Blog | VIMED

Blog


6 czerwca 2011

Produkty wywołujące bóle głowy

Istnieje wiele produktów spożywczych, które mogą powodować bóle głowy i migreny. Co więcej, ich przyczyną mogą być również nawyki żywieniowe. Pośpiech, odwodnienie czy pomijanie posiłków także sprzyjają bólom głowy. Nie należy zapominać również o migrenie, mogącej wystąpić w wyniku braku witamin i składników mineralnych w organizmie.
6 czerwca 2011

Czy zajadasz swoje emocje?

„Zajadanie emocji” czy kompulsywne objadanie się to wg ekspertów jeden z głównych czynników przyczyniających się do występowania nadwagi i otyłości. Mechanizm ten polega na zjadaniu dużych ilości pożywienia, najczęściej produktów, które normalnie staramy się ograniczać lub eliminować z diety.
29 maja 2011

Kupuj zdrowo i niedrogo

Cena produktu spożywczego nie zawsze odpowiednio odzwierciedla jego wartość odżywczą. Produkty wysokowartościowe potrafią być znacznie tańsze od tych, które oprócz spustoszenia naszego portfela nie wnoszą żadnych korzyści zdrowotnych dla organizmu. Warto zatem bliżej przyjrzeć się temu zagadnieniu, aby móc dokonywać dobrych wyborów podczas codziennych zakupów.
29 maja 2011

Cała prawda o truskawkach

Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają się na przełomie maja i czerwca, a pozostają z nami aż do lipca. Późniejsze odmiany mają owoce nawet do końca sierpnia, czy początku września. Swoje właściwości zawdzięczają dużej zawartości tzw. antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.
29 maja 2011

Uzależniony od fast foodów?

Według najnowszych wyników badań, opublikowanych w czasopiśmie FASEB (Journal of the Federation of American Societes for Experimental Biology) stosowanie wysokotłuszczowej i bogatej w cukry proste diety przez kobiety w ciąży zwiększa prawdopodobieństwo narodzenia się potomstwa z uzależnieniem od żywności typu junk food.
29 maja 2011

Dieta dla oczu

AMD (age-related macular degeneration) – związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej – to choroba narządu wzroku prowadząca do trwałych zmian w siatkówce i naczyniówce, w wyniku których dochodzi do nieodwracalnej, całkowitej lub częściowej utraty wzroku.
21 maja 2011

Jak fruktoza sprzyja otyłości

Wyniki badań klinicznych jednoznacznie wskazują, że fruktoza, używana jako substancja słodząca żywności przetworzonej może stanowić jedną z przyczyn epidemii otyłości w Ameryce. Badacze z Oregon Health & Science University w swoim doświadczeniu wykazali, że fruktoza w przeciwieństwie do glukozy, wysyła inne sygnały do podwzgórza – obszaru mózgu, który jest odpowiedzialny za kontrolowanie masy ciała.
21 maja 2011

Piwo – nie dla każdego

Piwo należy do najstarszych i najczęściej spożywanych trunków na świecie. Wzmaga apetyt, pobudza pracę nerek, ale pite w nadmiarze przyczynia się do uszkodzenia wątroby, trzustki, a także do rozwoju nowotworów. Choć istnieją doniesienia o leczniczych właściwościach piwa, najnowsze badania pokazują, że nie wszyscy mogą je beztrosko spożywać.
21 maja 2011

7 głównych grzechów dietetycznych

Dietetycy przestrzegają przed pójściem na łatwiznę i uleganiu popularnym żywieniowym nieporozumieniom i mitom, które wprowadzają w błąd i wpływają na zły wybór konsumenta. Aby wyjaśnić sprawę, Samantha Heller i jej koledzy z Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków, podała 7 błędów, jakie prawdopodobnie popełniasz, nie zdając sobie nawet z tego sprawy.
21 maja 2011

