Przewodnik


26 marca 2012

Rukiew wodna chroni przed rakiem

Regularne jedzenie rukwi wodnej (rośliny z rodziny kapustowatych) obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej - donoszą wyniki badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition. Według badaczy z University of Ulster roślina ta, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, przyczynia się do zmniejszenia uszkodzeń białych krwinek i chroni przed rozwojem raka.
26 marca 2012

Czerwone mięso skraca życie

Od wielu lat prowadzone są liczne badania na temat wpływu żywności oraz nieprawidłowej diety na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Jak wykazano znaczna część nowotworów przewodu pokarmowego […]
19 marca 2012

7 produktów obniżających ciśnienie krwi

Prawidłowy sposób odżywiania to jeden z najważniejszych czynników, które mogą ochronić człowieka przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. To także jedna z najbardziej skutecznych metod leczenia tej choroby. […]
19 marca 2012

Oliwa i ryby chronią trzustkę

Oliwa i ryby mogą zapobiegać wystąpieniu ostrego zapalenia trzustki – donoszą naukowcy z Zakładu Fizjologii Żywienia Uniwersytetu w Grenadzie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3, obecne w tłuszczu ryb, a także kwas oleinowy i hydroksytyrozol, pochodzące z oliwy powinny być traktowane jako potencjalne składniki funkcjonalne zapobiegające chorobom trzustki.
19 marca 2012

Podstępna choroba

Nadciśnienie tętnicze to najczęstsza choroba układu krążenia w krajach rozwiniętych. Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze cierpi aż 10 mln, a drugie tyle jest zagrożonych jego wystąpieniem. Według danych epidemiologicznych, aż co trzeci Polak ma nadciśnienie, a jego średnia długość życia jest o cztery lata niższa od średniej europejskiej! Niestety wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, że choruje na to groźne i podstępne schorzenie.
12 marca 2012

Sałata – graj w zielone!

Sałata powinna być podstawą zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. To niskokaloryczne warzywo zawiera ogrom składników odżywczych m.in. kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, wapnia, żelaza, witaminy A, C, E, K, a także związków aktywnych tj. flawonoidy czy kwas liponowy.
11 marca 2012

Cytrusy chronią przed udarem

Według czasopisma wydawanego przez American Heart Association jedzenie większych ilości flawonoidów zawartych w owocach cytrusowych, może znacząco zmniejszyć ryzyko udaru niedokrwiennego.
11 marca 2012

Sposób na łuszczycę

29 lutego 2012

Masz nadwagę? To nie Twoja wina!

Ile razy słyszałaś/leś, że nadwaga i otyłość spowodowane są brakiem silnej woli? Jak wiele razy stosowałaś męczące i nieskuteczne diety, które prowadziły tylko do frustracji i w konsekwencji do braku samoakceptacji i poczucia własnej wartości?
26 lutego 2012

Rozmaryn-przyprawa na zdrowie

Pochodzący z rejonów Morza Śródziemnego rozmaryn stanowi jeden z podstawowych składników mieszanki ziół prowansalskich. To niezwykle aromatyczne ziele o gorzkawo-korzennym smaku wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Dzięki wysokiej aktywności antyoksydacyjnej, znajduje zastosowanie w zwalczaniu negatywnych skutków stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego w organizmie.
26 lutego 2012

Cukrowa prohibicja?

Spożycie cukru powinno być kontrolowane tak jak spożycie alkoholu i wyrobów tytoniowych, aby w pełni móc chronić zdrowie publiczne – twierdzą zgodnie badacze z Uniwersytetu w […]
26 lutego 2012

W ciąży postaw na warzywa!

Istnieją nowe dowody na to, jak ważna jest zdrowa dieta podczas ciąży. Według badań Akademii Sahlgrenska na Uniwersytecie w Gothenburgu kobiety, które podczas ciąży codziennie spożywały […]
26 lutego 2012

Cierpisz na refluks? Najpierw pokonaj alergię!

25 lutego 2012

Kawa czy herbata? – Jesteś tym, co jesz

Maja Sablewska i Lidia Trawińska mówią o zasadach zdrowego odżywiania.
13 lutego 2012

Spacer zmniejsza apetyt na czekoladę

Aktywność fizyczna jest niezbędna dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Wzmacnia nasz układ mięśniowy, redukuje tkankę tłuszczową, zapobiega chorobom cywilizacyjnym, wspomaga odporność, poprawia sen czy koncentrację oraz zapobiega depresji. Jednym słowem wykazuje szereg korzystnych działań na organizm człowieka.
13 lutego 2012

Dieta śródziemnomorska wydłuża życie

Dieta śródziemnomorska bogata w dużą ilość warzyw oraz ryb wydłuża nasze życie – taki jest jednomyślny wynik czterech badań opublikowanych przez Sahlgrenska Academy – katedrę nauk medycznych na Uniwersytecie w Göteborgu. Badania naukowe prowadzone przez szereg lat wykazały, że dieta śródziemnomorska charakteryzująca się dużym spożyciem ryb, warzyw, dobrej jakości oliwy, orzechów oraz niskim spożyciem produktów zwierzęcych takich jak mięso i mleko, prowadzi do lepszego zdrowia i dłuższego życia.
13 lutego 2012

Cała prawda o soi

Już od lat słyszymy o zdrowotnych właściwościach soi i przetworów sojowych. Wymieniane są jej właściwości antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe czy przeciwcukrzycowe. Soję uznaje się jako nieoceniony substytut mięsa […]
25 stycznia 2012

Jak chudną gwiazdy?

