Przewodnik
29 lipca 2013
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mleko matki powinno być jedynym pokarmem dziecka do 6. miesiąca życia. Później należy wprowadzać inne produkty, ale kontynuować karmienie aż […]
Do you like it?0
29 lipca 2013
Cynk to niezbędny pierwiastek śladowy, który ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Jest on odpowiedzialny za wiele funkcji w organizmie człowieka, stymuluje aktywność około […]
Do you like it?0
22 lipca 2013
Dlaczego tak wiele kobiet produkuje niewystarczającą do wykarmienia swoich dzieci ilość mleka? Najnowsze badania pokazują, że duże znaczenie dla przebiegu procesu laktacji ma insulina. Badanie przeprowadzone […]
Do you like it?0
22 lipca 2013
Masz ochotę coś przekąsić między posiłkami? Nie krępuj się! Podjadanie wcale nie musi być „grzechem” przeciwko zdrowemu stylowi życia i szczupłej sylwetce. Jedna lub dwie „mądre” […]
Do you like it?0
15 lipca 2013
Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w […]
Do you like it?0
15 lipca 2013
Choroby serca wynikające z niewłaściwego stylu życia, złej diety oraz nadwagi i otyłości stanowią w Polsce najczęstszą przyczynę zgonów. Rocznie z ich powodu umiera około 100 […]
Do you like it?0
15 lipca 2013
Najnowsze badania pokazują, że wysoko przetworzone pokarmy, takie jak białe pieczywo czy biała mąką, powodują niekiedy swego rodzaju „uzależnienie” od jedzenia. Produkty te mogą pobudzać ośrodek […]
Do you like it?0
5 lipca 2013
21 czerwca 2013 r. – w upalny pierwszy dzień lata – Dworek Białoprądnicki w Krakowie po raz kolejny gościł uczestników spotkania z popularnego cyklu „Porozmawiajmy o […]
Do you like it?0
5 lipca 2013
Przez cały rok ciężko pracujemy nie tylko zawodowo, ale i na nienaganną sylwetkę. Szczególnie w okresie wiosenno-letnim fitness cluby pękają w szwach od ludzi chcących wyglądać […]
Do you like it?0
5 lipca 2013
Lato jest idealnym czasem na spotkania w ogrodach, na tarasach, nad wodą, a spotkania te nierozerwalnie łączą się z grillowaniem. Karkówka, kaszanka, boczek… Jak wiadomo, grillowane […]
Do you like it?0
5 lipca 2013
Badania prowadzone w University of Texas Health Science Center w Houston wykazały, że nadmierne spożycie cukru może znacząco zwiększać ryzyko wystąpienia niewydolności układu sercowo-naczyniowego. Także naukowcy […]
Do you like it?0
1 lipca 2013
Brzoskwinie atrakcyjne są dla wszystkich zmysłów. Przyciągają wzrok kolorem wschodzącego słońca, kuszą słodkim, orzeźwiającym smakiem, nęcą aromatycznym zapachem. Ten typowo wakacyjny owoc, uprawiany w krajach o […]
Do you like it?0
1 lipca 2013
Zdaniem australijskich naukowców dieta bogata w boczniaki, cebulę, słodkie ziemniaki, oregano, cynamon i goździki może pomóc w walce z przewlekłym stanem zapalnym. Do takich wniosków doszedł […]
Do you like it?0
24 czerwca 2013
Liczba chorych na cukrzycę rośnie. W roku 2000 chorych w wieku 20-79 lat było na świecie 177 mln, w 2010 roku już 285 mln, a w […]
Do you like it?0
24 czerwca 2013
Jak wynika z najnowszych badań, cynamon – korzenna przyprawa, która już od wieków znajduje szerokie zastosowanie zarówno w medycynie Wschodu, jak i Zachodu – może opóźnić […]
Do you like it?0
18 czerwca 2013
17 czerwca 2013
Co znajduje się w Twoim koszu? Kawałki spleśniałych jabłek, pół puszki zepsutego koncentratu, wiotkie warzywa, sobotnie resztki chleba? Takie zepsute produkty spożywcze nie tylko zajmują później […]
Do you like it?0
17 czerwca 2013
Jak wynika z badań opublikowanych przez profesorów socjologii Bena Gibbsa i Renatę Forste z Brigham Young University (BYU), otyłość u dzieci obserwowana już w 2. roku […]
Do you like it?0
17 czerwca 2013
Kiedyś, gdy dominował typ macho, mężczyznom wręcz nie wypadało jakoś szczególnie o siebie dbać. Sytuacja ta na szczęście się zmieniła. Panowie nie tylko zaczynają pielęgnować swój […]
Do you like it?0
10 czerwca 2013
W ostatnich miesiącach narosło wiele kontrowersji wokół ustawy o nasiennictwie, którą zmieniono w listopadzie ubiegłego roku, a która miała zezwolić na obrót modyfikowanymi genetycznie nasionami w […]
Do you like it?0
10 czerwca 2013
Nie od dziś wiadomo, że wegetariański sposób odżywiania owocuje zmniejszonym ryzykiem wielu chorób przewlekłych, w tym nadciśnienia, zespołu metabolicznego, cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca. Okazuje się […]
Do you like it?0
3 czerwca 2013
13 maja 2013 r. w klubie Endorfina w byłym Pałacu Zamojskich odbyło się kolejne spotkanie członkiń i sympatyków Lady Business Club; tym razem tematem przewodnim było […]
Do you like it?0
3 czerwca 2013
Prawidłowy sposób odżywiania to jeden z kluczowych dla rozwoju dziecka elementów. To właśnie dieta w okresie dzieciństwa kształtuje późniejsze nawyki żywieniowe, a także zwiększa lub zmniejsza […]
Do you like it?0
3 czerwca 2013
Jak przekonuje autor artykułu opublikowanego w prestiżowym czasopiśmie „The FASEB Journal”, pieczarki – wbrew powszechnemu przekonaniu, że grzyby nie posiadają żadnych składników odżywczych – stanowią ważny […]
Do you like it?0
28 maja 2013
Dbając o ciało, nie możemy zapominać o psychice, bo nasze samopoczucie emocjonalne ma również wpływ na kondycję naszego organizmu. Niestety, towarzyszący nam ciągły stres i brak […]
Do you like it?0
21 maja 2013
Dla większości kobiet pojawienie się dziecka jest jedną z najpiękniejszych chwil w ich życiu. Od tego momentu wszystko zostaje podporządkowane małej istotce, która domaga się nieustannej […]
Do you like it?0
21 maja 2013
Autobiograficzna powieść Grażyny Szapołowskiej pt. „Ścigając pamięć” to liryczna podróż przez dwa równoległe światy. Opisy codzienności przetykane są tu obrazami dzieciństwa, planów filmowych, miłości, spotkań i […]
Do you like it?0
21 maja 2013
Istnieją mocne biochemiczne dowody wskazujące, że sorgo to bezpieczna żywność dla osób z celiakią, zmuszonych unikać pszenicy i niektórych innych zbóż. Wyniki badań potwierdzające, że sorgo […]
Do you like it?0