Blog


14 maja 2012

Wrogowie i sprzymierzeńcy trawienia

Teoretycznie powinniśmy strawić prawie wszystko, co włożymy do ust. Jednak zmiany w metodach przetwórstwa spożywczego i w sposobie przygotowania potraw (m.in. smażenie), nie wspominając o niezdrowym […]
14 maja 2012

Kalafior ochroni cię przed rakiem

Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research) korzystne zmiany nawyków żywieniowych oraz stylu życia populacji mogłyby zapobiec aż 70% przypadków raka. Także raporty Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization) przestrzegają, że aż 30% wszystkich zachorowań na choroby nowotworowe jest przyczynowo związanych z dietą. Jeśli zatem nie chcesz mieć raka, zadbaj, by w Twoim menu znalazły się produkty, które uchronią Twój organizm przed zmianami nowotworowymi. Zacznij od kalafiora.
4 maja 2012

Witamina ze słońca

W okresie zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na brak witaminy D w organizmie, dlatego też wraz z nadejściem cieplejszej pory roku powinniśmy szczególnie zadbać o odpowiedni jej poziom w organizmie. Witaminę D możemy dostarczyć organizmowi poprzez pożywienie – niewielkie jej ilości zawierają ryby, grzyby oraz ciemnozielone warzywa liściaste. Naturalnym źródłem tej też witaminy D jest też promieniowanie słoneczne, które przekształca prekursor witaminy D w jej aktywną postać. Warto zatem wiosną korzystać ze słońca.
4 maja 2012

Naturalny lek na trądzik

Tymianek to pochodząca z rejonu śródziemnomorskiego roślina lecznicza i przyprawowa, charakterystyczna dla kuchni francuskiej. Do potraw wykorzystuje się świeże i suszone zielone części tego zioła, którego intensywny aromat poprawia smak i zapach dań z drobiu, ryb, roślin strączkowych czy warzyw. Tymianek świetnie sprawdza się także podczas przygotowywania marynat, octu ziołowego i w procesie kiszenia ogórków.
4 maja 2012

Sezonowo znaczy zdrowo

Wyobraź sobie ogród warzywny w środku zimy. Następnie wyobraź sobie dokładnie ten sam ogród w słoneczny, letni dzień... Dobrodziejstwa natury w dużym stopniu zależą od pór roku, których zmienność jest źródłem naturalnej różnorodności i sposobem na zapewnienie równowagi zasobów ziemi i wszystkich organizmów na niej żyjących.
27 kwietnia 2012

Nie pamiętasz? Zacznij ćwiczyć!

Aktywność fizyczna jest nam niezbędna do życia – nie tylko dlatego, że ma pozytywny wpływ na nasz wygląd i kondycję fizyczną.
27 kwietnia 2012

Pomóż dziecku i… schudnij!

Twoje dziecko ma nadwagę i chcesz, aby schudło, ale nie, wiesz jak tego dokonać? Schudnij sam! Oto podstawowy wniosek z najnowszego badania nadwagi i otyłości dzieci i rodziców.
27 kwietnia 2012

Wygraj z przesileniem wiosennym!

Światowy kryzys energetyczny dotyczy nas wszystkich. I nie chodzi tu wcale o zasoby naturalne. Któż z nas nie chciałby czuć się wypoczęty i pełen energii?
26 kwietnia 2012

Wyślij przepis i zgarnij nagrody!

Wiosna to idealny czas, aby zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Wraz z nadejściem słonecznej pory roku ogłaszamy konkurs kulinarny, którego rozstrzygnięcie odbędzie się 12 maja 2012 r. podczas Warszawskiego Pikniku Rodzinnego!
23 kwietnia 2012

Wiosenne Przemiany VIMEDU w Radiu Plus. Codziennie konkurs z nagrodami!

