Przewodnik
27 czerwca 2016
Zaczynamy sezon wakacyjny! Gubicie kilogramy, kupujecie bikini, domykacie ważne sprawy w pracy. Jeżeli już odliczacie dni do upragnionego urlopu koniecznie przeczytajcie nasz poradnik, jak przygotować się do wyjazdu by nic nie popsuło Ci humoru ani zdrowia. SŁOŃCE Mamy nadzieję, że czeka Was słoneczny urlop, wygrzejecie się, podładujecie akumulatory oraz zapasy witaminy D.
3 czerwca 2016
Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem i nie możemy przestać o tym mówić! Tym samym pragniemy podzielić się z Wami wielkim wydarzeniem, w którym mieliśmy okazję ostatnio uczestniczyć. Colin Campbell – światowej sławy biochemik, autor największych na świecie badań dotyczących odżywiania był z wizyta w Warszawie! Słynny amerykański profesor w ramach europejskiego tournée po raz pierwszy gościł w Polsce.
3 czerwca 2016
Natalia Siwiec z nami zmienia styl życia. Pierwszy krok na drodze do zdrowia: testy genetyczne! Już niebawem wyniki, z których dowie się co robić, by cieszyć się świetnym zdrowiem przez długie lata.
23 maja 2016
Co roku w Polsce z powodu chorób układu krążenia umiera 155 tys. osób, w tym 90 tys. z powodu chorób niedokrwiennych serca (zawał mięśnia sercowego, niewydolność […]
23 maja 2016
Twój dziadek zmarł na raka a Ty boisz się, że choroba przytrafi się także Tobie? Cierpisz na nadciśnienie oraz cukrzycę i nie masz pewności, że stosowane przez Ciebie leki korzystnie wpływają na Twój stan zdrowia? Masz nadwagę i mimo diet nie możesz sobie poradzić ze zgubieniem kilogramów? Każdemu z nas, codziennie można by było zadać jedno z podobnych pytań. Choroby dotykają wszystkich i od dawna szukamy sposobu na ich uniknięcie...
9 maja 2016
Lato zbliża się wielkimi krokami, sezon na wiosenne odchudzanie w pełni. Niezależnie czy Twoim celem jest tylko modelowanie sylwetki przed założeniem bikini, czy borykasz się z […]
18 kwietnia 2016
Cukrzyca typu 2 jest jedną z najczęściej występujących chorób metabolicznych we współczesnym świecie. Mianem cukrzycy określa się całą grupę chorób metabolicznych, które charakteryzują się hiperglikemią wynikającą […]
18 kwietnia 2016
Cukier brzozowy – inaczej ksylitol – w przemyśle spożywczym określany mianem E967. Smakuje i wygląda jak klasyczny biały cukier, jednak w przeciwieństwie do niego posiada o […]
18 kwietnia 2016
Według najnowszego raportu WHO na cukrzycę choruje 420 mln osób na świecie. Szacuje się, że w 2035 roku liczba chorych sięgnie 592 milionów! W Polsce na […]
4 kwietnia 2016
Typowe potrawy kuchni afrykańskiej różnią się w zależności od regionu, ponieważ wyróżnia się wiele grup etnicznych o różnych tradycjach kulinarnych. Możemy jednak postarać się znaleźć wspólne elementy, które w przybliżeniu charakteryzują kuchnię afrykańską. Kuchnia afrykańska opiera się głównie na naturalnych, lokalnych produktach, nie zawierających substancji chemicznych. Są to głównie zboża, warzywa, owoce oraz mięso.
