Blog


15 maja 2011

Dieta w leczeniu łuszczycy

Łuszczyca uznawana jest za jedną z najcięższych chorób skóry, z którą bezskutecznie zmaga się coraz więcej chorych. W przebiegu choroby dochodzi do przewlekłego, nawrotowego i nadmiernego namnażania się komórek skóry oraz ich rogowacenia.
11 maja 2011

VIMED wspiera Maję

Ostatnia niedziela była dla nas pełna emocji. Na zaproszenie Mai Sablewskiej nasze dietetetyczki i konsultantki odwiedzilły program X-Factor. A dziś przy porannej herbatce znalazłyśmy taki oto wpis na "Pudelku", to chyba oznacza, że jesteśmy w fanklubie:)
9 maja 2011

Porady jak ograniczyć cukier w diecie dziecka

Spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy może zaszkodzić wszystkim: od małych dzieci po ludzi w dojrzałym wieku. Przyzwyczajanie do słodkiego smaku od najmłodszych lat może doprowadzić w […]
9 maja 2011

Cynamon a cukrzyca

Badania prowadzone przez Departament Rolnictwa USA (USDA) sugerują, że rozpuszczalny w wodzie ekstrakt z cynamonu, który zawiera związki przeciwutleniające, może pomóc w redukcji czynników ryzyka związanych z cukrzycą i chorobami serca.
9 maja 2011

Hamlet zabija raka

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców ze szwedzkich Uniwersytetów w Lund oraz w Gothenburgu wykazały, że w mleku kobiecym występuje pewien składnik, który może niszczyć komórki rakowe.
9 maja 2011

Dieta dla niejadka

Problem braku apetytu jest przypadłością martwiącą wielu rodziców. Na słaby apetyt dwulatków narzeka aż co 5 rodzic! Co zatem zrobić by pokonać ten kłopot? Najpierw należy zastanowić się czy brak apetytu u dziecka jest rzeczywistym problemem? Jeśli dziecko przybiera na wadze prawidłowo, nie boli go brzuszek, nie jest apatyczne, ma dobry humor i spokojnie śpi prawdopodobnie nie ma się czym martwić.
30 kwietnia 2011

Dr Dariusz Kaczorowski o najnowszym sposobie liposukcji

Dr Dariusz Kaczorowski przedstawia najnowocześniejszy zabieg odsysania tkanki tłuszczowej urządzeniem Body-Jet, które jest w swym działaniu delikatne i mało inwazyjne. Jest to tzw. liposukcja wodna, pozwalająca prowadzić zabieg z efektami lepszymi niż klasyczna liposukcja.
30 kwietnia 2011

6 porad na zachowanie pięknej skóry

Długie przebywanie na słońcu, nieprawidłowy styl życia, wysoki poziom stresu, zanieczyszczenie powietrza czy toksyny negatywnie wpływają na stan naszej skóry. Mimo, że nie jesteśmy w stanie w pełni zatrzymać procesu starzenia, możemy pomóc naszej skórze ładnie wyglądać wraz z upływem lat. Poniżej przedstawiamy 6 sposobów, dzięki którym Twoja skóra może zyskać naturalny blask i zdrowy koloryt.
30 kwietnia 2011

Przyśpiesz metabolizm

Kapsaicyna, substancja zawarta w ostrej papryczce nadająca jej smak, posiada udokumentowane działanie krótkotrwale zwiększające temperaturę ciała. Naukowcy z UCLA wynaleźli mniej ostrą substancje tego samego związku, która ma najprawdopodobniej to samo działanie, ale bez „palącego smaku”.
30 kwietnia 2011

Probiotyki-dobre bakterie

Probiotyki to mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich dawkach mogą przynieść korzyści zdrowotne swojemu gospodarzowi. Probiotyki to dobre bakterie, które wspomagają pracę układu pokarmowego i podnoszą odporność organizmu. Dwa najbardziej popularne szczepy bakterii probiotycznych to Lactobacillus i Bifidobacterium.
30 kwietnia 2011

Zmnijesz ryzyko rozwoju astmy!

