynika z danych epidemiologicznych nowotwory odpowiedzialne są za 25% zgonów zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet. Nowotwory jelita grubego zajmują drugą (u kobiet) i trzecią (u mężczyzn) pozycję pod względem zachorowalności na nowotwory złośliwe w Polsce.
13 listopada 2011

Niska masa urodzeniowa a autyzm

Jak donoszą najnowsze badania, wcześniaki oraz dzieci z niską masą urodzeniową są około pięć razy bardziej narażone na rozwój autyzmu, niż dzieci urodzone o czasie i o prawidłowej masie ciała.
13 listopada 2011

5 produktów obniżających cholesterol

Choroby serca są odpowiedzialne za blisko pięćset tysięcy zgonów rocznie w Ameryce. Badania pokazują, że można obniżyć ryzyko rozwoju chorób serca o 40% przez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Pomimo, że leków na obniżenie poziomu cholesterolu jest pod dostatkiem, eksperci twierdzą, że możemy efektywnie wpływać na obniżanie poziomu cholesterolu poprzez wprowadzenie do swojej diety przedstawionych pięciu produktów
13 listopada 2011

Ochronne działanie truskawek

Według najnowszych badań osoby, które cierpią z powodu wrzodów żołądka powinny wprowadzić do swojej diety truskawki, szczególnie jeśli na podłożu powstania wrzodów leży nadmierna konsumpcja alkoholu. Owrzodzenia mogą być między innymi wynikiem nadmiernego spożywania alkoholu, niektórych leków, palenia papierosów, infekcji wirusowych i bakteryjnych.
7 listopada 2011

Buraki – niedocenione warzywo

Choć większość z nas wie, że buraki są zdrowe, nie spożywamy ich zbyt często. Dostępne przez cały rok, buraki, podobnie jak marchewki, należą do grupy warzyw korzeniowych. Stanowią bogate źródło magnezu, żelaza, cynku, witaminy C, B6, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Chociaż zawierają znaczne ilości węglowodanów, w umiarkowanych ilościach mogą być także spożywane przez diabetyków.
7 listopada 2011

Zamiast leków – zielone warzywa!

Zielone warzywa zawierają barwnik – chlorofil, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, eliminuje toksyny i metale ciężkie z organizmu. Ponadto ma duży wpływ na prawidłową ilość i budowę czerwonych krwinek – prawdopodobnie z powodu podobnej budowy jego cząsteczki i cząsteczki hemoglobiny (krew zawiera atom żelaza, a chlorofil atom magnezu).
7 listopada 2011

Coraz częstsze zawały serca u dzieci

Występowanie zawałów serca u dzieci, nastolatków i młodych dorosłych w Stanach Zjednoczonych rośnie w alarmującym tempie – dowodzą najnowsze badania, opublikowane w “Annals of Neurology” i zaprezentowane na konferencji American Stroke Association w Los Angeles w tym roku.
7 listopada 2011

Dieta w walce z opryszczką

Opryszczka wargowa potocznie “zimno” to choroba zakaźna wywołana wirusem Herpes simplex HSV1. Chociaż szacuje się, że prawie 80% społeczeństwa zarażonych jest tym wirusem tylko u niektórych przyjmuje on formę aktywną.
30 października 2011

Kojący rumianek

Rumianek uważany jest za jeden z najbezpieczniejszych i najdelikatniejszych leczniczych ziół. Od lat używany w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia, zawiera aktywny związek alfa-bisabolol, któremu zawdzięcza właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dzięki temu, rumianek od wielu lat stosowany jest w leczeniu wielu dolegliwości.