Blog


4 czerwca 2012

Rooibos-pij na zdrowie!

Rooibos (inaczej Redbush, czerwonokrzew afrykański) to potoczna nazwa rośliny Aspalathus linearis (aspalat prosty). Pochodzi z najdalszego południowo-zachodniego krańca afrykańskiego przylądka RPA, uprawia się go wyłącznie w górach Cederberg. Choć potocznie bywa nazywany herbatą, tak naprawdę jest on niezwykłą rośliną, z której przyrządza się napar o właściwościach prozdrowotnych.
28 maja 2012

Kuchenne trucizny

Mało kto zdaje sobie sprawę, jak duże ryzyko stwarzają obecne w naszym pożywieniu toksyny. Tymczasem eksperci twierdzą, że jesteśmy narażeni na dziesiątki, jeśli nie setki chemikaliów, a efekty wielokrotnej ekspozycji organizmu na nie mogą objawiać się przewlekłym stanem zapalnym, którego konsekwencjami są różnorodne choroby przewlekłe.
28 maja 2012

Chcesz być szczupły, jedz śniadania

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po nocnym odpoczynku rezerwy energetyczne są bardzo niskie, dlatego też organizm, a przede wszystkim mózg, potrzebuje paliwa. Pożywne śniadanie pomaga przywrócić odpowiedni poziom cukru we krwi (wtedy, kiedy jest on najniższy) oraz zaopatruje organizm w węglowodany złożone, niezbędne do tego, aby zapewnić mu energię na najbliższe godziny.
28 maja 2012

Czarny pieprz-pogromca tłuszczu

Czarny pieprz pochodzi z Indii, a uprawiany jest w krajach tropikalnych, głównie na Archipelagu Malajskim. Ma postać pnącza o długości około 15 m, ciemnozielone liście, a jego białe kwiaty są zebrane w kwiatostany. Na początku owoce mają kolor zielony, potem czerwony, a na końcu czarny.
23 maja 2012

Jak w ciagu 2 tygodni zaczęły ustępować zmiany łuszczycowe w CM VIMED

Pani Livia zgłosiła się do kliniki z problemem łuszczycy. Jak mówi, już po 2 tygodniach stosowania Terapii Fenotypowej zmiany łuszczycowe zmniejszyły się w 80%. Zobacz jak zmieniło się jej życie po Terapii Fenotypowej.
21 maja 2012

Szałwia-liście zdrowia

Szałwia to cudowne zioło o dobroczynnym wpływie na organizm człowieka. Dzięki zawartości licznych związków aktywnych działa antydepresyjnie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Zawiera witaminy A, C, witaminy z grupy B, minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, cynk i żelazo. Szałwia obfituje także w lotne olejki i fitozwiązki, m.in.: kwas rozmarynowy, kamforę, taniny i flawonoidy.
21 maja 2012

Przyszła mamo, nie denerwuj się!

Narażenie dziecka na stres we wczesnym okresie prenatalnym stwarza prawdopodobieństwo wywołania poważnych zmian w jego rozwoju, które w dodatku mogą być przekazywane z pokolenia na pokolenie
21 maja 2012

Za dużo jesz? Przeczytaj!

Osoby otyłe są zawsze głodne. Bez względu na to, ile jedzą, ich mózg stale wysyła sygnał głodu. Wydawałoby się, że duża ilość jedzenia powoduje dostarczenie dużej ilości substancji odżywczych do komórek, a tymczasem nadwaga i niedożywienie idą w parze. Ciężko w to uwierzyć, ale prawda wygląda tak, że im więcej jemy, tym bardziej jesteśmy niedożywieni.
17 maja 2012

VIMED – Magdalena Tarajda

Po wielu próbach odchudzania pani Magdalena postanowiła oddać się w ręce specjalistów Centrum Medycznego VIMED. W udzielonym wywiadzie opowiada o zaskakującym wyniku testu na nietolerancję pokarmową oraz o efektach jakie przyniosła Terapia Fenotypowa.
15 maja 2012

Nie chcesz zmarszczek? Zmień dietę!