W dniach 23–27 kwietnia zapraszamy do wysłuchania cyklu audycji „Wiosenne przemiany” w Radiu Plus Kraków. Codziennie o godzinie 18:30 gościem specjalnym audycji będzie jeden z naszych specjalistów. Serdecznie zapraszamy!
23 kwietnia 2012

Przyjaciele diabetyka

Skomponowanie zdrowej diety dla diabetyka nie musi być trudne. Wystarczy uwzględnić w jadłospisie tzw. żywność funkcjonalną, która pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zapobiega powikłaniom […]
23 kwietnia 2012

Cała prawda o glutenie

Gluten jest jednym z najczęstszych (po mleku) alergenów pokarmowych. Wykazano, że aż 10–25% osób cierpiących na alergię ma objawy uczulenia na to białko, które występuje w pszenicy, jęczmieniu i życie oraz w ziarnach zbóż, będących pochodnymi pszenicy, takich jak kamut, orkisz i pszenżyto (niektórzy eksperci zalecają pacjentom uczulonym na ten składnik unikanie również owsa, z uwagi na jego potencjalne zanieczyszczenie glutenem).
23 kwietnia 2012

Brokuł-gwiazda wśród warzyw

W naszej codziennej diecie nie może zabraknąć niezastąpionych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych brokułów. Uważa się, że to jedne z najzdrowszych dostępnych obecnie warzyw. Dzięki temu, że są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik pokarmowy oraz inne substancje bioaktywne, stanowią doskonały wybór dla tych, którzy pragną zmniejszyć swoją masę ciała.
18 kwietnia 2012

Modna dieta celebrytów jednak bezpieczna

W ostatnim czasie o Centrum Medycznym VIMED w mediach pojawiło się wiele doniesień za sprawą stosowanej w nim autorskiej terapii fenotypowej, której efekty ocenia się jako spektakularne. Z dobrodziejstw stosowanej terapii skorzystało do tej pory kilka tysięcy pacjentów a wiele znanych osób miało okazję opowiedzieć zainteresowanym dziennikarzom o rewelacyjnych rezultatach, jakie zostały osiągnięte.
16 kwietnia 2012

Warzywa poprawiają wygląd!

Nie od dziś wiadomo, że duża ilość świeżych warzyw i owoców w diecie zapewnia nam odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych oraz powoduje wzmocnienie odporności i […]
16 kwietnia 2012

Ciastka powodują agresję?

Naukowcy z kalifornijskiego uniwersytetu San Diego School of Medicine wykazali, że spożywanie wysokiej ilości kwasów tłuszczowych typu trans (dTFAs) wpływa na większą drażliwość i wywołuje agresję. […]
11 kwietnia 2012

Niebezpieczna cola?

Wyniki testów laboratoryjnych Centre for Science in the Public Interest (CSPI) wykazały, że popularne napoje gazowane typu cola posiadają w swym składzie barwnik chemiczny, który powoduje raka u zwierząt laboratoryjnych.
11 kwietnia 2012

Jagody poprawiają pamięć

Jak wykazano w najnowszych badaniach, spożywanie jagód poprawia funkcjonowanie mózgu i zapobiega zanikom pamięci związanym z procesem starzenia się.
11 kwietnia 2012

Dieta a zdrowe zęby

Twoja dieta, czyli co i jak często jesz, to ważne czynniki dla utrzymania prawidłowej higieny jamy ustnej. Racjonalna dieta i dobre nawyki zapobiegają próchnicy i chorobom przyzębia. Produkty spożywcze mogą bowiem wpływać na Twój uśmiech w podobny sposób jak szczotkowanie lub nitkowanie zębów nicią dentystyczną. Za każdym razem spożywając słodkie potrawy lub skrobię, bakterie w płytce nazębnej dostają kolejną szansę na wzmożony rozwój, tym samym zwiększa się ryzyko rozwoju próchnicy oraz chorób przyzębia.
5 kwietnia 2012