4 kwietnia 2016
Dieta roślinna w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego Czego ludzie boją się najbardziej? Śmierci. Wydaje się być czymś na co zupełnie nie mamy wpływu. Sądzimy, że jej […]
14 marca 2016
O tym, że aktywność fizyczna jest jednym z filarów naszego zdrowia dziś już nikogo nie trzeba przekonywać. Ruch jest niezbędny dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, dla zdrowych […]
14 marca 2016
Oglądając zawody sportowe często zastanawiamy się nad tym, ile wysiłku dany zawodnik włożył w to, aby zdobyć złoty medal. Albo wręcz przeciwnie – jesteśmy przekonani, że […]
14 marca 2016
Pszenny, żytni, orkiszowy, bezglutenowy… A może z cukinii? Witariańskie spaghetti, inaczej po prostu makaron z warzyw, to jeden z trendów kulinarnych roku 2016. Co prawda mogliśmy […]
9 marca 2016
Co zyskała Honorata Skarbek dzięki CM VIMED? Na to pytanie odpowiada w wywiadzie nasza pacjentka – Honorata Skarbek. Poznajcie sekret tej znanej piosenkarki na pozbycie się “pomarańczowej skórki” i odzyskanie pięknego ciała. Jest czego zazdrościć :) Koniecznie zobacz nagranie
29 lutego 2016
Z pewnością wielu z nas kuchnia hawajska w pierwszej chwili skojarzy się z ananasem i szynką, dzięki dwóm głównym składnikom popularnej pizzy o nazwie hawajska. Faktem […]
29 lutego 2016
Często nadmierną masę ciała tłumaczymy predyspozycją genetyczną. Niejednokrotnie mamy do czynienia z sytuacją, gdzie mama jest otyła, babcia była otyła… Staramy się jeść zdrowo, regularnie, wprowadzamy duże […]
29 lutego 2016
Zdrowa, niskokaloryczna dieta, regularne treningi i dużo silnej woli powinny zapewnić nam pozbycie się zbędnych kilogramów i pomóc w stworzeniu idealnej sylwetki. Jednak, coraz częściej zastosowanie […]
15 lutego 2016
Każda dieta, zwłaszcza w chorobach tarczycy powinna być dopasowana indywidualnie. Są jednak pewne produkty, które mogą wspomagać Twoją chorą tarczycę! Pośród chorób tarczycy prawdziwą plagą jest choroba Hashimoto. Co jeść w chorobie tarczycy Hashimoto?
15 lutego 2016
Slow food stoi w opozycji do kultury fast food, broniąc prawdziwego smaku potraw, składających się z naturalnych składników, a walcząc z masową produkcją żywności, konserwantami, chemicznymi […]
15 lutego 2016
Choroba Leśniowskiego-Crohna jest jedną z tzw. nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Diseases, IBD). Po raz pierwszy w 1904 roku schorzenie udokumentował polski chirurg Antoni […]
1 lutego 2016
Czy zdajesz sobie sprawę, że od 1970 roku liczba przypadków raka piersi podwoiła się? Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom terapeutycznym odsetek zgonów cały czas maleje. Każdy z nas jest inny – zdobiony inną szatą genetyczną, dlatego ogólne zalecenia populacyjne mające na celu poprawę zdrowia danej pojedynczej osoby często mogą wydawać się nieskuteczne.
1 lutego 2016
Kuchnia żydowska jest bardzo fascynująca. Posiada główny temat, ale cechuje ją niezliczona ilość modyfikacji, wariacji i spontaniczność dostosowana do określonej publiki. Dlaczego tak jest? Społeczność żydowska została wygnana z Palestyny wieki temu.
18 stycznia 2016
Algi na polskich stołach Rok 2016 będzie dla wielu kulinarnym zaskoczeniem. Era hamburgerów, falafeli i hummusów nadal będzie trwała, aczkolwiek na naszych stołach zagoszczą nieoczekiwane dodatki […]
18 stycznia 2016
Toxo Sensor – indywidualna zdolność organizmu do detoksykacji. Możemy ocenić zdolności Twojego organizmu do detoksykacji! W codziennym życiu jesteśmy w coraz większym stopniu narażeni na działanie toksycznych zanieczyszczeń, wnikających do naszego organizmu, które mogą powodować powstawanie licznych chorób.
18 stycznia 2016
Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że w ciągu jednego roku przeciętnie spożywamy wraz z żywnością aż od 6 do 8 kilogramów dodatków chemicznych w tym: konserwantów, sztucznych barwników, metali, pestycydów, leków oraz innych toksycznych substancji? Są to tzw. ksenobiotyki, czyli związki występujące w organizmie, które...
16 listopada 2015
Nie wszyscy wiedzą, że kwasy tłuszczowe, które znajdziemy między innymi w olejach roślinnych, tłustych rybach czy orzechach, wpływają na nasz układ odpornościowy. Jest on niezastąpionym sprzymierzeńcem w walce z czynnikami zewnętrznymi, które mogą stanowić zagrożenie dla naszego organizmu. Układ pokarmowy stanowi największą część układu odpornościowego. Prawidłowe jego funkcjonowanie zależy między innymi od: uwarunkowań genetycznych, wieku...
16 listopada 2015
Gdy czujemy się zestresowani sięgamy po melisę, bolące gardło płuczemy szałwią, na dolegliwości trawienne pijemy napar z mięty. W ten sposób stosujemy fitoterapię, czyli wykorzystujemy rośliny […]