Przewodnik | VIMED

Przewodnik


29 marca 2013

Słodko nie musi oznaczać niezdrowo

Większość z nas dobrze wie, że cukier nie jest zdrowy, a jego nadmiar w diecie powoduje otyłość, osłabienie odporności, próchnicę, cukrzycę, infekcje drożdżycowe, a także rozdrażnienie […]
29 marca 2013

Uważaj, co jesz przed zabiegiem!

Badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Surgery”, dowodzą, że to, co jemy na kilka dni przed planowaną operacją, może mieć wpływ na proces regeneracji po zabiegu. […]
28 marca 2013

Ochota na słodycze? Jest na to sposób!

Czujesz nieustanne łaknienie, potrzebę słodkiego smaku? Prawdopodobnie uzależniłeś się od cukru. Normalną reakcją organizmu jest sporadyczna ochota na kawałek czekolady lub porcję ulubionego ciasta, jeżeli natomiast […]
25 marca 2013

Wielkanoc od kuchni

25 marca 2013

Słona cena słonych potraw

Nadmiar soli w diecie jest obecnie uznawany za przyczynę podwyższonego ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie, chorób układu krążenia oraz nerek. Dwa niezależne badania, […]
25 marca 2013

Oliwa pomaga w odchudzaniu

Produkty spożywcze o zmniejszonej zawartości tłuszczu zyskują na popularności. Coraz więcej osób decyduje się na artykuły typu „light”, mając nadzieję, że pomogą one schudnąć, a przynajmniej […]
18 marca 2013

Gdy waga stoi w miejscu…

Z początkiem wiosny czujesz się zmotywowana bardziej niż kiedykolwiek do tego, aby wyglądać jak najlepiej i zadbać wreszcie o swoje zdrowie. Wprowadzasz zmiany w codziennym menu, […]
18 marca 2013

Kobiece menu na trudne dni

Według najnowszych badań, których wyniki opublikowano w „The American Journal of Epidemiology”, dieta bogata w żelazo pochodzące z produktów roślinnych może zmniejszyć ryzyko zespołu napięcia przedmiesiączkowego. […]
18 marca 2013

Gotujemy warzywa-miniprzewodnik kulinarny

Jeśli chcesz być zdrowy, Twoja dieta musi zawierać dużo błonnika, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jak to osiągnąć? Jedz warzywa! Wiemy, że czasem niełatwo rozwinąć swoje umiejętności […]
17 marca 2013

Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność?

Coraz więcej gwiazd chwali się, że nie spożywa produktów z glutenem. Czy jednak słusznie? O modnej diecie bezglutenowej opowiada dietetyk kliniczny CM VIMED Aneta Korzeniecka!
15 marca 2013

Relacja z konferencji prasowej marki Luksja

Wraz z końcem zimy marka Luksja postanowiła zaprezentować szerszemu gronu swoją nową linię żeli pod prysznic Luksja Care Pro. Na konferencję prasową zostały zaproszone dziennikarki prasy […]
11 marca 2013

Zagraj w zielone o zdrowie

Zanim rozpoczęła się rewolucja przemysłowa, ludzie odżywiali się głównie naturalnymi produktami roślinnymi, które potem zamienili na cukier, białą mąkę i utwardzane tłuszcze, czyli żywność wysoce przetworzoną. […]
11 marca 2013

„Rzymski” wspomagacz zdrowia

Chociaż małe nasiona kminu rzymskiego, należącego do rodziny selerowatych, wyglądają niepozornie, kryją w sobie ogromną moc. Nie tylko dodają smaku potrawom, ale także są bardzo korzystne […]
11 marca 2013

Cesarskie narodziny… alergika

Według najnowszych doniesień naukowych dzieci urodzone przez cesarskie cięcie dwukrotnie częściej przejawiają objawy nadwrażliwości na niektóre produkty spożywcze i częściej dokucza im biegunka w pierwszym roku […]
11 marca 2013

Jak cofnąć zegar biologiczny?