Wiosenna porcja zdrowia

Wraz z nadejściem wiosny nasz organizm zmęczony długim brakiem słońca i osłabiony licznymi infekcjami potrzebuje zastrzyku energii i składników odżywczych. Dlatego też wczesną wiosną doskonale sprawdzą się kiełki.
4 kwietnia 2012

VIMED otwiera oddział w Krakowie

Jest nam niezmiernie miło powiadomić Państwa, że w Krakowie na ul. Zabłocie 25 od 10 kwietnia 2012 r. działa nowy oddział Centrum Medycznego VIMED
4 kwietnia 2012

Wielkanoc w wersji light

Wielkanoc choć to czas wyjątkowy i radosny, dla większości osób kojarzy się z obficie zastawionym stołem i świątecznym przejedzeniem. I nic w tym dziwnego! Jak pokazują badania, podczas takich uroczystych dni spożywamy nawet 4 razy więcej kilokalorii niż na co dzień! Jakich zasad warto zatem przestrzegać, aby przetrwać ten czas i nie przybrać na wadze?
26 marca 2012

Rukiew wodna chroni przed rakiem

Regularne jedzenie rukwi wodnej (rośliny z rodziny kapustowatych) obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej - donoszą wyniki badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition. Według badaczy z University of Ulster roślina ta, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, przyczynia się do zmniejszenia uszkodzeń białych krwinek i chroni przed rozwojem raka.
26 marca 2012

7 rzeczy, których na pewno nie wiesz o alergii

Alergia to jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Współczesny tryb życia oraz zanieczyszczenie środowiska sprawiają, że coraz więcej ludzi na świecie cierpi z jej powodu. Opóźnione alergie pokarmowe wywołują reakcje przebiegające według różnych mechanizmów i są znacznie częstsze niż to sobie wyobrażamy. Niestety, większość z nas nie jest świadoma ich występowania.
26 marca 2012

Czerwone mięso skraca życie

Od wielu lat prowadzone są liczne badania na temat wpływu żywności oraz nieprawidłowej diety na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Jak wykazano znaczna część nowotworów przewodu pokarmowego […]
19 marca 2012

7 produktów obniżających ciśnienie krwi

Prawidłowy sposób odżywiania to jeden z najważniejszych czynników, które mogą ochronić człowieka przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. To także jedna z najbardziej skutecznych metod leczenia tej choroby. […]
19 marca 2012

Oliwa i ryby chronią trzustkę

Oliwa i ryby mogą zapobiegać wystąpieniu ostrego zapalenia trzustki – donoszą naukowcy z Zakładu Fizjologii Żywienia Uniwersytetu w Grenadzie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3, obecne w tłuszczu ryb, a także kwas oleinowy i hydroksytyrozol, pochodzące z oliwy powinny być traktowane jako potencjalne składniki funkcjonalne zapobiegające chorobom trzustki.
19 marca 2012

Podstępna choroba

Nadciśnienie tętnicze to najczęstsza choroba układu krążenia w krajach rozwiniętych. Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze cierpi aż 10 mln, a drugie tyle jest zagrożonych jego wystąpieniem. Według danych epidemiologicznych, aż co trzeci Polak ma nadciśnienie, a jego średnia długość życia jest o cztery lata niższa od średniej europejskiej! Niestety wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, że choruje na to groźne i podstępne schorzenie.
12 marca 2012

Graj w zielone!

Sałata powinna być podstawą zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. To niskokaloryczne warzywo zawiera ogrom składników odżywczych m.in. kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, wapnia, żelaza, witaminy A, C, E, K, a także związków aktywnych tj. flawonoidy czy kwas liponowy.
11 marca 2012

Cytrusy chronią przed udarem

Według czasopisma wydawanego przez American Heart Association jedzenie większych ilości flawonoidów zawartych w owocach cytrusowych, może znacząco zmniejszyć ryzyko udaru niedokrwiennego.