Przewodnik
26 listopada 2012
Pochodząca najprawdopodobniej z Chin herbata od wieków ceniona jest za swoje właściwości smakowe i lecznicze. Choć w Europie największą popularnością cieszy się herbata czarna, warto sięgnąć […]
26 listopada 2012
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Syracuse i Uniwersytetu Drexel, kobiety z celiakią częściej wykazują objawy depresji i zaburzeń odżywiania niż kobiety w populacji ogólnej. Okazuje się, że ludzie, którzy nie radzą sobie z tą chorobą, skarżą się na złe samopoczucie, są bardziej podatni na stres, a tym samym wykazują wyższe wskaźniki depresji.
12 listopada 2012
Czy wiesz, że na świecie co 5 sekund diagnozuje się cukrzycę u kolejnej osoby, a co 10 sekund ktoś umiera z powodu jej powikłań? Szacowana liczba chorych w Polsce wynosi 2,6 miliona, na świecie choruje co najmniej 200 milionów osób.
12 listopada 2012
Statystyki American Cancer Society wskazują, że rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworów w Stanach Zjednoczonych i trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i kobiet. Tymczasem, jak dowodzą badania przeprowadzone przez naukowców z Loma Linda University, chorobie tej można zapobiegać dzięki spożywaniu gotowanych zielonych warzyw, suszonych owoców, roślin strączkowych i brązowego ryżu.
12 listopada 2012
Czujesz się wyczerpany? Być może Twój organizm daje Ci znać, że czegoś mu brakuje. Istnieją w naszym organizmie „centra energetyczne", które muszą być zasilane odpowiednimi, kluczowymi witaminami i składnikami odżywczymi. Ich brak może prowadzić do tego, że poczujesz się wyczerpany.
12 listopada 2012
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy organizm jest najbardziej narażony na wychłodzenie, infekcje oraz spadek nastroju. Aby się przed nimi uchronić, sięgnij po produkty, które dzięki zawartości witamin, minerałów i innych związków niezbędnych do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania komórek korzystnie wpłyną na Twoje zdrowie i samopoczucie.
5 listopada 2012
Niektóre teorie ze świata dietetyki mogą uśpić naszą czujność, prowadząc do fałszywego poczucia bezpieczeństwa. Przedstawiamy trzy najczęściej spotykane mity żywieniowe, których poznanie może znacznie poprawić nasze zdrowie.
5 listopada 2012
Jeśli Twoje włosy wolno rosną, są pozbawione blasku, matowe, łamliwe lub suche, może to oznaczać, że brakuje Ci pewnych niezbędnych substancji odżywczych. Poprzez wprowadzenie nowych pokarmów, a tym samym zapewnienie odpowiedniego spożycia witamin oraz minerałów, z czasem będziesz mogła poprawić nie tylko kondycję włosów, ale również Twój ogólny stan zdrowia.
5 listopada 2012
Ludzie, którzy kochają pomidory, są mniej narażeni na udar – tak wynika z najnowszych badań. A wszystko dzięki zawartemu w pomidorach likopenowi – przeciwutleniaczowi, który nadaje tym owocom czerwonawy odcień. Dla większości ludzi pomidory i produkty pomidorowe są zdecydowanie największym źródłem likopenu w diecie, jednak składnik ten znajduje się także w czerwonej papryce, arbuzach i papai.
5 listopada 2012
Coraz więcej ludzi umiera z powodu chorób tętnic na tle miażdżycowym, choroby niedokrwiennej serca i chorób naczyniowych mózgu. Rośnie też liczba osób, które boleśnie odczuwają skutki nadciśnienia tętniczego, a w szpitalach przerażającą większość pacjentów stanowią ci z chorobami układu krążenia.
29 października 2012
Nie od dziś wiadomo, że sposób odżywiania kobiety w czasie ciąży ma ogromny wpływ na zdrowie jej dziecka. Nowe badania wskazują jednak, że również nawyki żywieniowe […]
29 października 2012
Znamy sposób na łuszczycę! Bez wyniszczającej chemii, sterydów, naświetlań, kremów, maści i mazideł, stosowanych latami często bezskutecznie, a jedynie zgodnie z prawami natury, które dzięki najnowszym osiągnięciom nauki można ekstremalnie wykorzystać z pożytkiem dla organizmu. Niech kręcą głowami niedowiarki, statystyki wyleczeń w naszych klinikach mówią same za siebie.
29 października 2012
]Rozprzestrzeniająca się na całym świecie łuszczyca jest jedną z najczęstszych chorób skóry, dotyka ona aż 2-3% populacji. Jest to złożone schorzenie, w którym głębokie procesy braku równowagi w organizmie objawiają się w postaci zmian skórnych. Homeostaza organizmu osoby chorej zależy od jej odżywienia i stanu psychoemocjonalnego.
19 października 2012
Antybiotyki budzą wiele kontrowersji w środowisku medycznym. Z jednej strony są niezastąpionym lekiem w walce z wieloma chorobami bakteryjnymi, a z drugiej mogą powodować poważne skutki uboczne.
