Przewodnik
12 sierpnia 2013
Cukier to biała śmierć, jedna z głównych przyczyn rozwoju otyłości i chorób cywilizacyjnych – to wie już chyba każdy i dlatego często można usłyszeć: „Ale ja […]
12 sierpnia 2013
Czy właściwe wybory żywieniowe rzeczywiście mogą przedłużyć nam życie? Tak! Na długowieczność wpływa wiele czynników, a wśród nich: zdrowy styl życia, aktywny wypoczynek i właśnie jedzenie […]
29 lipca 2013
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mleko matki powinno być jedynym pokarmem dziecka do 6. miesiąca życia. Później należy wprowadzać inne produkty, ale kontynuować karmienie aż […]
29 lipca 2013
Cynk to niezbędny pierwiastek śladowy, który ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Jest on odpowiedzialny za wiele funkcji w organizmie człowieka, stymuluje aktywność około […]
22 lipca 2013
Dlaczego tak wiele kobiet produkuje niewystarczającą do wykarmienia swoich dzieci ilość mleka? Najnowsze badania pokazują, że duże znaczenie dla przebiegu procesu laktacji ma insulina. Badanie przeprowadzone […]
22 lipca 2013
Masz ochotę coś przekąsić między posiłkami? Nie krępuj się! Podjadanie wcale nie musi być „grzechem” przeciwko zdrowemu stylowi życia i szczupłej sylwetce. Jedna lub dwie „mądre” […]
15 lipca 2013
Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w […]
15 lipca 2013
Choroby serca wynikające z niewłaściwego stylu życia, złej diety oraz nadwagi i otyłości stanowią w Polsce najczęstszą przyczynę zgonów. Rocznie z ich powodu umiera około 100 […]
15 lipca 2013
Najnowsze badania pokazują, że wysoko przetworzone pokarmy, takie jak białe pieczywo czy biała mąką, powodują niekiedy swego rodzaju „uzależnienie” od jedzenia. Produkty te mogą pobudzać ośrodek […]
5 lipca 2013
21 czerwca 2013 r. – w upalny pierwszy dzień lata – Dworek Białoprądnicki w Krakowie po raz kolejny gościł uczestników spotkania z popularnego cyklu „Porozmawiajmy o […]
5 lipca 2013
Przez cały rok ciężko pracujemy nie tylko zawodowo, ale i na nienaganną sylwetkę. Szczególnie w okresie wiosenno-letnim fitness cluby pękają w szwach od ludzi chcących wyglądać […]
5 lipca 2013
Lato jest idealnym czasem na spotkania w ogrodach, na tarasach, nad wodą, a spotkania te nierozerwalnie łączą się z grillowaniem. Karkówka, kaszanka, boczek… Jak wiadomo, grillowane […]
5 lipca 2013
Badania prowadzone w University of Texas Health Science Center w Houston wykazały, że nadmierne spożycie cukru może znacząco zwiększać ryzyko wystąpienia niewydolności układu sercowo-naczyniowego. Także naukowcy […]
1 lipca 2013
Brzoskwinie atrakcyjne są dla wszystkich zmysłów. Przyciągają wzrok kolorem wschodzącego słońca, kuszą słodkim, orzeźwiającym smakiem, nęcą aromatycznym zapachem. Ten typowo wakacyjny owoc, uprawiany w krajach o […]
1 lipca 2013
Zdaniem australijskich naukowców dieta bogata w boczniaki, cebulę, słodkie ziemniaki, oregano, cynamon i goździki może pomóc w walce z przewlekłym stanem zapalnym. Do takich wniosków doszedł […]
24 czerwca 2013
Liczba chorych na cukrzycę rośnie. W roku 2000 chorych w wieku 20-79 lat było na świecie 177 mln, w 2010 roku już 285 mln, a w […]
24 czerwca 2013
Jak wynika z najnowszych badań, cynamon – korzenna przyprawa, która już od wieków znajduje szerokie zastosowanie zarówno w medycynie Wschodu, jak i Zachodu – może opóźnić […]
17 czerwca 2013
Co znajduje się w Twoim koszu? Kawałki spleśniałych jabłek, pół puszki zepsutego koncentratu, wiotkie warzywa, sobotnie resztki chleba? Takie zepsute produkty spożywcze nie tylko zajmują później […]
17 czerwca 2013
Jak wynika z badań opublikowanych przez profesorów socjologii Bena Gibbsa i Renatę Forste z Brigham Young University (BYU), otyłość u dzieci obserwowana już w 2. roku […]
17 czerwca 2013
Kiedyś, gdy dominował typ macho, mężczyznom wręcz nie wypadało jakoś szczególnie o siebie dbać. Sytuacja ta na szczęście się zmieniła. Panowie nie tylko zaczynają pielęgnować swój […]
10 czerwca 2013
W ostatnich miesiącach narosło wiele kontrowersji wokół ustawy o nasiennictwie, którą zmieniono w listopadzie ubiegłego roku, a która miała zezwolić na obrót modyfikowanymi genetycznie nasionami w […]
10 czerwca 2013
Nie od dziś wiadomo, że wegetariański sposób odżywiania owocuje zmniejszonym ryzykiem wielu chorób przewlekłych, w tym nadciśnienia, zespołu metabolicznego, cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca. Okazuje się […]
3 czerwca 2013
13 maja 2013 r. w klubie Endorfina w byłym Pałacu Zamojskich odbyło się kolejne spotkanie członkiń i sympatyków Lady Business Club; tym razem tematem przewodnim było […]
3 czerwca 2013
Prawidłowy sposób odżywiania to jeden z kluczowych dla rozwoju dziecka elementów. To właśnie dieta w okresie dzieciństwa kształtuje późniejsze nawyki żywieniowe, a także zwiększa lub zmniejsza […]
3 czerwca 2013
Jak przekonuje autor artykułu opublikowanego w prestiżowym czasopiśmie „The FASEB Journal”, pieczarki – wbrew powszechnemu przekonaniu, że grzyby nie posiadają żadnych składników odżywczych – stanowią ważny […]
21 maja 2013
Dla większości kobiet pojawienie się dziecka jest jedną z najpiękniejszych chwil w ich życiu. Od tego momentu wszystko zostaje podporządkowane małej istotce, która domaga się nieustannej […]
21 maja 2013
Autobiograficzna powieść Grażyny Szapołowskiej pt. „Ścigając pamięć” to liryczna podróż przez dwa równoległe światy. Opisy codzienności przetykane są tu obrazami dzieciństwa, planów filmowych, miłości, spotkań i […]