Przewodnik
21 maja 2013
Nowe badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Sleep”, sugerują, że senność lub stan czujności w ciągu dnia mogą zależeć od rodzaju pożywienia, jakie spożywamy. Do wniosków […]
Do you like it?0
13 maja 2013
Każdy z nas robi, co może, aby jego rodzina żyła dostatnio. Dbamy o wykształcenie dzieci i o to, żeby zapewnić im godne warunki. Staramy się, aby […]
Do you like it?0
13 maja 2013
Badania przeprowadzone przez zespół naukowców z Penn State, Tufts University i University of Pennsylvania pokazują, że spożycie orzechów włoskich lub oleju z nich wytłoczonego może zmniejszyć […]
Do you like it?0
13 maja 2013
Pomidory i kiełki soi mogą być bardziej skuteczne w zapobieganiu nowotworom prostaty, gdy są spożywane razem, niż gdy pojawiają się w menu osobno – oto jakie […]
Do you like it?0
30 kwietnia 2013
Pomimo mnogości zbóż i produktów zbożowych dostępnych w sklepach, wybieramy najczęściej najbardziej popularną pszenicę, a dokładniej produkty z niej wytwarzane, takie jak białe pieczywo, bułki, wyroby […]
Do you like it?0
30 kwietnia 2013
Jak pokazuje nowe badanie, którego wyniki opublikowano w „Journal of Adolescent Health”, regularne posiłki rodzinne mogą znacznie poprawić zdrowie psychiczne młodych ludzi, niezależnie od tego, czy […]
Do you like it?0
29 kwietnia 2013
Co łączy słoneczny dzień, zielone otoczenie, doborowe towarzystwo, wyśmienite jedzenie i – przede wszystkim – pełen relaks? Piknik! Majówka to doskonały czas na smaczny i zdrowy […]
Do you like it?0
29 kwietnia 2013
Jak wynika z badań, których wyniki przedstawiono na konferencji Experimental Biology w Bostonie, regularne spożywanie winogron może chronić przed uszkodzeniem narządów związanych z postępem zespołu metabolicznego […]
Do you like it?0
22 kwietnia 2013
Wiosna to doskonały czas na włączenie do swojej diety smacznych i bogatych w różnorodne warzywa sałatek, które stanowią źródło witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Podstawą […]
Do you like it?0
22 kwietnia 2013
W ostatnich latach odnotowuje się systematyczny wzrost częstości występowania chorób alergicznych, czyli spowodowanych nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną organizmu na kontakt z daną substancją. Część z nas wie, […]
Do you like it?0
22 kwietnia 2013
Jak pokazują badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Hypertension”, szklanka soku z buraków dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Nadciśnienie, główny czynnik ryzyka chorób serca i […]
Do you like it?0
15 kwietnia 2013
Zdrowe odżywianie jest ważne na wszystkich etapach życia, a w okresie ciąży szczególnie. To, co jesz i pijesz w tym czasie, może wpłynąć na Twoje zdrowie […]
Do you like it?0
15 kwietnia 2013
Karnityna – związek znajdujący się w czerwonym mięsie i stosowany jako dodatek do napojów energetyzujących i niektórych suplementów wspomagających proces odchudzania – może powodować narastanie blaszki […]
Do you like it?0
15 kwietnia 2013
Ryzyko zachorowania na autyzm może być przekazywane na przyszłe pokolenia – twierdzą naukowcy. Międzynarodowe badanie, którego wyniki opublikowano w magazynie „JAMA Psychiatry”, pokazuje, że starsi ojcowie […]
Do you like it?0
8 kwietnia 2013
Nowe badania, przeprowadzone na University of Michigan Health System pomagają wyjaśnić korzyści z zastosowania probiotyków u pacjentów zmagających się z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi (zespołem jelita drażliwego) wywołanymi […]
Do you like it?0
8 kwietnia 2013
Wiosenne porządki nie powinny ograniczać się tylko do mycia okien czy uporządkowania chaosu w garażu. Cieplejsza pora roku jest również doskonałym czasem na detoksykację organizmu, jako […]
Do you like it?0
5 kwietnia 2013
23 marca br. w Dworku Białoprądnickim w Krakowie odbyło się kolejne spotkanie z cyklu „Porozmawiajmy o Zdrowiu”. W wydarzeniu, skoncentrowanym tym razem na zdrowiu mężczyzn, wzięli […]
Do you like it?0
29 marca 2013
Większość z nas dobrze wie, że cukier nie jest zdrowy, a jego nadmiar w diecie powoduje otyłość, osłabienie odporności, próchnicę, cukrzycę, infekcje drożdżycowe, a także rozdrażnienie […]
Do you like it?0
29 marca 2013
Badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Surgery”, dowodzą, że to, co jemy na kilka dni przed planowaną operacją, może mieć wpływ na proces regeneracji po zabiegu. […]
Do you like it?0
28 marca 2013
Czujesz nieustanne łaknienie, potrzebę słodkiego smaku? Prawdopodobnie uzależniłeś się od cukru. Normalną reakcją organizmu jest sporadyczna ochota na kawałek czekolady lub porcję ulubionego ciasta, jeżeli natomiast […]
Do you like it?0
25 marca 2013
Nadmiar soli w diecie jest obecnie uznawany za przyczynę podwyższonego ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie, chorób układu krążenia oraz nerek. Dwa niezależne badania, […]
Do you like it?0
25 marca 2013
Produkty spożywcze o zmniejszonej zawartości tłuszczu zyskują na popularności. Coraz więcej osób decyduje się na artykuły typu „light”, mając nadzieję, że pomogą one schudnąć, a przynajmniej […]
Do you like it?0
18 marca 2013
Z początkiem wiosny czujesz się zmotywowana bardziej niż kiedykolwiek do tego, aby wyglądać jak najlepiej i zadbać wreszcie o swoje zdrowie. Wprowadzasz zmiany w codziennym menu, […]
Do you like it?0
18 marca 2013
Według najnowszych badań, których wyniki opublikowano w „The American Journal of Epidemiology”, dieta bogata w żelazo pochodzące z produktów roślinnych może zmniejszyć ryzyko zespołu napięcia przedmiesiączkowego. […]
Do you like it?0
18 marca 2013
Jeśli chcesz być zdrowy, Twoja dieta musi zawierać dużo błonnika, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jak to osiągnąć? Jedz warzywa! Wiemy, że czasem niełatwo rozwinąć swoje umiejętności […]
Do you like it?0
17 marca 2013
Coraz więcej gwiazd chwali się, że nie spożywa produktów z glutenem. Czy jednak słusznie? O modnej diecie bezglutenowej opowiada dietetyk kliniczny CM VIMED Aneta Korzeniecka!
Do you like it?0
15 marca 2013
Wraz z końcem zimy marka Luksja postanowiła zaprezentować szerszemu gronu swoją nową linię żeli pod prysznic Luksja Care Pro. Na konferencję prasową zostały zaproszone dziennikarki prasy […]
Do you like it?0
11 marca 2013
Zanim rozpoczęła się rewolucja przemysłowa, ludzie odżywiali się głównie naturalnymi produktami roślinnymi, które potem zamienili na cukier, białą mąkę i utwardzane tłuszcze, czyli żywność wysoce przetworzoną. […]
Do you like it?0