Przewodnik
29 czerwca 2015
Osteoporoza zbiera plon wśród coraz to młodszych osób. Dowiadujemy się, że chorują na nią już nawet Ci ok. 40 roku życia. I wbrew powszechnej opinii, głównym […]
29 czerwca 2015
Rola wapnia w naszym organizmie jest bardzo ważna i nie ogranicza się tylko do budowy kości i zębów. Bierze on również udział w procesie skurczu mięśnia sercowego i zapewnia jego prawidłową pracę, ma wpływ na krzepliwość krwi oraz pracę układu nerwowego, a także współuczestniczy w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
29 czerwca 2015
W początkowej fazie, osteoporoza przebiega bezobjawowo. Dopiero później pojawiają się bóle kości, kręgosłupa, obniżenie wzrostu, a także złamania kości nawet przy niewielkich urazach. Sprawdź, czy jesteś […]
15 czerwca 2015
Większość z nas z przyjemnością rozpoczyna swój dzień od filiżanki kawy z rana. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego jak negatywne skutki niesie za sobą […]
15 czerwca 2015
Stewia – naturalny słodzik Stewia (Stevia rebaudiana) – roślina o wyjątkowo słodkich liściach – to w pełni naturalny słodzik, który może zastąpić wszystkie „złe” cukry siejące […]
15 czerwca 2015
Cukier możemy znaleźć pod wieloma nazwami. Czy wszystkie rodzaje słodzików są bezpieczne? Sprawdź jakie są skutki ich spożywania!
14 czerwca 2015
Skomponowanie zdrowej diety dla diabetyka nie musi być trudne. Wystarczy uwzględnić w jadłospisie tzw. żywność funkcjonalną, która pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zapobiega powikłaniom […]
14 czerwca 2015
Ty też możesz mieć cukrzycę, a nawet o tym nie wiesz! Cukrzyca to już prawdziwa epidemia – tylko w naszym kraju choruje na nią blisko 3 […]
18 maja 2015
Nasza pacjentka, pani Małgorzata na 25 urodziny dowiedziała się, że choruje na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Postanowiła jednak nie poddawać się i walczyć o zdrowie.! Walka nie jest łatwa – zobacz, jaki znalazła sposób na tę chorobę.
18 maja 2015
Wiesz, że aktywność fizyczna może znacząco wpłynąć na pracę jelit? Świat nauki po raz kolejny donosi, że sport to zdrowie. Tym razem badania zamieszczone w międzynarodowym […]
18 maja 2015
Przez wiele lat, winą za zgubny wpływ na zdrowie specjaliści obarczali wszelaki tłuszcz, w tym głównie kwasy tłuszczowe trans oraz cholesterol. Jest w tym wiele racji, […]
18 maja 2015
Warzywa strączkowe są cennym źródłem m.in. białka o wysokiej wartości odżywczej, witamin z grupy B oraz wapnia i magnezu. Najbardziej znane warzywa strączkowe to groch, fasola, […]
18 maja 2015
Zdumiewające odkrycie szczecińskich naukowców! Odkryli gen, którego mutacja może być przyczyną nowotworu piersi u wielu kobiet – według szacunków nosicielkami genu REC QL może być nawet […]
18 maja 2015
Większość Polaków uważa, że suplementy diety są zdrowe, dlatego potrafią wydawać na nie krocie. Pomimo, że ich działanie wydaje się korzystne dla organizmu, coraz więcej badań […]
18 maja 2015
Cierpisz na zaparcia, biegunki i wzdęcia? Często boli Cię brzuch? Dodatkowo, prawie zawsze czujesz się ociężały? Być może masz zespół jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel […]
4 maja 2015
Ryby są smacznym i wartościowym elementem naszej diety. Stanowią źródło białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, D i E oraz minerałów takich jak wapń, fosfor, jod […]
4 maja 2015
Mlecz (mniszek lekarski), nasturcja, pokrzywa, bratki polne, podbiał pospolity – czy wiesz, że nadają się do jedzenia? Mimo nachodzących Cię wątpliwości, warto spróbować, jak smakują. Istnieje […]
4 maja 2015
Naukowcy z Imperial College w Londynie opracowali substancję, która po spożyciu, wywołuje poczucie sytości. Doświadczenia były przeprowadzane na grupie ochotników z nadwagą. Po spożyciu substancji, badani […]
4 maja 2015
Trawa pszeniczna stanowi bogate źródło chlorofilu, który wykazuje działanie lecznicze, poprzez hamowanie stanów zapalnych, oczyszczanie organizmu z metali ciężkich i innych toksyn, usprawnienie pracy tarczycy, działanie […]
4 maja 2015
Obecnie żyjemy w czasach, w których bardzo duże znaczenie odgrywa czas. Żyjemy szybko i mamy mnóstwo zajęć, więc nie możemy spędzać za dużo czasu w kuchni. […]
20 kwietnia 2015
W dzisiejszych czasach każda osoba uprawiająca sport powinna być świadoma wpływu odpowiedniego odżywiania na osiąganie najlepszych wyników. Dieta stanowi decydującą część strategii treningowej i warunkuje osiąganie […]
20 kwietnia 2015
Migrena to trudny przeciwnik – potrafi nadejść znienacka i w znaczący sposób rzutować na nasze funkcjonowanie. Migreny dzielimy na te z aurą i bez aury (tabela […]
20 kwietnia 2015
Gluten to ostatnimi czasy wróg publiczny numer 1. Zdobył taką sławę, że już prawie każdy wie, w jakich produktach się znajduje (dla przypomnienia: pszenica, jęczmień, żyto, […]
20 kwietnia 2015
Świadomość tego, jak powinniśmy się odżywiać i żyć jest coraz większa. Internet daje nam wiele możliwości, aby pogłębiać wiedzę na temat jedzenia, aktywności fizycznej i tego, […]
20 kwietnia 2015
Badania genetyczne są coraz bardziej popularne. Najgłośniejszą akcją medialną ostatnich czasów była oczywiście podwójna mastektomia, której Angelina Jolie poddała się po zbadaniu swojego genomu, gdy odkryła, […]
20 kwietnia 2015
Żyjemy w bardzo stresujących czasach. Czy możemy zredukować wpływ stresu na nasz organizm, aby jego skutki nie były tak bardzo widoczne? Oczywiście, że tak! Odpowiednio zbalansowana […]