Dieta wysokobiałkowa a zdrowie – kontrowersji ciąg dalszy

W odpowiedzi na liczne maile i duże zainteresowanie postanowiliśmy ponownie omówić kwestie wpływu diety wysokobiałkowej na zdrowie. Dziękujemy wszystkim za otrzymane komentarze, uwagi, refleksje na temat opublikowanego artykułu i jednocześnie zachęcamy do zapoznania się z poniższym tekstem.
16 maja 2011

Ryżem w alergie

Badania dowodzą, że lekceważona w krajach wysokorozwiniętych czarna odmiana ryżu, a jednocześnie stanowiąca główny produkt żywnościowy dla 1/3 ludności świata, może hamować rozwój zapalenia będącego przyczyną […]
16 maja 2011

Typ gruszka czy jabłko?

Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu rzucili nowe światło na zagadnienie, dlaczego część ludzi ma sylwetkę typu jabłko, a inni gruszki. Odkryli oni, że pewne białko bierze […]
15 maja 2011

Dieta przeciwbólowa

[info] Jeśli cierpisz na migreny, bóle menstruacyjne, skurcze mięśni czy artretyzm włącz do swojej diety produkty zmniejszające stan zapalny i działające przeciwbólowo. Być może okaże się, […]
15 maja 2011

Dieta w leczeniu łuszczycy

Łuszczyca uznawana jest za jedną z najcięższych chorób skóry, z którą bezskutecznie zmaga się coraz więcej chorych. W przebiegu choroby dochodzi do przewlekłego, nawrotowego i nadmiernego namnażania się komórek skóry oraz ich rogowacenia.
11 maja 2011

VIMED wspiera Maję

Ostatnia niedziela była dla nas pełna emocji. Na zaproszenie Mai Sablewskiej nasze dietetetyczki i konsultantki odwiedzilły program X-Factor. A dziś przy porannej herbatce znalazłyśmy taki oto wpis na "Pudelku", to chyba oznacza, że jesteśmy w fanklubie:)
9 maja 2011

Porady jak ograniczyć cukier w diecie dziecka

Spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy może zaszkodzić wszystkim: od małych dzieci po ludzi w dojrzałym wieku. Przyzwyczajanie do słodkiego smaku od najmłodszych lat może doprowadzić w […]
9 maja 2011

Cynamon a cukrzyca

Badania prowadzone przez Departament Rolnictwa USA (USDA) sugerują, że rozpuszczalny w wodzie ekstrakt z cynamonu, który zawiera związki przeciwutleniające, może pomóc w redukcji czynników ryzyka związanych z cukrzycą i chorobami serca.
9 maja 2011

Hamlet zabija raka

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców ze szwedzkich Uniwersytetów w Lund oraz w Gothenburgu wykazały, że w mleku kobiecym występuje pewien składnik, który może niszczyć komórki rakowe.
9 maja 2011

Dieta dla niejadka

Problem braku apetytu jest przypadłością martwiącą wielu rodziców. Na słaby apetyt dwulatków narzeka aż co 5 rodzic! Co zatem zrobić by pokonać ten kłopot? Najpierw należy zastanowić się czy brak apetytu u dziecka jest rzeczywistym problemem? Jeśli dziecko przybiera na wadze prawidłowo, nie boli go brzuszek, nie jest apatyczne, ma dobry humor i spokojnie śpi prawdopodobnie nie ma się czym martwić.
30 kwietnia 2011

Dr Dariusz Kaczorowski o najnowszym sposobie liposukcji

Dr Dariusz Kaczorowski przedstawia najnowocześniejszy zabieg odsysania tkanki tłuszczowej urządzeniem Body-Jet, które jest w swym działaniu delikatne i mało inwazyjne. Jest to tzw. liposukcja wodna, pozwalająca prowadzić zabieg z efektami lepszymi niż klasyczna liposukcja.
30 kwietnia 2011

6 porad na zachowanie pięknej skóry

Długie przebywanie na słońcu, nieprawidłowy styl życia, wysoki poziom stresu, zanieczyszczenie powietrza czy toksyny negatywnie wpływają na stan naszej skóry. Mimo, że nie jesteśmy w stanie w pełni zatrzymać procesu starzenia, możemy pomóc naszej skórze ładnie wyglądać wraz z upływem lat. Poniżej przedstawiamy 6 sposobów, dzięki którym Twoja skóra może zyskać naturalny blask i zdrowy koloryt.
30 kwietnia 2011