Relaksuje, niweluje stres i zmęczenie, odmładza, leczy depresję i wiele innych chorób. O nowoczesnej terapii, która stawia na nogi po operacji, dzieciom z autyzmem pozwala wymówić […]
4 marca 2013

Zadbaj o żelazny zapas żelaza

Czujesz się ciągle zmęczony i senny? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe, a osłabione włosy nadmiernie wypadają? Sprawdź poziom żelaza we krwi! Anemia to dzisiaj bardzo […]
4 marca 2013

Kawoszki rodzą mniejsze dzieci

Odżywianie kobiety podczas ciąży jest niezwykle ważne dla rozwoju jej dziecka i wpływa na jego zdrowie w późniejszym życiu. Należy zwrócić uwagę na to, co przyszła […]
4 marca 2013

Kokos w pięciu kulinarnych odsłonach

Kokos może pojawić się w naszym menu w różnych formach – jako mleko, woda czy mąka kokosowa, ale też jako składnik wielu potraw, zarówno tych przyrządzanych […]
4 marca 2013

Naturalny sposób na zwiększenie wydolności organizmu

Mistrzowie sportu wiedzą, że droga do sukcesu to intensywne ćwiczenia plus odpowiednie dotlenienie organizmu. Rozwiązanie, któremu już od lat swą kondycję zawdzięczają m.in. Michael Phelps, Tiger Woods czy Novak Djokovic, jest już dostępne w Polsce!
25 lutego 2013

Zdrowie w odcieniu amarantu

Mimo że amarantus, znany też jako szarłat, to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata, jest on stosunkowo nowym produktem na półkach współczesnych sklepów. Coraz częściej bywa […]
25 lutego 2013

ABC produktów zbożowych

Pełne, nierafinowane zboża to – obok warzyw i owoców – podstawa zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Dostarczają energii oraz elementów niezbędnych dla zdrowia: białka roślinnego, witamin z […]
25 lutego 2013

Zaskakujące interakcje leków z żywnością

Często martwimy się, jeżeli jesteśmy zmuszeni przyjmować więcej niż jeden lek. Zastanawiamy się, jak organizm zareaguje na połączenie różnych środków, czy nie spowodują one niekorzystnych reakcji […]
20 lutego 2013

Relacja ze spotkania “Porozmawiajmy o zdrowiu”

W sobotę, 9 lutego br., w Dworku Białoprądnickim w Krakowie odbyło się kolejne spotkanie z cyklu „Porozmawiajmy o zdrowiu”. Gościem specjalnym wydarzenia była Anna Jasińska-Piątek, dietetyk […]
18 lutego 2013

Szczupły tata-zdrowe dziecko

Według najnowszych badań otyłość ojca jest jednym z czynników mających wpływ na zdrowie dzieci i potencjalnie zwiększających ryzyko takich chorób jak nowotwory. Badanie, którego wyniki opublikowano […]
18 lutego 2013

Rak lubi cukierki

Cukier jest potrzebny, aby dostarczyć nam energii. Spożywany w umiarkowanych ilościach może też poprawić nasze samopoczucie. Ale uwaga! Już Paracelsus przestrzegał, że dawka czyni truciznę. Jeśli […]
11 lutego 2013

Mężczyzno, uważaj na smażone!

Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center udowodnili, że spożywanie głęboko smażonych produktów, takich jak frytki, smażone kurczaki i pączki, może zwiększać ryzyko raka prostaty, a […]
11 lutego 2013

Nareszcie jest szansa dla uszkodzonego mózgu!

11 lutego 2013

Wątroba nie boli, ale woła o pomoc

Stłuszczenie wątroby to schorzenie, które nie daje się we znaki bolesnymi dolegliwościami, ale ma poważne konsekwencje dla całego organizmu – prowadzi m.in. do rozwoju cukrzycy typu […]
4 lutego 2013

Liczi-dla zdrowia się liczy

Owoce liczi, które w Indiach „zalewają” rynek od maja do sierpnia, to prawdziwa uczta dla zmysłów – wyglądają równie apetycznie, jak pachną. W dodatku od wieków […]
4 lutego 2013

Otyłość-sprzymierzeniec SM

Badania przeprowadzone przez American Academy of Neurology, których wyniki opublikowano w czasopiśmie medycznym „Neurology”, pokazały, że otyłość może być czynnikiem sprzyjającym zachorowaniu na stwardnienie rozsiane (SM) […]