Blog


3 czerwca 2016

Colin Campbell odwiedził klinikę VIMED!

Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem i nie możemy przestać o tym mówić! Tym samym pragniemy podzielić się z Wami wielkim wydarzeniem, w którym mieliśmy okazję ostatnio uczestniczyć. Colin Campbell – światowej sławy biochemik, autor największych na świecie badań dotyczących odżywiania był z wizyta w Warszawie! Słynny amerykański profesor w ramach europejskiego tournée po raz pierwszy gościł w Polsce.
23 maja 2016

Profilaktyka chorób cywilizacyjnych – czyli lepiej zapobiegać niż leczyć

Co roku w Polsce z powodu chorób układu krążenia umiera 155 tys. osób, w tym 90 tys. z powodu chorób niedokrwiennych serca (zawał mięśnia sercowego, niewydolność […]
23 maja 2016

Pakiet Premium Plus

Twój dziadek zmarł na raka a Ty boisz się, że choroba przytrafi się także Tobie? Cierpisz na nadciśnienie oraz cukrzycę i nie masz pewności, że stosowane przez Ciebie leki korzystnie wpływają na Twój stan zdrowia? Masz nadwagę i mimo diet nie możesz sobie poradzić ze zgubieniem kilogramów? Każdemu z nas, codziennie można by było zadać jedno z podobnych pytań. Choroby dotykają wszystkich i od dawna szukamy sposobu na ich uniknięcie...
9 maja 2016

Zanim rozpoczniesz odchudzanie – oczyść organizm!

Lato zbliża się wielkimi krokami, sezon na wiosenne odchudzanie w pełni. Niezależnie czy Twoim celem jest tylko modelowanie sylwetki przed założeniem bikini, czy borykasz się z […]
18 kwietnia 2016

Diabetes sensor – zapobieganie i leczenie cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 jest jedną z najczęściej występujących chorób metabolicznych we współczesnym świecie. Mianem cukrzycy określa się całą grupę chorób metabolicznych, które charakteryzują się hiperglikemią wynikającą […]
18 kwietnia 2016

Poznaj najlepsze zamienniki cukru – do stosowania w kuchni na co dzień!

Cukier brzozowy – inaczej ksylitol – w przemyśle spożywczym określany mianem E967. Smakuje i wygląda jak klasyczny biały cukier, jednak w przeciwieństwie do niego posiada o […]
18 kwietnia 2016

Cukrzyca – epidemia XXI wieku

Według najnowszego raportu WHO na cukrzycę choruje 420 mln osób na świecie. Szacuje się, że w 2035 roku liczba chorych sięgnie 592 milionów! W Polsce na […]
4 kwietnia 2016

Kuchnia afrykańska

Typowe potrawy kuchni afrykańskiej różnią się w zależności od regionu, ponieważ wyróżnia się wiele grup etnicznych o różnych tradycjach kulinarnych. Możemy jednak postarać się znaleźć wspólne elementy, które w przybliżeniu charakteryzują kuchnię afrykańską. Kuchnia afrykańska opiera się głównie na naturalnych, lokalnych produktach, nie zawierających substancji chemicznych. Są to głównie zboża, warzywa, owoce oraz mięso.
4 kwietnia 2016

Jedzenie ku pokrzepieniu serc

Dieta roślinna w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego Czego ludzie boją się najbardziej? Śmierci. Wydaje się być czymś na co zupełnie nie mamy wpływu. Sądzimy, że jej […]
4 kwietnia 2016

Cardiovascular Sensor w praktyce

Układ krwionośny jest najważniejszym elementem organizmu ludzkiego. Jest to układ zamknięty, składający się z naczyń krwionośnych transportujących krew oraz serca – pompy warunkującej jej nieustanny przepływ. Dzięki niemu do wszystkich komórek naszego organizmu dostarczany jest tlen i składniki odżywcze, bez których niemożliwe byłoby ich...
14 marca 2016

Czy sport to zdrowie?

O tym, że aktywność fizyczna jest jednym z filarów naszego zdrowia dziś już nikogo nie trzeba przekonywać. Ruch jest niezbędny dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, dla zdrowych […]
14 marca 2016

Sport sensor w praktyce

Oglądając zawody sportowe często zastanawiamy się nad tym, ile wysiłku dany zawodnik włożył w to, aby zdobyć złoty medal. Albo wręcz przeciwnie – jesteśmy przekonani, że […]
14 marca 2016

Witariańskie spaghetti

Pszenny, żytni, orkiszowy, bezglutenowy… A może z cukinii? Witariańskie spaghetti, inaczej po prostu makaron z warzyw, to jeden z trendów kulinarnych roku 2016. Co prawda mogliśmy […]
29 lutego 2016

Kuchnia hawajska

Z pewnością wielu z nas kuchnia hawajska w pierwszej chwili skojarzy się z ananasem i szynką, dzięki dwóm głównym składnikom popularnej pizzy o nazwie hawajska. Faktem […]
29 lutego 2016

Weight sensor w praktyce

Często nadmierną masę ciała tłumaczymy predyspozycją genetyczną. Niejednokrotnie mamy do czynienia z sytuacją, gdzie mama jest otyła, babcia była otyła… Staramy się jeść zdrowo, regularnie, wprowadzamy duże […]
29 lutego 2016

Co nie pozwala Ci schudnąć?

