Blog


30 lipca 2012

Latem postaw (na) koktajle!

Koktajle z surowych warzyw i owoców mają potężną moc leczniczą, odmładzają komórki całego ciała, a zatem pomagają na liczne problemy zdrowotne. Są one doskonałym sposobem na włączenie do diety warzyw i owoców, na wzbogacenie swojego menu o nowe smaki, ale przede wszystkim pozwalają dostarczyć organizmowi niezbędne mu składniki odżywcze oraz enzymy wspomagające trawienie.
30 lipca 2012

Uważaj na białko!

Badania, których wyniki opublikowano w „British Medical Journal”, sugerują, że kobiety regularnie spożywające mało węglowodanów, a dużo białka wykazują większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Autorzy doświadczenia twierdzą, że ten 28% wzrost liczby przypadków, jest szczególnie niepokojący w przypadku populacji młodych kobiet odżywiających się w ten sposób przez wiele lat. Tym bardziej, że diety wysokobiałkowe o niskiej zawartości węglowodanów to ostatnio coraz częściej stosowana metoda kontroli masy ciała.
30 lipca 2012

Mały pasożyt, wielkie zagrożenie

[info] Toxoplasma gondii to chorobotwórczy pierwotniak wywołujący u ludzi chorobę toksoplazmozę. Zarazić się nim można poprzez zjedzenie brudnych warzyw, na których były cysty tego pierwotniaka, lub […]
23 lipca 2012

Pij wodę! Nie tylko w wodzie…

Znaczenie odpowiedniego nawodnienia organizmu nie podlega dyskusji, dlatego też starajmy się popijać wodę przez cały dzień. Jednak w jadłospisie warto także uwzględnić żywność charakteryzującą się wysoką zawartością wody, np. ogórki i truskawki.
23 lipca 2012

Woda zdrowia doda

Czy naprawdę potrzebujesz 8 szklanek wody każdego dnia? Czy picie wody pomaga schudnąć? Czy rzeczywiście im więcej wody, tym lepiej? I dlaczego należy filtrować wodę z […]
23 lipca 2012

Fast food = tycie i krótsze życie

Wiele już napisano o ciemnych stronach żywności typu fast food, a jednak jej spożycie nie maleje. Porcje są duże, jedzenie jest wysokokaloryczne i ubogie w składniki odżywcze.
16 lipca 2012

Malinowe zdrowie

>Maliny to owoce, które w dość łatwy sposób można uwzględnić w diecie, a tym samym dostarczyć organizmowi cennych składników fitochemicznych o udowodnionych w badaniach naukowych właściwościach prozdrowotnych.
16 lipca 2012

Żyjemy dłużej, ale…

Z pewnością godny uwagi, a jednocześnie bardzo optymistyczny jest fakt, że w ciągu wieku znacząco zmniejszyła się ilość zgonów z powodu chorób zakaźnych, takich jak grypa, a także chorób nerek czy mózgu. Mało kto umiera dziś z powodu błonicy, zatruć pokarmowych czy gruźlicy.
16 lipca 2012

Sposoby na nadmierny apetyt

Optymalne funkcjonowanie naszego organizmu wymaga zapewnienia mu mnóstwa witamin i minerałów. Każda komórka naszego ciała, aby prawidłowo pracowała, musi być dobrze odżywiona. Jeżeli nie dostarczamy wystarczającej […]
9 lipca 2012

Niezłe ziółko zamiast cukru

Stewia (Stevia rebaudiana) – roślina o wyjątkowo słodkich liściach – to w pełni naturalny słodzik, który może zastąpić wszystkie „złe” cukry siejące spustoszenie w naszym organizmie. Jest odporna na wysokie temperatury, zatem można stosować ją do pieczenia i gotowania. Pozostaje również stabilna w kwaśnych i zasadowych płynach, może być długo przechowywana, nie ulega fermentacji.
9 lipca 2012

Zapobiegawcze nektarynki

Zespół metaboliczny – inaczej syndrom X – to grupa wzajemnie powiązanych czynników zwiększających ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Jest on coraz częstszym problemem klinicznym i epidemiologicznym. Występuje u osób z otyłością brzuszną.
9 lipca 2012

Wakacyjna lista przebojów

Lato to najlepszy czas w roku na zmianę nawyków żywieniowych i włączenie do codziennego menu świeżych, naturalnych produktów, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i obfitują w niezbędne składniki pokarmowe. Poniżej przedstawiamy siedem przebojów lata, które warto uwzględnić w diecie.
5 lipca 2012

Lepsze samopoczucie i… tańsze zakupy – wywiad z pacjentką Jolantą Zając

Dlaczego lepiej zapobiegać niż leczyć? Posłuchaj wywiadu z panią Jolantą, która wykonała test na opóźnioną alergię pokarmową. Jak mówi takie badanie jest bardzo potrzebne , ponieważ dowiedziała się co powinna zmienić w swojej diecie, żeby cieszyć się zdrowiem.
2 lipca 2012

Chorobom pokaż figę!

Figowiec pospolity (inaczej drzewo figowe, figa pospolita), to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a obecnie występuje głównie w Turcji, […]
2 lipca 2012

Cała prawda o mleku

Choroby zapalne jelit są coraz bardziej powszechne. Jak pokazały najnowsze badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature”, jedną z przyczyn tak wysokiej zachorowalności może być dieta oparta na produktach mlecznych, pod wpływem której zmienia się skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym.
2 lipca 2012

Zagryź stres. Zdrowo!