Astma jest przewlekłym procesem zapalnym dróg oddechowych, który prowadzi do ich nadreaktywności. U osób cierpiących na astmę w wyniku kontaktu z różnymi, nawet neutralnymi czynnikami środowiskowymi dochodzi do skurczu oskrzeli i zwężenia ich światła, a także do nadmiernego gromadzenia się śluzu. W wyniku tego chory odczuwa trudności w oddychaniu oraz ucisk w klatce piersiowej.
26 kwietnia 2011

Duet doskonały!

Czy wiesz, że jedzenie niektórych produktów spożywczych jednocześnie jest zdrowsze niż spożywanie każdego z nich osobno? A jeśli tak to czy umiesz wymienić te perfekcyjnie dobrane pary? Jeśli nie, nie martw się, my Ci podpowiemy. Poniżej przedstawiamy siedem najlepszych żywieniowych kombinacji.
26 kwietnia 2011

Niska masa urodzeniowa dziecka przyczyną chorób przewlekłych

Mała masa urodzeniowa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby kardiologiczne w wieku dojrzałym informuje pismo Archives of Disease in Childhood. Według Światowej Organizacji Zdrowia każdego roku aż 13 milionów dzieci rodzi się z niską masą urodzeniową.
26 kwietnia 2011

Zastąp dietą kardiologa!

Nowe badania potwierdzają słuszność odwiecznej mądrości – naturalna żywność najlepszym lekarstwem! Naukowcy przekonują, że jedząc jabłko lub dwa każdego dnia można zmniejszyć poziom czynników ryzyka chorób serca. Dzięki diecie bogatej w rajski owoc zmniejszamy poziomy niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL we krwi. Jak donoszą raporty naukowe, zmniejszają również poziom stanu zapalnego ścian tętnic i blaszek miażdżycowych.
26 kwietnia 2011

Dieta wysokobiałkowa a zdrowie

Dieta o wysokiej zawartości białka, a niskiej zawartości węglowodanów choć w wielu przypadkach przyczynia się do utraty nadmiernych kilogramów, może mieć niestety długoterminowo negatywne skutki zdrowotne. Jak wykazują najnowsze badania nadmiar mięsa czerwonego w diecie sprzyja powstawaniu zmian nowotworowych w jelicie grubym.
21 kwietnia 2011

Przyczyną nadwagi jest niedożywienie

Nadwaga i otyłość to najczęściej wynik niedożywienia. Stwierdzenie to brzmi niewiarygodnie, gdyż najczęściej ludzie otyli kojarzą się nam z ogromną ilością wchłanianego przez nich pożywienia. Tymczasem, […]
17 kwietnia 2011

Historia Tomasza

Pan Tomasz o CM Vimed dowiedział się przeglądając fora internetowe poświęcone tematyce zdrowego odżywiania. Zbliżająca się nieuchronnie data jego 40. urodzin skłoniła pana Tomasza do podsumowań […]
17 kwietnia 2011

Dietetyk CM VIMED w Polskim Radio!

Kolejny raz w porannej audycji “4 pory roku” wystąpi nasz dietetyk – Patrycja Urbańska. W środę 20 kwietnia o godzinie 9:10zapraszamy na dyskusję o alergiach pokarmowych.
17 kwietnia 2011

Przygotuj się do Świąt z VIMEDEM

W Wielką Sobotę wypatruj czerwonego logo CM VIMED na Wielkanocnym Festiwalu Radia Plus. Nad aspektem zdrowotnym rodzinno-kulinarnej imprezy przejęła pieczę nasza dietetyk Lidia Trawińska. Festiwal odbędzie się nieopodal Rynku Starego Miasta w Warszawie w ogródku restauracji „Pod Wieżą”.
17 kwietnia 2011

7 produktów, które mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty

Rak prostaty jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworów u mężczyzn. Według American Cancer Society, jeden na sześciu mężczyzn zachoruje na raka gruczołu krokowego. Nowotwór zabija ponad 32.000 Amerykanów każdego roku. Jednak setki badań wykazały, że niektóre pokarmy, takie jak pomidory i ryby, odgrywają znacząc role w profilaktyce raka.
17 kwietnia 2011

Podkręć się naturalnie!

