Blog


1 lutego 2016

Poznaj Tlenoterapię Hiperbaryczną

Tlenoterapia hiperbaryczna (HBOT) to zaawansowane, specjalistyczne leczenie, które wykorzystuje czysty tlen, podawany w warunkach podwyższonego ciśnienia, w odpowiednio skonstruowanej komorze ciśnieniowej, w celu wzmocnienia naturalnych procesów naprawczych organizmu. W wyniku zabiegu wszystkie płyny i komórki organizmu...
1 lutego 2016

Diagnostyka nowotworu piersi

Czy zdajesz sobie sprawę, że od 1970 roku liczba przypadków raka piersi podwoiła się? Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom terapeutycznym odsetek zgonów cały czas maleje. Każdy z nas jest inny – zdobiony inną szatą genetyczną, dlatego ogólne zalecenia populacyjne mające na celu poprawę zdrowia danej pojedynczej osoby często mogą wydawać się nieskuteczne.
1 lutego 2016

Moda na jedzenie 2016 – kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska jest bardzo fascynująca. Posiada główny temat, ale cechuje ją niezliczona ilość modyfikacji, wariacji i spontaniczność dostosowana do określonej publiki. Dlaczego tak jest? Społeczność żydowska została wygnana z Palestyny wieki temu.
18 stycznia 2016

Moda na jedzenie 2016

Algi na polskich stołach Rok 2016 będzie dla wielu kulinarnym zaskoczeniem. Era hamburgerów, falafeli i hummusów nadal będzie trwała, aczkolwiek na naszych stołach zagoszczą nieoczekiwane dodatki […]
18 stycznia 2016

BESTSELLER 2016 – Testy Genetyczne

Toxo Sensor – indywidualna zdolność organizmu do detoksykacji. Możemy ocenić zdolności Twojego organizmu do detoksykacji! W codziennym życiu jesteśmy w coraz większym stopniu narażeni na działanie toksycznych zanieczyszczeń, wnikających do naszego organizmu, które mogą powodować powstawanie licznych chorób.
18 stycznia 2016

Prawdziwe oblicze detoksykacji organizmu

Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że w ciągu jednego roku przeciętnie spożywamy wraz z żywnością aż od 6 do 8 kilogramów dodatków chemicznych w tym: konserwantów, sztucznych barwników, metali, pestycydów, leków oraz innych toksycznych substancji? Są to tzw. ksenobiotyki, czyli związki występujące w organizmie, które...
16 listopada 2015

Kwasy tłuszczowe a odporność

Nie wszyscy wiedzą, że kwasy tłuszczowe, które znajdziemy między innymi w olejach roślinnych, tłustych rybach czy orzechach, wpływają na nasz układ odpornościowy. Jest on niezastąpionym sprzymierzeńcem w walce z czynnikami zewnętrznymi, które mogą stanowić zagrożenie dla naszego organizmu. Układ pokarmowy stanowi największą część układu odpornościowego. Prawidłowe jego funkcjonowanie zależy między innymi od: uwarunkowań genetycznych, wieku...
16 listopada 2015

Fitoterapia – lecznicza moc natury

Gdy czujemy się zestresowani sięgamy po melisę, bolące gardło płuczemy szałwią, na dolegliwości trawienne pijemy napar z mięty. W ten sposób stosujemy fitoterapię, czyli wykorzystujemy rośliny […]
2 listopada 2015

10 sposobów na jesienną depresję

Depresja jest powszechną na świecie chorobą. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, szacuje się, że depresja dotyka obecnie 350 milionów ludzi i jest wiodącą przyczyną obciążenia również […]
2 listopada 2015

6 super produktów na jesień!

Jesień kojarzy nam się z przedzimowym letargiem. Wszystko wydaje się szare, pada deszcz i za oknem szybciej robi się ciemno. Nie dajmy się tym smętnym nastrojom! […]
19 października 2015

Rewolucyjne metody w leczniu Stwardnienia Rozsianego (SM)!

Kiedy słyszysz z ust lekarza diagnozę: stwardnienie rozsiane zastanawiasz się, czy twoje życie zmieni się na zawsze. Jeżeli wcześniej spotkałeś się z przypadkami tej choroby, widziałeś ludzi z zaburzeniami równowagi, koncentracji, widzenia, stopniowo tracących władzę w kończynach lub w reszcie przykutych do wózków inwalidzkich.
19 października 2015

Kilka faktów o prozdrowotnym działaniu kiszonek!

Większość z nas wie, że warzywa powinny stanowić podstawę zdrowego jadłospisu. Są one źródłem niezbędnych składników odżywczych wpływających między innymi na odporność organizmu. Około 70% komórek układu odpornościowego znajduje się w jelitach, dlatego też dieta ma decydujący wpływ na to, czy będziemy zdrowi.
5 października 2015

Lecznicze działanie witaminy C -nie tylko na przeziębienie!

Można powiedzieć, że witamina C to „najpopularniejsza” witamina sezonu jesienno-zimowego. Warto jednak wiedzieć, że jej podaż nie powinna ograniczać się tylko do tych pór roku! Ze względu na dobroczynne działanie witaminy C na nasz organizm, korzystnie jest włączyć ją na stałe do codziennego menu. W 2000 roku średnie spożycie wit. C wynosiło 84,6 mg/dobę na każdego mieszkańca Polski.
5 października 2015

Grzybobranie rozpocząte! Sprawdź co warto zbierać!