19 października 2012
Choć powszechnie wiadomo, że istnieje związek między spożywaniem napojów słodzonych cukrem (sugar-sweetened beverages - SSBs) a otyłością i chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, niewiele dotychczas przeprowadzono badań na ten temat. Sytuację tę próbowali zmienić naukowcy z Harvard School of Public Health. Odkryli oni, że SSBs, których spożycie w ciągu ostatnich trzech dekad gwałtownie wzrosło na całym świecie, zwiększa podatność genetyczną na wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) i ryzyko otyłości.
19 października 2012
Układ nerwowy, który zapewnia nam pełną łączność ze światem zewnętrznym, to najważniejszy układ w organizmie człowieka. Głównym narządem tego układu jest mózg, dzięki któremu czujemy, myślimy, reagujemy na bodźce. Od jego prawidłowej pracy zależy, czy jesteśmy zadowoleni z życia i czy w pełni wykorzystujemy nasze intelektualne i twórcze możliwości. Mózg stale się powiększa, przybywa w nim komórek nerwowych, reaguje on wieloma zmianami na bodźce zewnętrzne i wewnętrzne. Trudno uwierzyć, że jeszcze do niedawna panował pogląd, jakoby człowiek rodził się z mózgiem o stałej liczbie neuronów i określonych genetycznie możliwościach.
15 października 2012
Czy wiesz, że możesz w prosty sposób spowolnić procesy starzenia swojego organizmu? Wystarczy tylko zmodyfikować dotychczasowy styl życia, w tym dietę.
15 października 2012
Kamica nerkowa to choroba, na którą co roku zapada 1% populacji w Polsce i aż 10% populacji w USA. Okazuje się, że do wielu możliwych jej przyczyn zalicza się także spożywanie... mrożonej herbaty, która stanowi ona bogate źródło szczawianów - substancji mogących powodować powstawanie kamieni nerkowych.
15 października 2012
Proces starzenia się jest zjawiskiem bardzo złożonym, a mechanizmy leżące u jego podstaw nie są do końca wyjaśnione, wiemy jednak, że na szybkość starzenia się mają w dużej mierze wpływ czynniki zewnętrzne, m.in. nieprawidłowy styl życia, w tym nieracjonalne odżywianie się. Jak dowodzą wyniki badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, ograniczenie ilości kalorii z pożywienia, zwłaszcza pochodzących z węglowodanów prostych, może zaowocować wydłużeniem życia i poprawą jego jakości.
5 października 2012
Aż 116 milionów dorosłych Amerykanów, czyli ponad jedna trzecia populacji USA, zmaga się z przewlekłym bólem. Ukojenia szukają najczęściej w tabletkach przeciwbólowych, te jednak - choć pomagają niekiedy zmniejszyć cierpienie - to przy okazji uzależniają i wywołują szereg skutków ubocznych.
5 października 2012
Osoby borykające się z typową alergią zazwyczaj świetnie zdają sobie sprawę, że np. męczący je katar jest spowodowany kontaktem z alergenami. Ale alergia nie zawsze objawia się w tak typowy sposób.
5 października 2012
Reumatyzmem określa się potocznie i nieprecyzyjnie choroby charakteryzujące się przewlekłymi zmianami zapalnymi w obrębie tkanki łącznej, spowodowanymi najczęściej reakcją autoimmunologiczną.
2 października 2012
Winogrona, jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, to źródło łatwo przyswajalnych cukrów – glukozy i fruktozy, a także wielu witamin i minerałów. Zawierają one także beta-karoten, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, magnez, chlor oraz cynk, miedź i bor. 100 g tych owoców dostarcza 70 kcal.
1 października 2012
Dobra wiadomość: warzywa mogą zmniejszać zachorowalność na raka piersi. Badania przeprowadzone zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach wykazały, że stosowanie diety jarzynowej, przy ograniczeniu kwasów tłuszczowych i dodatków do żywności, znacznie ogranicza ryzyka nie tylko raka piersi, ale również innych nowotworów.
1 października 2012
Mało kto wie, że dieta wegetariańska nie jest „wynalazkiem” dzisiejszych czasów, ale ma już cztery tysiące lat! Narodziła się 2000 lat p.n.e. na terenie obecnych Indii, […]
26 września 2012
Zobacz historię sukcesu pani Pauliny, która w ciągu 4 miesięcy schudła 18 kg i odzyskała energię. To wszystko bez uczucia głodu i efektu jo-jo.
11 września 2012
9 września 2012 roku w Szpitalu im. Świętej Rodziny przy ul. Madalińskiego 25 wiele przyszłych i świeżo upieczonych mam skorzystało z serii bezpłatnych zabiegów upiększających, badań diagnostycznych oraz konsultacji kilkudziesięciu ekspertów. A okazję ku temu dały im targi zorganizowane z okazji Światowego Dnia Urody, na których – rzecz jasna – nie mogło zabraknąć także specjalistów CM VIMED.
10 września 2012
Fibromialgia to przewlekła choroba charakteryzująca się uogólnionym bólem w układzie kostno-stawowym, z występowaniem charakterystycznych punktów wrażliwych na ucisk. Chorym na fibromialgię dodatkowo towarzyszy ciągłe uczucie zmęczenia, sztywność mięśni i stawów, problemy ze snem. Ponieważ przyczyny tej choroby są nadal nieznane, leczenie odbywa się metodą prób i błędów, a stosowane obecnie środki farmaceutyczne działają na zaledwie 30% objawów. Chorzy często biorą sprawy w swoje ręce i szukają alternatywnych metod leczenia.