Nieskazitelna skóra zawsze była synonimem piękna i zdrowia. Aby poprawić jej wygląd, wielu ludzi wydaje fortunę na drogie produkty do jej pielęgnacji oraz wizyty u dermatologa i kosmetyczki, a i tak nie zawsze udaje im się osiągnąć pożądany efekt.
14 maja 2012

Relacja z Warszawskiego Pikniku Rodzinnego

12 maja na Nowym Kampusie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbył się Warszawski Piknik Rodzinny. Sprawnej organizacji tego wydarzenia podjęli się studenci z 10 warszawskich uczelni ze Stowarzyszenia ESN Polska. Event połączony był z zabawami dla dzieci, społeczną akcją zbierania zakrętek w całej Polsce wraz z Fundacją Bez Tajemnic oraz zbieraniem funduszy na rzecz Fundacji Dr Clown. Najmłodsi mieli okazję sprawdzenia się w różnych dyscyplinach naukowych, sportowych i artystycznych.
14 maja 2012

Wrogowie i sprzymierzeńcy trawienia

Teoretycznie powinniśmy strawić prawie wszystko, co włożymy do ust. Jednak zmiany w metodach przetwórstwa spożywczego i w sposobie przygotowania potraw (m.in. smażenie), nie wspominając o niezdrowym […]
14 maja 2012

Kalafior ochroni cię przed rakiem

Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research) korzystne zmiany nawyków żywieniowych oraz stylu życia populacji mogłyby zapobiec aż 70% przypadków raka. Także raporty Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization) przestrzegają, że aż 30% wszystkich zachorowań na choroby nowotworowe jest przyczynowo związanych z dietą. Jeśli zatem nie chcesz mieć raka, zadbaj, by w Twoim menu znalazły się produkty, które uchronią Twój organizm przed zmianami nowotworowymi. Zacznij od kalafiora.
4 maja 2012

Witamina ze słońca

W okresie zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na brak witaminy D w organizmie, dlatego też wraz z nadejściem cieplejszej pory roku powinniśmy szczególnie zadbać o odpowiedni jej poziom w organizmie. Witaminę D możemy dostarczyć organizmowi poprzez pożywienie – niewielkie jej ilości zawierają ryby, grzyby oraz ciemnozielone warzywa liściaste. Naturalnym źródłem tej też witaminy D jest też promieniowanie słoneczne, które przekształca prekursor witaminy D w jej aktywną postać. Warto zatem wiosną korzystać ze słońca.
4 maja 2012

Naturalny lek na trądzik

Tymianek to pochodząca z rejonu śródziemnomorskiego roślina lecznicza i przyprawowa, charakterystyczna dla kuchni francuskiej. Do potraw wykorzystuje się świeże i suszone zielone części tego zioła, którego intensywny aromat poprawia smak i zapach dań z drobiu, ryb, roślin strączkowych czy warzyw. Tymianek świetnie sprawdza się także podczas przygotowywania marynat, octu ziołowego i w procesie kiszenia ogórków.
4 maja 2012

Sezonowo znaczy zdrowo

Wyobraź sobie ogród warzywny w środku zimy. Następnie wyobraź sobie dokładnie ten sam ogród w słoneczny, letni dzień... Dobrodziejstwa natury w dużym stopniu zależą od pór roku, których zmienność jest źródłem naturalnej różnorodności i sposobem na zapewnienie równowagi zasobów ziemi i wszystkich organizmów na niej żyjących.
27 kwietnia 2012

Nie pamiętasz? Zacznij ćwiczyć!

Aktywność fizyczna jest nam niezbędna do życia – nie tylko dlatego, że ma pozytywny wpływ na nasz wygląd i kondycję fizyczną.
27 kwietnia 2012

Pomóż dziecku i… schudnij!

Twoje dziecko ma nadwagę i chcesz, aby schudło, ale nie, wiesz jak tego dokonać? Schudnij sam! Oto podstawowy wniosek z najnowszego badania nadwagi i otyłości dzieci i rodziców.
27 kwietnia 2012

Wygraj z przesileniem wiosennym!

Światowy kryzys energetyczny dotyczy nas wszystkich. I nie chodzi tu wcale o zasoby naturalne. Któż z nas nie chciałby czuć się wypoczęty i pełen energii?
26 kwietnia 2012

Wyślij przepis i zgarnij nagrody!