Wielkie grzybobranie rozpoczęte. Pogoda sprzyja do tego, że chętnie chodzimy do lasu w poszukiwaniu cennych okazów. Niewątpliwe spacery są bardzo dobroczynne dla naszego zdrowia, a czy […]
21 września 2015

Cała prawda o diecie paleo

Od kilku lat sposób żywienia a raczej styl życia określany mianem „diety paleo”, zyskuje, coraz większą rzeszę zwolenników, którzy twierdzą, że odżywianie się w sposób zbliżone […]
21 września 2015

Raw Food Diet – co to takiego?

Raw Food Diet zwana w Polsce witarianizmem to w dosłownym tłumaczeniu dieta oparta na surowym jedzeniu. Podstawowym jej założeniem jest spożywanie warzyw, owoców, nasion oraz różnego […]
7 września 2015

Odwieczne pytanie: Co jeść razem, a co osobno?

Żyjesz, w przekonaniu że odżywiasz się zdrowo, bo jesz dużo warzyw, owoców i wybierasz zdrowe tłuszcze? Gratulacje! Jednak czy wiesz, że pewne produkty ze sobą szkodzisz […]
7 września 2015

Superfoods – wielka moc ukryta w żywności

Temat zdrowia jest wszechobecny. Wiemy, że należy pić dużo wody, czy jeść dużo warzyw. Stworzono nawet wyjątkowo zdrową grupę żywności „superfoods”. Warto zatem przyjrzeć się co […]
10 sierpnia 2015

10 sposobów na uniknięcie miażdżycy

Każdy spotkał się z pojęciem „cholesterol” i wie, że jego podwyższony poziom predysponuje do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz zawału. Jednak cholesterol nie jest śmiercionośną trucizną, a substancją niezbędną do życia! W świetle najnowszych doniesień naukowych koncepcja mówiąca, że wysoki poziom cholesterolu jest bezpośrednią...
10 sierpnia 2015

Nadciśnienie można leczyć bez farmaceutyków

Cierpisz na nadciśnienie i od lat zażywasz leki, które pomagają Ci utrzymać je na prawidłowym poziomie? Jak donosi Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego „U większości chorych wystarczy sama zmiana stylu życia bez przyjmowania leków, aby osiągnąć zadowalające wartości ciśnienia tętniczego”. Po co więc wydawać pieniądze na farmaceutyki?
10 sierpnia 2015

Czy margaryna z omega-3 jest dobra na nadciśnienie?

Czy wiesz, że nadciśnienie tętnicze jest jedną z najszybciej rozwijających się chorób układu krążenia? Szacuje się, że w Polsce cierpi na nie około 8 mln ludzi. […]
10 sierpnia 2015

Oleje roślinne – nie eliminuj ich ze swojej diety!

Oleje są bardzo ważnym składnikiem codziennej diety. Choć zalicza się je do tłuszczów, ich spożywanie może przynosić korzystne efekty dla zdrowia. Nie należy eliminować ich z […]
10 sierpnia 2015

Nadciśnienie tętnicze – krótka droga do zawału i udaru

Dane są alarmujące – już co 4 Polak cierpi na nadciśnienie tętnicze, a co 2 znajduje się w grupie ryzyka i zachoruje na nie w ciągu […]
10 sierpnia 2015

Rośliny obniżają ciśnienie krwi!

Ciśnienie krwi jest jednym z najlepszych wskaźników określających, czy masz zdrowe serce, a utrzymanie go w normie, czyli na poziomie nie wyższym niż 140/90 mmHg, bez […]
27 lipca 2015

Hormony sterują metabolizmem?

Większość z nas jest przekonana, że przybieranie na wadze wynika wyłącznie ze złej diety i braku ruchu. Nie sposób się nie zgodzić, trzeba jednak mieć świadomość, […]
27 lipca 2015

Hashimoto: Czy istnieje dieta, która reguluje hormony?

Dane są alarmujące – choroba Hashimoto dotyka coraz więcej Polek. Działa podstępnie, nie boli, a jej objawy często są bagatelizowane. Zmęczenie, bóle stawów, problemy z koncentracją, […]
27 lipca 2015

Węglowodany a hormony

Spożywanie posiłków bogatych w węglowodany ma bezsprzeczny, poparty wieloma naukowymi badaniami wpływ na gospodarkę hormonalną naszego organizmu. Zależy on jednak nie tyle od ilości, co przede wszystkim od rodzaju spożywanych węglowodanów. Układ hormonalny człowieka działa w sposób niezwykle precyzyjny – zaburzenia jednego hormonu mogą skutkować nieprawidłowym funkcjonowaniem całego układu i nasilać powstawanie wielu chorób przewlekłych.
27 lipca 2015

Dieta podwyższa poziom testosteronu!

Dostrzegasz problemy z erekcją, zauważasz brak ochoty na seks? Badania opublikowane w „Journal of Sexual Medicine” donoszą, że zaburzenia erekcji dotykają coraz więcej mężczyzn w wieku […]
27 lipca 2015

Co to jest Hormonalna Terapia Zastępcza (HTZ)?

Istnieją różne terapie i sposoby radzenia sobie z menopauzą. Jedną z obecnie najpopularniejszych i zyskujących największe uznanie w świecie medycyny jest Hormonalna terapia zastępcza w skrócie […]
27 lipca 2015

Menopauza? 7 sposobów łagodzenia objawów

Menopauza jest fizjologicznym okresem w życiu każdej kobiety. Badania pokazują, że średni wiek jej wystąpienia wśród Polek przypada na 51. rok życia. Z pewnością jednak, większości […]