Przewodnik
29 marca 2013
Większość z nas dobrze wie, że cukier nie jest zdrowy, a jego nadmiar w diecie powoduje otyłość, osłabienie odporności, próchnicę, cukrzycę, infekcje drożdżycowe, a także rozdrażnienie […]
Do you like it?0
29 marca 2013
Badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Surgery”, dowodzą, że to, co jemy na kilka dni przed planowaną operacją, może mieć wpływ na proces regeneracji po zabiegu. […]
Do you like it?0
28 marca 2013
Czujesz nieustanne łaknienie, potrzebę słodkiego smaku? Prawdopodobnie uzależniłeś się od cukru. Normalną reakcją organizmu jest sporadyczna ochota na kawałek czekolady lub porcję ulubionego ciasta, jeżeli natomiast […]
Do you like it?0
25 marca 2013
Nadmiar soli w diecie jest obecnie uznawany za przyczynę podwyższonego ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie, chorób układu krążenia oraz nerek. Dwa niezależne badania, […]
Do you like it?0
25 marca 2013
Produkty spożywcze o zmniejszonej zawartości tłuszczu zyskują na popularności. Coraz więcej osób decyduje się na artykuły typu „light”, mając nadzieję, że pomogą one schudnąć, a przynajmniej […]
Do you like it?0
18 marca 2013
Z początkiem wiosny czujesz się zmotywowana bardziej niż kiedykolwiek do tego, aby wyglądać jak najlepiej i zadbać wreszcie o swoje zdrowie. Wprowadzasz zmiany w codziennym menu, […]
Do you like it?0
18 marca 2013
Według najnowszych badań, których wyniki opublikowano w „The American Journal of Epidemiology”, dieta bogata w żelazo pochodzące z produktów roślinnych może zmniejszyć ryzyko zespołu napięcia przedmiesiączkowego. […]
Do you like it?0
18 marca 2013
Jeśli chcesz być zdrowy, Twoja dieta musi zawierać dużo błonnika, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jak to osiągnąć? Jedz warzywa! Wiemy, że czasem niełatwo rozwinąć swoje umiejętności […]
Do you like it?0
17 marca 2013
Coraz więcej gwiazd chwali się, że nie spożywa produktów z glutenem. Czy jednak słusznie? O modnej diecie bezglutenowej opowiada dietetyk kliniczny CM VIMED Aneta Korzeniecka!
Do you like it?0
15 marca 2013
Wraz z końcem zimy marka Luksja postanowiła zaprezentować szerszemu gronu swoją nową linię żeli pod prysznic Luksja Care Pro. Na konferencję prasową zostały zaproszone dziennikarki prasy […]
Do you like it?0
11 marca 2013
Zanim rozpoczęła się rewolucja przemysłowa, ludzie odżywiali się głównie naturalnymi produktami roślinnymi, które potem zamienili na cukier, białą mąkę i utwardzane tłuszcze, czyli żywność wysoce przetworzoną. […]
Do you like it?0
11 marca 2013
Chociaż małe nasiona kminu rzymskiego, należącego do rodziny selerowatych, wyglądają niepozornie, kryją w sobie ogromną moc. Nie tylko dodają smaku potrawom, ale także są bardzo korzystne […]
Do you like it?0
11 marca 2013
Według najnowszych doniesień naukowych dzieci urodzone przez cesarskie cięcie dwukrotnie częściej przejawiają objawy nadwrażliwości na niektóre produkty spożywcze i częściej dokucza im biegunka w pierwszym roku […]
Do you like it?0
11 marca 2013
Relaksuje, niweluje stres i zmęczenie, odmładza, leczy depresję i wiele innych chorób. O nowoczesnej terapii, która stawia na nogi po operacji, dzieciom z autyzmem pozwala wymówić […]
Do you like it?0
4 marca 2013
Czujesz się ciągle zmęczony i senny? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe, a osłabione włosy nadmiernie wypadają? Sprawdź poziom żelaza we krwi! Anemia to dzisiaj bardzo […]
Do you like it?0
4 marca 2013
Odżywianie kobiety podczas ciąży jest niezwykle ważne dla rozwoju jej dziecka i wpływa na jego zdrowie w późniejszym życiu. Należy zwrócić uwagę na to, co przyszła […]
Do you like it?0
4 marca 2013
Kokos może pojawić się w naszym menu w różnych formach – jako mleko, woda czy mąka kokosowa, ale też jako składnik wielu potraw, zarówno tych przyrządzanych […]
Do you like it?0
4 marca 2013
Mistrzowie sportu wiedzą, że droga do sukcesu to intensywne ćwiczenia plus odpowiednie dotlenienie organizmu. Rozwiązanie, któremu już od lat swą kondycję zawdzięczają m.in. Michael Phelps, Tiger Woods czy Novak Djokovic, jest już dostępne w Polsce!
Do you like it?0
25 lutego 2013
Mimo że amarantus, znany też jako szarłat, to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata, jest on stosunkowo nowym produktem na półkach współczesnych sklepów. Coraz częściej bywa […]
Do you like it?0
25 lutego 2013
Pełne, nierafinowane zboża to – obok warzyw i owoców – podstawa zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Dostarczają energii oraz elementów niezbędnych dla zdrowia: białka roślinnego, witamin z […]
Do you like it?0
25 lutego 2013
Często martwimy się, jeżeli jesteśmy zmuszeni przyjmować więcej niż jeden lek. Zastanawiamy się, jak organizm zareaguje na połączenie różnych środków, czy nie spowodują one niekorzystnych reakcji […]
Do you like it?0
20 lutego 2013
W sobotę, 9 lutego br., w Dworku Białoprądnickim w Krakowie odbyło się kolejne spotkanie z cyklu „Porozmawiajmy o zdrowiu”. Gościem specjalnym wydarzenia była Anna Jasińska-Piątek, dietetyk […]
Do you like it?0
18 lutego 2013
Według najnowszych badań otyłość ojca jest jednym z czynników mających wpływ na zdrowie dzieci i potencjalnie zwiększających ryzyko takich chorób jak nowotwory. Badanie, którego wyniki opublikowano […]
Do you like it?0
18 lutego 2013
Cukier jest potrzebny, aby dostarczyć nam energii. Spożywany w umiarkowanych ilościach może też poprawić nasze samopoczucie. Ale uwaga! Już Paracelsus przestrzegał, że dawka czyni truciznę. Jeśli […]
Do you like it?0
11 lutego 2013
Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center udowodnili, że spożywanie głęboko smażonych produktów, takich jak frytki, smażone kurczaki i pączki, może zwiększać ryzyko raka prostaty, a […]
Do you like it?0
11 lutego 2013
Stłuszczenie wątroby to schorzenie, które nie daje się we znaki bolesnymi dolegliwościami, ale ma poważne konsekwencje dla całego organizmu – prowadzi m.in. do rozwoju cukrzycy typu […]
Do you like it?0
4 lutego 2013
Owoce liczi, które w Indiach „zalewają” rynek od maja do sierpnia, to prawdziwa uczta dla zmysłów – wyglądają równie apetycznie, jak pachną. W dodatku od wieków […]
Do you like it?0
4 lutego 2013
Badania przeprowadzone przez American Academy of Neurology, których wyniki opublikowano w czasopiśmie medycznym „Neurology”, pokazały, że otyłość może być czynnikiem sprzyjającym zachorowaniu na stwardnienie rozsiane (SM) […]
Do you like it?0