Przewodnik


24 czerwca 2013

Naturalny lek na Alzheimera?

Jak wynika z najnowszych badań, cynamon – korzenna przyprawa, która już od wieków znajduje szerokie zastosowanie zarówno w medycynie Wschodu, jak i Zachodu – może opóźnić […]
18 czerwca 2013

DZIEŃ OTWARTY W KRAKOWIE!

[one_third_last] [/one_third_last]
17 czerwca 2013

10 sposobów na niemarnowanie jedzenia

Co znajduje się w Twoim koszu? Kawałki spleśniałych jabłek, pół puszki zepsutego koncentratu, wiotkie warzywa, sobotnie resztki chleba? Takie zepsute produkty spożywcze nie tylko zajmują później […]
17 czerwca 2013

Jak Jaś będzie karmiony, tak Jan będzie wyglądał

Jak wynika z badań opublikowanych przez profesorów socjologii Bena Gibbsa i Renatę Forste z Brigham Young University (BYU), otyłość u dzieci obserwowana już w 2. roku […]
17 czerwca 2013

Bądź mężczyzną, bądź zdrów!

Kiedyś, gdy dominował typ macho, mężczyznom wręcz nie wypadało jakoś szczególnie o siebie dbać. Sytuacja ta na szczęście się zmieniła. Panowie nie tylko zaczynają pielęgnować swój […]
10 czerwca 2013

GMO-z czym to się je?

W ostatnich miesiącach narosło wiele kontrowersji wokół ustawy o nasiennictwie, którą zmieniono w listopadzie ubiegłego roku, a która miała zezwolić na obrót modyfikowanymi genetycznie nasionami w […]
10 czerwca 2013

Dieta na długowieczność?

Nie od dziś wiadomo, że wegetariański sposób odżywiania owocuje zmniejszonym ryzykiem wielu chorób przewlekłych, w tym nadciśnienia, zespołu metabolicznego, cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca. Okazuje się […]
3 czerwca 2013

Jaka matka, taka córka – relacja ze spotkania Lady Business Club

13 maja 2013 r. w klubie Endorfina w byłym Pałacu Zamojskich odbyło się kolejne spotkanie członkiń i sympatyków Lady Business Club; tym razem tematem przewodnim było […]
3 czerwca 2013

Zdrowy fast food (nie tylko) dla dzieci

Prawidłowy sposób odżywiania to jeden z kluczowych dla rozwoju dziecka elementów. To właśnie dieta w okresie dzieciństwa kształtuje późniejsze nawyki żywieniowe, a także zwiększa lub zmniejsza […]
3 czerwca 2013

Wielkie korzyści z małych pieczarek

Jak przekonuje autor artykułu opublikowanego w prestiżowym czasopiśmie „The FASEB Journal”, pieczarki – wbrew powszechnemu przekonaniu, że grzyby nie posiadają żadnych składników odżywczych – stanowią ważny […]
28 maja 2013

Terapia Redukcji Stresu

Dbając o ciało, nie możemy zapominać o psychice, bo nasze samopoczucie emocjonalne ma również wpływ na kondycję naszego organizmu. Niestety, towarzyszący nam ciągły stres i brak […]
21 maja 2013

Zdrowa mama = zdrowe dziecko

Dla większości kobiet pojawienie się dziecka jest jedną z najpiękniejszych chwil w ich życiu. Od tego momentu wszystko zostaje podporządkowane małej istotce, która domaga się nieustannej […]
21 maja 2013

„Ścigając pamięć”

Autobiograficzna powieść Grażyny Szapołowskiej pt. „Ścigając pamięć” to liryczna podróż przez dwa równoległe światy. Opisy codzienności przetykane są tu obrazami dzieciństwa, planów filmowych, miłości, spotkań i […]
21 maja 2013

Przyjaciel bezglutenowca

Istnieją mocne biochemiczne dowody wskazujące, że sorgo to bezpieczna żywność dla osób z celiakią, zmuszonych unikać pszenicy i niektórych innych zbóż. Wyniki badań potwierdzające, że sorgo […]
21 maja 2013