Wiosna to idealny czas, aby zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Wraz z nadejściem słonecznej pory roku ogłaszamy konkurs kulinarny, którego rozstrzygnięcie odbędzie się 12 maja 2012 r. podczas Warszawskiego Pikniku Rodzinnego!
23 kwietnia 2012

Wiosenne Przemiany VIMEDU w Radiu Plus. Codziennie konkurs z nagrodami!

W dniach 23–27 kwietnia zapraszamy do wysłuchania cyklu audycji „Wiosenne przemiany” w Radiu Plus Kraków. Codziennie o godzinie 18:30 gościem specjalnym audycji będzie jeden z naszych specjalistów. Serdecznie zapraszamy!
23 kwietnia 2012

Przyjaciele diabetyka

Skomponowanie zdrowej diety dla diabetyka nie musi być trudne. Wystarczy uwzględnić w jadłospisie tzw. żywność funkcjonalną, która pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zapobiega powikłaniom […]
23 kwietnia 2012

Cała prawda o glutenie

Gluten jest jednym z najczęstszych (po mleku) alergenów pokarmowych. Wykazano, że aż 10–25% osób cierpiących na alergię ma objawy uczulenia na to białko, które występuje w pszenicy, jęczmieniu i życie oraz w ziarnach zbóż, będących pochodnymi pszenicy, takich jak kamut, orkisz i pszenżyto (niektórzy eksperci zalecają pacjentom uczulonym na ten składnik unikanie również owsa, z uwagi na jego potencjalne zanieczyszczenie glutenem).
23 kwietnia 2012

Brokuł-gwiazda wśród warzyw

W naszej codziennej diecie nie może zabraknąć niezastąpionych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych brokułów. Uważa się, że to jedne z najzdrowszych dostępnych obecnie warzyw. Dzięki temu, że są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik pokarmowy oraz inne substancje bioaktywne, stanowią doskonały wybór dla tych, którzy pragną zmniejszyć swoją masę ciała.
18 kwietnia 2012

Modna dieta celebrytów jednak bezpieczna

W ostatnim czasie o Centrum Medycznym VIMED w mediach pojawiło się wiele doniesień za sprawą stosowanej w nim autorskiej terapii fenotypowej, której efekty ocenia się jako spektakularne. Z dobrodziejstw stosowanej terapii skorzystało do tej pory kilka tysięcy pacjentów a wiele znanych osób miało okazję opowiedzieć zainteresowanym dziennikarzom o rewelacyjnych rezultatach, jakie zostały osiągnięte.
16 kwietnia 2012

Warzywa poprawiają wygląd!

Nie od dziś wiadomo, że duża ilość świeżych warzyw i owoców w diecie zapewnia nam odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych oraz powoduje wzmocnienie odporności i […]
16 kwietnia 2012

Ciastka powodują agresję?

Naukowcy z kalifornijskiego uniwersytetu San Diego School of Medicine wykazali, że spożywanie wysokiej ilości kwasów tłuszczowych typu trans (dTFAs) wpływa na większą drażliwość i wywołuje agresję. […]
11 kwietnia 2012

Niebezpieczna cola?

Wyniki testów laboratoryjnych Centre for Science in the Public Interest (CSPI) wykazały, że popularne napoje gazowane typu cola posiadają w swym składzie barwnik chemiczny, który powoduje raka u zwierząt laboratoryjnych.
11 kwietnia 2012

Jagody poprawiają pamięć

Jak wykazano w najnowszych badaniach, spożywanie jagód poprawia funkcjonowanie mózgu i zapobiega zanikom pamięci związanym z procesem starzenia się.
11 kwietnia 2012

Dieta a zdrowe zęby

Twoja dieta, czyli co i jak często jesz, to ważne czynniki dla utrzymania prawidłowej higieny jamy ustnej. Racjonalna dieta i dobre nawyki zapobiegają próchnicy i chorobom przyzębia. Produkty spożywcze mogą bowiem wpływać na Twój uśmiech w podobny sposób jak szczotkowanie lub nitkowanie zębów nicią dentystyczną. Za każdym razem spożywając słodkie potrawy lub skrobię, bakterie w płytce nazębnej dostają kolejną szansę na wzmożony rozwój, tym samym zwiększa się ryzyko rozwoju próchnicy oraz chorób przyzębia.