Zdrowa, niskokaloryczna dieta, regularne treningi i dużo silnej woli powinny zapewnić nam pozbycie się zbędnych kilogramów i pomóc w stworzeniu idealnej sylwetki. Jednak, coraz częściej zastosowanie […]
15 lutego 2016

Dieta w chorobach tarczycy, na co zwrócić uwagę

Choroba Hashimoto jest bardzo podstępnym schorzeniem, na które cierpi coraz więcej kobiet w Polsce. Jej objawy często są bagatelizowane, gdyż nie doświadczamy tutaj uczucia bólu. Objawy […]
15 lutego 2016

Slow food

Slow food stoi w opozycji do kultury fast food, broniąc prawdziwego smaku potraw, składających się z naturalnych składników, a walcząc z masową produkcją żywności, konserwantami, chemicznymi […]
15 lutego 2016

IBD Sensor w praktyce

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest jedną z tzw. nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Diseases, IBD). Po raz pierwszy w 1904 roku schorzenie udokumentował polski chirurg Antoni […]
1 lutego 2016

Poznaj Tlenoterapię Hiperbaryczną

Tlenoterapia hiperbaryczna (HBOT) to zaawansowane, specjalistyczne leczenie, które wykorzystuje czysty tlen, podawany w warunkach podwyższonego ciśnienia, w odpowiednio skonstruowanej komorze ciśnieniowej, w celu wzmocnienia naturalnych procesów naprawczych organizmu. W wyniku zabiegu wszystkie płyny i komórki organizmu...
1 lutego 2016

Diagnostyka nowotworu piersi

Czy zdajesz sobie sprawę, że od 1970 roku liczba przypadków raka piersi podwoiła się? Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom terapeutycznym odsetek zgonów cały czas maleje. Każdy z nas jest inny – zdobiony inną szatą genetyczną, dlatego ogólne zalecenia populacyjne mające na celu poprawę zdrowia danej pojedynczej osoby często mogą wydawać się nieskuteczne.
1 lutego 2016

Moda na jedzenie 2016 – kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska jest bardzo fascynująca. Posiada główny temat, ale cechuje ją niezliczona ilość modyfikacji, wariacji i spontaniczność dostosowana do określonej publiki. Dlaczego tak jest? Społeczność żydowska została wygnana z Palestyny wieki temu.
18 stycznia 2016

Moda na jedzenie 2016

Algi na polskich stołach Rok 2016 będzie dla wielu kulinarnym zaskoczeniem. Era hamburgerów, falafeli i hummusów nadal będzie trwała, aczkolwiek na naszych stołach zagoszczą nieoczekiwane dodatki […]
18 stycznia 2016

BESTSELLER 2016 – Testy Genetyczne

Toxo Sensor – indywidualna zdolność organizmu do detoksykacji. Możemy ocenić zdolności Twojego organizmu do detoksykacji! W codziennym życiu jesteśmy w coraz większym stopniu narażeni na działanie toksycznych zanieczyszczeń, wnikających do naszego organizmu, które mogą powodować powstawanie licznych chorób.
18 stycznia 2016

Prawdziwe oblicze detoksykacji organizmu

Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że w ciągu jednego roku przeciętnie spożywamy wraz z żywnością aż od 6 do 8 kilogramów dodatków chemicznych w tym: konserwantów, sztucznych barwników, metali, pestycydów, leków oraz innych toksycznych substancji? Są to tzw. ksenobiotyki, czyli związki występujące w organizmie, które...
16 listopada 2015

Kwasy tłuszczowe a odporność

Nie wszyscy wiedzą, że kwasy tłuszczowe, które znajdziemy między innymi w olejach roślinnych, tłustych rybach czy orzechach, wpływają na nasz układ odpornościowy. Jest on niezastąpionym sprzymierzeńcem w walce z czynnikami zewnętrznymi, które mogą stanowić zagrożenie dla naszego organizmu. Układ pokarmowy stanowi największą część układu odpornościowego. Prawidłowe jego funkcjonowanie zależy między innymi od: uwarunkowań genetycznych, wieku...
16 listopada 2015

Fitoterapia – lecznicza moc natury

Gdy czujemy się zestresowani sięgamy po melisę, bolące gardło płuczemy szałwią, na dolegliwości trawienne pijemy napar z mięty. W ten sposób stosujemy fitoterapię, czyli wykorzystujemy rośliny […]
2 listopada 2015

10 sposobów na jesienną depresję

Depresja jest powszechną na świecie chorobą. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, szacuje się, że depresja dotyka obecnie 350 milionów ludzi i jest wiodącą przyczyną obciążenia również […]
2 listopada 2015

6 super produktów na jesień!

Jesień kojarzy nam się z przedzimowym letargiem. Wszystko wydaje się szare, pada deszcz i za oknem szybciej robi się ciemno. Nie dajmy się tym smętnym nastrojom! […]
19 października 2015

Rewolucyjne metody w leczniu Stwardnienia Rozsianego (SM)!

Kiedy słyszysz z ust lekarza diagnozę: stwardnienie rozsiane zastanawiasz się, czy twoje życie zmieni się na zawsze. Jeżeli wcześniej spotkałeś się z przypadkami tej choroby, widziałeś ludzi z zaburzeniami równowagi, koncentracji, widzenia, stopniowo tracących władzę w kończynach lub w reszcie przykutych do wózków inwalidzkich.