Lekarze i dietetycy długo debatowali nad istnieniem naturalnych afrodyzjaków dla mężczyzn i kobiet, ale tylko kilka substancji zostało potwierdzonych przez Food and Drug Administration (FDA) jako te, które mają wpływ na pobudzenie popędu płciowego.
17 kwietnia 2011

Bądź czujny, uchroń prostatę!

Każdego roku, tysiące mężczyzn w Stanach Zjednoczonych poddaje się radykalnym zabiegom operacyjnym całkowitego usunięcia gruczołu krokowego po rozpoznaniu raka tego gruczołu. Po operacji połowa pacjentów odczuwa problemy z potencją, a 20 % cierpi na dyskomfort wynikający z nietrzymania moczu. Co jest szokujące, według dr Marka Scholza – amerykańskiego onkologa, który od 15 lat zajmuje się wyłącznie leczeniem raka prostaty, większości operacji można by uniknąć.
9 kwietnia 2011

Owoce i warzywa jedz na surowo!

Często słyszymy, że należy spożywać warzywa i owoce w formie nieprzetworzonej. Nie jest zalecane poddawanie tych produktów obróbce termicznej, gdyż w takiej tracą cenne składniki odżywcze. Jako przykład takich składników najczęściej są podawane witaminy.
9 kwietnia 2011

Chrzan nie do chrzanu!

Zanim chrzan został wykorzystany w kuchni, przede wszystkim pełnił funkcję leczniczą. Jako naturalny antybiotyk wykorzystywany był przy przeziębieniu, zapaleniu zatok, zapaleniu migdałków, oskrzeli oraz astmie. Dodatkowo pobudza apetyt i przepływ żółci oraz stanowi źródło takich minerałów jak potas, fosfor, wapń czy siarka. Dziś nadal ma wiele zastosowań zarówno w medycynie, jak i w kulinariach. Gruby korzeń jest częścią tej rośliny wykorzystywaną najczęściej, ale zielenina też ma wiele kulinarnych zastosowań.
9 kwietnia 2011

Jedz zdrowo poza domem

Jedzenie poza domem dla wielu z nas staje się coraz częściej koniecznością. Ciągły pośpiech, liczne zajęcia popołudniowe zmuszają nas do codziennych często niełatwych decyzji gdzie i co zjeść na mieście? W obawie przed zaburzeniami gastrycznymi lub ewentualnym przytyciem po posiłku zjedzonym w punkcie gastronomicznym często opuszczamy posiłek co niestety nie jest najlepszym wyborem.
9 kwietnia 2011

Zmień dietę! Ustrzeż się przed chorobą!

Choroba Parkinsona to postępujące, zwyrodnieniowe zaburzenie funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Nieuchronnie prowadzi do znacznego ograniczenia sprawności ruchowej, zaburzeń równowagi, a w konsekwencji uniemożliwia samodzielne funkcjonowanie. Do charakterystycznych objawów dochodzi z powodu zmian zwyrodnieniowych komórek nerwowych w istocie czarnej i innych obszarach mózgu.
5 kwietnia 2011

VIMED – Dominika

Zobacz rozmowę z panią Dominiką, która opowiada o oczyszczaniu organizmu, o efektach zmiany diety i przygotowaniach do ślubu.
4 kwietnia 2011

Papaja zwycięża w walce z rakiem

Badacz z Uniwersytetu na Florydzie, dr Nam Dang oraz jego współpracownicy z Japonii w raporcie opublikowanym w Journal of Ethnopharmacology, udokumentowali pozytywne efekty wykorzystywania naparów z papai w terapii nowotworów macicy, piersi, wątroby, płuc oraz trzustki.
4 kwietnia 2011

Mleko matki na dobry sen i aktywny dzień

Poziom składników w mleku matki zmienia się co 24 godziny w odpowiedzi na potrzeby dziecka. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Nutritional Neuroscience pokazują, na przykład, jak mleko może być pomocne przy usypianiu niemowląt.
19 marca 2011

Zdrowa sałatka– pomożemy Ci ją skomponować

To, że jadasz sałatki nie oznacza, że odżywiasz się zdrowo. Wartość odżywcza spożywanej przez Ciebie sałatki zależy głównie od tego co wejdzie w jej skład i czym ją doprawisz.