Przewodnik
18 grudnia 2011
Zapach korzennych przypraw jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Przyprawy te poprawiają aromat potraw, a także polepszają i wzmacniają ich smak. Co ciekawe, korzenne przyprawy wykazują także szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Wspomagają pracę układu trawiennego, wzmagają apetyt, a także rozgrzewają. Poniżej przedstawiamy 5 najpopularniejszych przypraw korzennych.
Do you like it?0
18 grudnia 2011
Uważane za symbol szczęścia i mądrości, orzechy są nieodłącznym elementem wigilijnych potraw. Jak dawniej wierzono, ich obecność na świątecznym stole wróży pomyślność i powodzenie. Te najzdrowsze spośród wszystkich bakalii, dostarczają organizmowi wielu niezbędnych witamin i składników mineralnych. Orzechy nie należą do jednego rodzaju botanicznego, nie są też ze sobą blisko spokrewnione.
Do you like it?0
12 grudnia 2011
Kiwi posiada niezliczone korzyści dla zdrowia. Jak wynika z badań opublikowanych w Journal of American College of Nutrition, jest owocem o bardzo wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że porcja kiwi dostarcza mało kalorii, a dużo niezbędnych składników odżywczych.
Do you like it?0
12 grudnia 2011
Owoce Goji to przede wszystkim wspaniałe źródło witaminy C – w 100 g znajduje się jej 2500 mg. Są także bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B6. Ponadto posiadają także inne składniki odżywcze takie jak żelazo, cynk, wapń, selen oraz błonnik.
Do you like it?0
12 grudnia 2011
Kiedy za oknem zimno i pada deszcz, nie ma nic bardziej przyjemnego niż kubek gorącej herbaty. Ciepła filiżanka tego znanego od wieków napoju, nie tylko poprawia samopoczucie, ale także łagodzi pierwsze objawy przeziębienia. Szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym są te napoje, do których przyrządzenia możemy dodać szczególne rozgrzewające składniki.
Do you like it?0
12 grudnia 2011
Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (z ang. Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD) jest jednym z najpowszechniejszych problemów rozwojowych dzieciństwa. Stan ten charakteryzuje się brakiem uwagi, nadpobudliwością i impulsywnością. Choć dawniej uważane za schorzenie dotyczące wyłącznie małoletnich, obecnie wiadomo, że około 2/3 dzieci dotkniętych ADHD nie wyrasta ze swojej choroby.
Do you like it?0
4 grudnia 2011
Pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego, kolendra jest przyprawą stosowaną na całym świecie. Wszystkie części tej rośliny są jadalne, jednak najczęściej używane w kuchni są jej przypominające natkę pietruszki – liście oraz nasiona, nadające potrawom korzenno-ostry smak. Choć kolendrę stosuje się głównie jako przyprawą kuchenną (stanowi m.in. ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych np. curry), od wielu lat ceniona jest także za swoje właściwości lecznicze.
Do you like it?0
4 grudnia 2011
W ciągu ostatnich lat, badacze starają się jeszcze lepiej poznać mechanizm powstawania nadwagi i otyłości oraz czynniki predysponujące do ich rozwoju. Ostatnie badania pokazują, że na mechanizm przyrostu masy ciała i regulacji energetycznej wpływają bakterie zasiedlające przewód pokarmowy, tzw. mikroflora jelitowa.
Do you like it?0
4 grudnia 2011
W najnowszym badaniu przeprowadzonym w Holandii wykazano, że spożywanie owoców i warzyw o białym miąższu, w tym jabłek i gruszek, jest bardzo korzystne w zwalczaniu ryzyka wystąpienia zawału serca.
Do you like it?0
4 grudnia 2011
Według ostatnio opublikowanych badań, po raz pierwszy wykazano, że kwasy omega-3 z oleju rybnego mogą zasadniczo zmniejszyć objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.