Tłuszcz ukołysze Cię do snu

Nowe badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Sleep”, sugerują, że senność lub stan czujności w ciągu dnia mogą zależeć od rodzaju pożywienia, jakie spożywamy. Do wniosków […]
13 maja 2013

Od Ciebie zależy zdrowie rodziny

Każdy z nas robi, co może, aby jego rodzina żyła dostatnio. Dbamy o wykształcenie dzieci i o to, żeby zapewnić im godne warunki. Staramy się, aby […]
13 maja 2013

Orzechy włoskie trafiają do serca

Badania przeprowadzone przez zespół naukowców z Penn State, Tufts University i University of Pennsylvania pokazują, że spożycie orzechów włoskich lub oleju z nich wytłoczonego może zmniejszyć […]
13 maja 2013

Pomidory i kiełki soi-męska dieta

Pomidory i kiełki soi mogą być bardziej skuteczne w zapobieganiu nowotworom prostaty, gdy są spożywane razem, niż gdy pojawiają się w menu osobno – oto jakie […]
30 kwietnia 2013

Zmiennicy pszenicy

Pomimo mnogości zbóż i produktów zbożowych dostępnych w sklepach, wybieramy najczęściej najbardziej popularną pszenicę, a dokładniej produkty z niej wytwarzane, takie jak białe pieczywo, bułki, wyroby […]
30 kwietnia 2013

Razem przy stole

Jak pokazuje nowe badanie, którego wyniki opublikowano w „Journal of Adolescent Health”, regularne posiłki rodzinne mogą znacznie poprawić zdrowie psychiczne młodych ludzi, niezależnie od tego, czy […]
29 kwietnia 2013

Majówka = czas na piknik

 Co łączy słoneczny dzień, zielone otoczenie, doborowe towarzystwo, wyśmienite jedzenie i – przede wszystkim – pełen relaks? Piknik! Majówka to doskonały czas na smaczny i zdrowy […]
29 kwietnia 2013

Winogrona chronią przed zespołem metabolicznym

Jak wynika z badań, których wyniki przedstawiono na konferencji Experimental Biology w Bostonie, regularne spożywanie winogron może chronić przed uszkodzeniem narządów związanych z postępem zespołu metabolicznego […]
22 kwietnia 2013

Siedmiu wspaniałych do sałatki

Wiosna to doskonały czas na włączenie do swojej diety smacznych i bogatych w różnorodne warzywa sałatek, które stanowią źródło witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Podstawą […]
22 kwietnia 2013

Mam klasę! Relacja z Ogólnopolskiego Dnia z Klasą

22 kwietnia 2013

Kiedy żywność staje się trucizną

W ostatnich latach odnotowuje się systematyczny wzrost częstości występowania chorób alergicznych, czyli spowodowanych nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną organizmu na kontakt z daną substancją. Część z nas wie, […]
22 kwietnia 2013

Naturalne antidotum na nadciśnienie

Jak pokazują badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Hypertension”, szklanka soku z buraków dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Nadciśnienie, główny czynnik ryzyka chorób serca i […]
15 kwietnia 2013

Wegetarianka w ciąży

Zdrowe odżywianie jest ważne na wszystkich etapach życia, a w okresie ciąży szczególnie. To, co jesz i pijesz w tym czasie, może wpłynąć na Twoje zdrowie […]
15 kwietnia 2013

Karnityna w mięsie gorsza niż cholesterol

Karnityna – związek znajdujący się w czerwonym mięsie i stosowany jako dodatek do napojów energetyzujących i niektórych suplementów wspomagających proces odchudzania – może powodować narastanie blaszki […]
15 kwietnia 2013

Autyzm dziedziczony po dziadku?

Ryzyko zachorowania na autyzm może być przekazywane na przyszłe pokolenia – twierdzą naukowcy. Międzynarodowe badanie, którego wyniki opublikowano w magazynie „JAMA Psychiatry”, pokazuje, że starsi ojcowie […]
8 kwietnia 2013

Probiotyki pomogą w IBS

Nowe badania, przeprowadzone na University of Michigan Health System pomagają wyjaśnić korzyści z zastosowania probiotyków u pacjentów zmagających się z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi (zespołem jelita drażliwego) wywołanymi […]