Dietetyk Centrum Medycznego VIMED Lidia Trawińska w programie TVP2 „Pytanie na śniadanie” opowiada o efektach naturalnej Terapii Fenotypowej stosowanej przez gwiazdy telewizyjne i osoby publiczne.
9 stycznia 2012

Zdrowie w firmie, czyli jak poprawić wyniki firmy?

Na całym świecie zwraca się coraz większą uwagę na jakość pracy i efektywność pracowników. Wiadomo, że są one uzależnione od zdrowia, samopoczucia i zaangażowania zatrudnionego. Choroba i spowodowana nią obniżona wydajność pracownika wiążą się z utratą produktywności firmy i zmniejszeniem jej rentowności.
9 stycznia 2012

Dieta a bezdech senny

Według najnowszych badań naukowych, stosowanie diety śródziemnomorskiej w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną, może pomóc w poprawie objawów bezdechu sennego.
9 stycznia 2012

Witamina na serce

Nowe badania sugerują, że osoby z niewydolnością serca, które nie spożywają wystarczających ilości produktów bogatych w witaminę C prawie dwukrotnie częściej trafiają do szpitala niż osoby z niewydolnością serca, które spożywają odpowiednie ilości tej witaminy.
9 stycznia 2012

5 produktów wspomagających pracę mózgu

Naukowcy są zaniepokojeni gwałtownym wzrostem ilości chorób na poziomie zaburzeń poznawczych. Liczba zgonów z powodu choroby Alzheimera wzrosła o 46%. Według statystyk co 72 sekundy u kogoś rozwija się ta choroba. Jeżeli planujemy żyć do ok. 80 roku życia, to ryzyko zaburzeń poznawczych sięga ponad 50%!
2 stycznia 2012

Alkohol a rak piersi

Według badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of the American Medical Association, picie trzech do sześciu porcji napojów alkoholowych tygodniowo, wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi. Związek ten zaobserwowano niezależnie od wieku badanych.
2 stycznia 2012

Żywność z puszki

Najnowsze badania pokazują, że jedzenie znajdująca się w puszkach jest źródłem niebezpiecznego związku – bisfenolu A. Bisfenol A to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli. Stosowany w przemyśle od 1957 rok, używany jest do produkcji tworzyw sztucznych, żywic epoksydowych, a także jako dodatek do metalowych puszek na żywność i napoje.
2 stycznia 2012

Fitozwiązki-dlaczego są takie ważne?

Fitozwiązki – to substancje obecne w kolorowych owocach i warzywach. Zostały one sklasyfikowane do wielu grup związków chemicznych. Naukowcy odkryli ich około 30 tysięcy. Nazwa “fitozwiązki” pochodzi od greckiego słowa „fito” – roślina. Jak potwierdzają liczne badania, fitozwiązki są niezbędne w diecie każdego człowieka, szczególnie w dobie ogromnego zanieczyszczenie naszego środowiska i coraz bardziej przetworzonej żywności.
2 stycznia 2012

Pestycydy w żywności

Korzyści zdrowotne płynące z diety bogatej w warzywa i owoce są większe niż ryzyko narażenia na pestycydy w nich zawarte. Jedzenie tradycyjnie uprawianych i nawożonych owoców i warzyw jest o wiele lepsze dla naszego zdrowia niż całkowite unikanie tych produktów. Poniższe listy pomogą ci określić, które owoce i warzywa mają najwięcej pozostałości pestycydów i dlatego jest niezwykle istotne, żeby kupować je w sklepach, które sprzedają żywność organiczną, z kontrolowanych upraw.
27 grudnia 2011

Zdrowie w kolorze-papryka

Kiedy odwiedzamy warzywniak, kolorowe papryki natychmiast przykuwają naszą uwagę pośród zieleni. To jedno z najpopularniejszych warzyw w naszej diecie, znacząco poprawia walory smakowe różnorodnych dań. Papryka […]
27 grudnia 2011

Co to jest RLS?

Zespół niespokojnych nóg (RLS – z ang. Restless Legs Syndrome) jest zaburzeniem ze strony układu nerwowego, powodującym uczucie zmęczenia i niepokoju w kończynach. Ten niedoceniany problem zdrowotny dotyka około 10% populacji. Charakterystyczną cechą tego schorzenia jest jego ustępowanie lub znaczne złagodzenie pod wpływem ruchu. Z uwagi, że objawy nasilają się w nocy, pacjentom zmagający się z RLS często towarzyszy bezsenność i przewlekłe zmęczenie.
27 grudnia 2011

Negatywne skutki picia kawy

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Durham, osoby spożywające wysokie dawki kofeiny ze źródeł takich jak kawa i napoje energetyzujące, częściej doświadczają halucynacji, słyszenia głosów i […]
26 grudnia 2011

Konsekwencje nieprawidłowej masy ciała

Nadmiar masy ciała i zaburzenia gospodarki lipidowej negatywnie wpływają na serce. Masa ciała jest wypadkową energii pobieranej z pożywienia oraz zużywanej na aktywność fizyczną. Jeśli regularnie […]