Do you like it?0
27 listopada 2011
Sezam wraz z innymi nasionami tj. pestki dyni czy słonecznika, stanowi istotny składnik zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Z ziaren sezamu wytłacza się popularny w kuchni azjatyckiej - olej sezamowy. Nasiona te są powszechnie znane z właściwości prozdrowotnych i mają dużo składników odżywczych.
Do you like it?0
21 listopada 2011
Badania wykazują, że zdrowy sposób odżywiania może wpływać na geny powodujące choroby układu krwionośnego.
Dotychczasowo wykazano, że zdrowa dieta obniża prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, jednakże najnowsze badania wykazują także, iż zdrowa dieta może wpływać na geny odpowiedzialne za takie schorzenia.
Do you like it?0
21 listopada 2011
Zielona herbata pochodząca z Chin jest najstarszą ze wszystkich herbat. W przeciwieństwie do czarnej herbaty nie ulega procesowi fermentacji, dzięki czemu zatrzymywane są w niej korzystne polifenole oraz związki biologicznie aktywne. Co ciekawe, zawiera ich więcej niż większość powszechnie spożywanych pokarmów i napojów.
Do you like it?0
21 listopada 2011
Istnieją różne rodzaje objawów, jedne są bardziej powszechne jak ból głowy, inne rzadsze i bardziej nietypowe jak nagłe problemy z mówieniem. Choć często potrafimy odróżnić zwyczajne reakcje organizmu od tych niepokojących dolegliwości, okazuje się, że część z nich może mieć katastrofalne skutki, jeśli je zlekceważymy.
Do you like it?0
20 listopada 2011
Większość ludzi w dzisiejszym świecie nie wyobraża sobie życia bez antyperspirantów. Po ich użyciu czujemy się pewniej i bardziej komfortowo, zwłaszcza jeżeli jesteśmy w pracy. Są to kosmetyki, które mają na celu zmniejszenie wydzielania potu, co pomaga skutecznie zwalczyć nieprzyjemny zapach.
Do you like it?0
13 listopada 2011
Choroby nowotworowe stanowią coraz większy problem zdrowotny ludności w Polsce i na świecie. Poza chorobami układu krążenia, są one drugą, co do częstości przyczyną zgonów w populacji polskiej. Jak wynika z danych epidemiologicznych nowotwory odpowiedzialne są za 25% zgonów zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet. Nowotwory jelita grubego zajmują drugą (u kobiet) i trzecią (u mężczyzn) pozycję pod względem zachorowalności na nowotwory złośliwe w Polsce.
Do you like it?0
13 listopada 2011
Jak donoszą najnowsze badania, wcześniaki oraz dzieci z niską masą urodzeniową są około pięć razy bardziej narażone na rozwój autyzmu, niż dzieci urodzone o czasie i o prawidłowej masie ciała.
Do you like it?0
13 listopada 2011
Choroby serca są odpowiedzialne za blisko pięćset tysięcy zgonów rocznie w Ameryce. Badania pokazują, że można obniżyć ryzyko rozwoju chorób serca o 40% przez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Pomimo, że leków na obniżenie poziomu cholesterolu jest pod dostatkiem, eksperci twierdzą, że możemy efektywnie wpływać na obniżanie poziomu cholesterolu poprzez wprowadzenie do swojej diety przedstawionych pięciu produktów
Do you like it?0
13 listopada 2011
Według najnowszych badań osoby, które cierpią z powodu wrzodów żołądka powinny wprowadzić do swojej diety truskawki, szczególnie jeśli na podłożu powstania wrzodów leży nadmierna konsumpcja alkoholu. Owrzodzenia mogą być między innymi wynikiem nadmiernego spożywania alkoholu, niektórych leków, palenia papierosów, infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Do you like it?0
7 listopada 2011
Choć większość z nas wie, że buraki są zdrowe, nie spożywamy ich zbyt często. Dostępne przez cały rok, buraki, podobnie jak marchewki, należą do grupy warzyw korzeniowych. Stanowią bogate źródło magnezu, żelaza, cynku, witaminy C, B6, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Chociaż zawierają znaczne ilości węglowodanów, w umiarkowanych ilościach mogą być także spożywane przez diabetyków.