Współczesny styl życia powoduje, że stres staje się nieodłącznym elementem naszego życia. Choć tzw. „hormony stresowe” początkowo podnoszą wydolność fizyczną i umysłową, to w dłuższej perspektywie (permanentny stres) znacznie osłabiają organizm. Często, chcąc sobie poradzić z wyzwaniami codzienności, sięgamy po jedzenie.
25 czerwca 2012

Łagodna menopauza dzięki diecie

Co jeść, a czego unikać w okresie menopauzy? Które produkty są szczególnie polecane w tym okresie? Jak pokonać uporczywe zaparcia? I dlaczego Azjatki łatwiej przechodzą menopauzę? […]
25 czerwca 2012

Terapia z warzywniaka

Jeśli próbujesz rzucić palenie, jedz więcej owoców i warzyw! Najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Buffalo wykazały, że osoby, które spożywają dużo owoców i warzyw, łatwiej rezygnują z palenia.
25 czerwca 2012

Potas-uj swoją dietę

Potas to kation występujący w organizmie w największych ilościach (oprócz sodu). Gromadzi się głównie w przestrzeni wewnątrzkomórkowej, zwłaszcza w tkance mięśniowej. Pierwiastek ten ma właściwości zasadowe, jest niezwykle aktywny.
25 czerwca 2012

Etykietka (nie)prawdę Ci powie cz.2

Czy zdarzyło Ci się wybrać jakiś produkt spożywczy z powodu zamieszczonych na etykiecie zapewnień o doskonałych właściwościach żywieniowych? Kierując się tego rodzaju hasłami, łatwo możesz się pomylić i podjąć – wbrew pozorom – niezbyt dobrą decyzję. Wszystko dlatego, że takie terminy jak odtłuszczony lub naturalny są często umieszczane na etykietach żywności, która wcale nie jest zdrowa.
22 czerwca 2012

Rozstrzygnięcie konkursu z okazji Dnia Taty

Wszystkim autorom nadesłanych odpowiedzi bardzo dziękujemy za udział w konkursie, a zwycięzcom gratulujemy!
20 czerwca 2012

Uwaga! Konkurs z okazji Dnia Taty!

Już za 3 dni – czyli 23.06 obchodzimy Dzień Taty. Z tego względu przygotowaliśmy dla Was mały konkurs! Wystarczy tylko odpowiedzieć na pytanie: Dlaczego aktywna profilaktyka […]
18 czerwca 2012

Naturalny uzdrowiciel

W warzywach występują prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne oraz związki aktywne biologicznie, które regulują metabolizm komórkowy. Jednym z najbardziej popularnych i najsmaczniejszych warzyw w polskiej diecie jest marchewka, która wykazuje też liczne właściwości lecznicze.
18 czerwca 2012

Etykietka (nie)prawdę Ci powie cz.1

Czy zdarzyło Ci się wybrać jakiś produkt spożywczy z powodu zamieszczonych na etykiecie zapewnień o doskonałych właściwościach żywieniowych? Kierując się tego rodzaju hasłami, łatwo możesz się pomylić i podjąć – wbrew pozorom – niezbyt dobrą decyzję. Wszystko dlatego, że takie terminy jak odtłuszczony lub naturalny są często umieszczane na etykietach żywności, która wcale nie jest zdrowa.
18 czerwca 2012

Mózg nie lubi słodyczy

Mózg człowieka nieustannie się zmienia. Stale wytwarzane są nowe połączenia między komórkami nerwowymi – neuronami, zmienia się ilość i funkcjonowanie neuroprzekaźników, czyli substancji odpowiedzialnych za przewodzenie impulsów nerwowych.
11 czerwca 2012

Owocny sposób na cukrzycę

Cukrzyca stała się epidemią. Według American Diabetes Association tylko w Ameryce 25 milionów ludzi cierpi z jej powodu, a aż 57 milionów jest w stanie przedcukrzycowym. Tymczasem wystarczyłoby tylko kilka zmian w trybie życia, by znacznie poprawić stan zdrowia.
11 czerwca 2012

Cukier nie tylko w cukrze

Powszechnie wiadomo, że źródłami cukru w diecie są przede wszystkim słodycze, gazowane napoje, desery itp. Ale uwaga! Istnieje też wiele innych, mniej „oczywistych” produktów, które również dostarczają tego składnika pokarmowego.
11 czerwca 2012

Młode serca w niebezpieczeństwie

Coraz więcej dzieci i nastolatków ma nadwagę, a tym samym coraz więcej młodych ludzi narażonych jest na choroby układu krążenia. Dwa przeprowadzone niedawno badania pokazały, że wczesne zagrożenia zdrowia – w tym ryzyko cukrzycy i chorób serca – dotyczą stale powiększającej się liczby otyłych nastolatków w USA.
4 czerwca 2012

Dieta z zasadami

Stan naszego zdrowia zależy przede wszystkim od tego, jak się odżywiamy. Jeśli jemy głównie mięso, produkty wysoko przetworzone, węglowodany proste, możemy doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Aby być naprawdę zdrowym, potrzebujemy diety pełnej warzyw i owoców, które sprzyjają zachowaniu właściwej równowagi kwasowo-zasadowej.
4 czerwca 2012

PAD-wróg kobiecych nóg

Według danych opublikowanych 15 lutego 2012 roku, aż 4 do 5 milionów kobiet w Stanach Zjednoczonych cierpi z powodu niedokrwienia kończyn dolnych (choroba tętnic obwodowych, ang. peripheral artery disease, PAD). Niestety, odpowiednią diagnostyką jest objęta tylko niewielka ich część, a jeszcze mniejszy odsetek chorych pań korzysta z właściwego leczenia.