Przyśpiesz metabolizm

Kapsaicyna, substancja zawarta w ostrej papryczce nadająca jej smak, posiada udokumentowane działanie krótkotrwale zwiększające temperaturę ciała. Naukowcy z UCLA wynaleźli mniej ostrą substancje tego samego związku, która ma najprawdopodobniej to samo działanie, ale bez „palącego smaku”.
30 kwietnia 2011

Probiotyki-dobre bakterie

Probiotyki to mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich dawkach mogą przynieść korzyści zdrowotne swojemu gospodarzowi. Probiotyki to dobre bakterie, które wspomagają pracę układu pokarmowego i podnoszą odporność organizmu. Dwa najbardziej popularne szczepy bakterii probiotycznych to Lactobacillus i Bifidobacterium.
30 kwietnia 2011

Zmnijesz ryzyko rozwoju astmy!

Astma jest przewlekłym procesem zapalnym dróg oddechowych, który prowadzi do ich nadreaktywności. U osób cierpiących na astmę w wyniku kontaktu z różnymi, nawet neutralnymi czynnikami środowiskowymi dochodzi do skurczu oskrzeli i zwężenia ich światła, a także do nadmiernego gromadzenia się śluzu. W wyniku tego chory odczuwa trudności w oddychaniu oraz ucisk w klatce piersiowej.
26 kwietnia 2011

Duet doskonały!

Czy wiesz, że jedzenie niektórych produktów spożywczych jednocześnie jest zdrowsze niż spożywanie każdego z nich osobno? A jeśli tak to czy umiesz wymienić te perfekcyjnie dobrane pary? Jeśli nie, nie martw się, my Ci podpowiemy. Poniżej przedstawiamy siedem najlepszych żywieniowych kombinacji.
26 kwietnia 2011

Niska masa urodzeniowa dziecka przyczyną chorób przewlekłych

Mała masa urodzeniowa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby kardiologiczne w wieku dojrzałym informuje pismo Archives of Disease in Childhood. Według Światowej Organizacji Zdrowia każdego roku aż 13 milionów dzieci rodzi się z niską masą urodzeniową.
26 kwietnia 2011

Zastąp dietą kardiologa!

Nowe badania potwierdzają słuszność odwiecznej mądrości – naturalna żywność najlepszym lekarstwem! Naukowcy przekonują, że jedząc jabłko lub dwa każdego dnia można zmniejszyć poziom czynników ryzyka chorób serca. Dzięki diecie bogatej w rajski owoc zmniejszamy poziomy niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL we krwi. Jak donoszą raporty naukowe, zmniejszają również poziom stanu zapalnego ścian tętnic i blaszek miażdżycowych.
26 kwietnia 2011

Dieta wysokobiałkowa a zdrowie

Dieta o wysokiej zawartości białka, a niskiej zawartości węglowodanów choć w wielu przypadkach przyczynia się do utraty nadmiernych kilogramów, może mieć niestety długoterminowo negatywne skutki zdrowotne. Jak wykazują najnowsze badania nadmiar mięsa czerwonego w diecie sprzyja powstawaniu zmian nowotworowych w jelicie grubym.
21 kwietnia 2011

Przyczyną nadwagi jest niedożywienie

Nadwaga i otyłość to najczęściej wynik niedożywienia. Stwierdzenie to brzmi niewiarygodnie, gdyż najczęściej ludzie otyli kojarzą się nam z ogromną ilością wchłanianego przez nich pożywienia. Tymczasem, […]
17 kwietnia 2011

Historia Tomasza

Pan Tomasz o CM Vimed dowiedział się przeglądając fora internetowe poświęcone tematyce zdrowego odżywiania. Zbliżająca się nieuchronnie data jego 40. urodzin skłoniła pana Tomasza do podsumowań […]