Do you like it?0
7 listopada 2011
Zielone warzywa zawierają barwnik – chlorofil, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, eliminuje toksyny i metale ciężkie z organizmu. Ponadto ma duży wpływ na prawidłową ilość i budowę czerwonych krwinek – prawdopodobnie z powodu podobnej budowy jego cząsteczki i cząsteczki hemoglobiny (krew zawiera atom żelaza, a chlorofil atom magnezu).
Do you like it?0
7 listopada 2011
Występowanie zawałów serca u dzieci, nastolatków i młodych dorosłych w Stanach Zjednoczonych rośnie w alarmującym tempie – dowodzą najnowsze badania, opublikowane w “Annals of Neurology” i zaprezentowane na konferencji American Stroke Association w Los Angeles w tym roku.
Do you like it?0
7 listopada 2011
Opryszczka wargowa potocznie “zimno” to choroba zakaźna wywołana wirusem Herpes simplex HSV1. Chociaż szacuje się, że prawie 80% społeczeństwa zarażonych jest tym wirusem tylko u niektórych przyjmuje on formę aktywną.
Do you like it?0
30 października 2011
Rumianek uważany jest za jeden z najbezpieczniejszych i najdelikatniejszych leczniczych ziół. Od lat używany w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia, zawiera aktywny związek alfa-bisabolol, któremu zawdzięcza właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dzięki temu, rumianek od wielu lat stosowany jest w leczeniu wielu dolegliwości.
Do you like it?0
30 października 2011
Najnowsze badania pokazują związek pomiędzy uderzeniami gorąca a zwiększonym poziomem cholesterolu we krwi u kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Ponadto wykazują zależność pomiędzy objawami menopauzy a zwiększonym ryzykiem chorób serca.
Do you like it?0
30 października 2011
Fruktoza jest dwukrotnie słodsza od glukozy i razem z nią wchodzi w skład sacharozy, zwanej powszechnie cukrem. Fruktoza potocznie nazywana cukrem owocowym występuje naturalnie w owocach, sokach owocowych, miodzie, także jest dodawana do większości przetworzonych produktów – słodyczy, produktów w proszku, napojów gazowanych. Fruktoza w wątrobie i jelitach przekształcana jest w glukozę.
Do you like it?0
23 października 2011
W czasach, gdy dzisiejsza wiedza medyczna i dietetyczna jeszcze nie została poznana, to właśnie jedzenie było podstawowym sposobem na zachowanie dobrego zdrowia, sprawdzanym i udoskonalanym metodą prób i błędów przez stulecia. Warto przyjrzeć się najzdrowszym kuchniom świata, wybrać z nich to, co najlepiej służy naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu i włączyć do naszego codziennego menu.
Do you like it?0
23 października 2011
Choć pietruszka jest niezwykle cennym i zdrowym składnikiem naszej diety, nie wszyscy znają jej lecznicze właściwości. Należąca do rodziny selerowatych, zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm.
Do you like it?0
23 października 2011
Skrócenie czasu odpoczynku nocnego, nawet o godzinę dziennie, może mieć ogromny wpływ na poziom podstawowego hormonu płciowego – testosteronu u mężczyzn. Najnowsze badania wykazują, że tydzień nie wysypiania się może wywierać negatywne skutki zdrowotne nawet w grupie młodych, zdrowych panów.
Do you like it?0
23 października 2011
Ważnym dodatkiem do naszej diety w okresie jesienno-zimowym powinny być naturalne produkty zwiększające odporność, które nie tylko zmniejszą ryzyko rozwoju infekcji, ale również złagodzą jej przebieg. Poniżej przedstawiamy te produkty spożywcze, które mają udowodniony wpływ na zdrowie naszego organizmu.
Do you like it?0