Blog


16 lutego 2015

Geny obrońcami Twojej sylwetki?

Dziś już nie stanowi żadnego problemu sprawdzenie ojcostwa, czy genetycznej możliwości zachorowania na choroby  dziedziczne, neurologiczne lub nowotworowe. Jednak na tym możliwości testów, które odczytują nasze […]
16 lutego 2015

Łuszczyca – problem na skórze, przyczyna w jelitach

Szukanie przyczyn łuszczycy na skórze można porównać do spoglądania na wierzchołek góry lodowej, ponieważ zlikwidowanie widocznego na powierzchni fragmentu, nigdy nie usunie całej góry. Dlaczego tak […]
16 lutego 2015

Nie stać Cię na zakup organicznych warzyw? Oto 10 przykładów tych, które można jeść bez obaw!

Coraz bardziej skupiamy się na jakości jedzenia, a sprzedaż organicznych produktów rośnie. Ludzie są coraz bardziej świadomi swoich wyborów żywieniowych, ale niejednokrotnie właściwy wybór wiąże się […]
16 lutego 2015

5 składników odżywczych, których potrzebuje każda kobieta

Jeśli Twoja dieta jest odpowiednio zbilansowana, nietrudno dostarczyć organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje. Jednakże, menstruacja, menopauza, ciąża, wahania poziomu hormonów wpływają na zwiększone zapotrzebowanie na pewne […]
16 lutego 2015

Poznaj 10 trików na dobry sen!

Nie możesz zasnąć, przewracasz się z boku na bok i budzisz się nad ranem? Bezsenności nie należy bagatelizować, ma ona swoją przyczynę, która często leży w […]
2 lutego 2015

Badania genetyczne w chorobach nowotworowych

Nowotwory są jedną z najczęściej występujących, a zarazem najbardziej przerażających chorób na świecie. Często niezauważenie, przez wiele lat rozwijają się w ciele człowieka, dokonując śmiertelnej destrukcji. […]
2 lutego 2015

Od tego rak się zaczyna…

Jesz, by żyć? Czy żyjesz, by jeść? Chociaż coraz głośniej mówi się o wpływie żywności na rozwój chorób, to niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak bardzo […]
2 lutego 2015

Co to jest rak?

Rak należy do grupy chorób charakteryzujących się natężonym wzrostem komórek. Istnieje ponad 100 różnych rodzajów nowotworu, a każdy jest sklasyfikowany w zależności od typu komórki, na […]
2 lutego 2015

Krótka historia raka

Nowotwór znany jest ludzkości już od tysięcy lat. Jego rozwój zaczyna się, gdy komórki określonej części ciała zaczynają rosnąć w sposób niekontrolowany. W rezultacie kilka części […]
2 lutego 2015

Uchroń swoje dziecko przed nowotworem w przyszłości!

Badania przeprowadzone przez naukowców ze szwedzkich Uniwersytetów w Lund oraz w Gothenburgu wykazały, że w mleku kobiecym występuje pewien składnik, który może niszczyć komórki rakowe. Tym […]
2 lutego 2015

10 produktów, które ustrzegą Cię przed rakiem

Nowotwór to jedna z najgroźniejszych chorób, na którą nauka wciąż nie znalazła skutecznego lekarstwa. Co roku liczba chorych na raka drastycznie wzrasta. Badania wskazują, że obserwowane […]
7 stycznia 2015

Nie daj nabić się w butelkę – czyli jak wybrać test genetyczny

Medycyna spersonalizowana i spersonalizowana medycyna żywieniowa Jesteśmy tym, co jemy. Żywność, która stanowi podstawę naszej egzystencji, ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie, tak samo jak środowisko, […]
12 listopada 2014

Uważaj! Kremy tuczą!

Okazuje się, że popularne związki chemiczne często stosowane w balsamach, kremach, szamponach oraz mydłach… sprzyjają tyciu! Ftalany, bo o nich mowa, występują nie tylko w kosmetykach. […]
12 listopada 2014

Chcesz być szczupła? Jedz śniadania!

Wiele razy słyszeliśmy, że pierwszy poranny posiłek jest jednym z najważniejszych elementów diety. Teraz mamy dodatkowy powód, aby wierzyć w te słowa: badanie opisane na łamach […]
12 listopada 2014

Bądź pro! Kuchania dla małolata

Z najnowszego raportu z badań Health Behaviour School-aged Children (HBSC) przeprowadzonych w Polsce w 2010 roku wynika, że 18,3% dzieci w wieku 11-12 lat ma nadwagę, […]
12 listopada 2014

Czas na fito(r)ewolucję!

Półki naszych sklepów uginają się dziś pod ciężarem dostępnych w każdej chwili produktów, a my, rekompensując sobie niejako czasy reglamentacji, jemy coraz więcej i – paradoksalnie […]
27 października 2014

Bardziej i mniej znane ciekawostki herbaciane

O herbacie pisano już trzy tysiące lat p.n.e. Podobno jako pierwszy zaparzył ją mityczny cesarz chiński Shen Nong. Od tego czasu napój ten przeszedł wiele transformacji, […]
27 października 2014

Wydrukuj sobie posiłek

Drukarki 3D powoli zdobywają świat. Dotychczas służyły one do wytwarzania różnego rodzaju przedmiotów, od niedawna jednak zaczyna się ich używać także do drukowania… jedzenia! Pierwszy wydrukowany […]
27 października 2014

Skrobia oporna kontra cukrzyca

Przez lata naukowcy myśleli, że istnieją tylko dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy – obecny w fasoli, zielonych warzywach, nasionach i […]
27 października 2014

Walka z ADHD bez leków? To możliwe!

Fibromialgia, astma, ADHD, zapalenie stawów, zapalenie jelita grubego, stwardnienie rozsiane czy toczeń rumieniowaty – to tylko niektóre z przewlekłych, uciążliwych schorzeń mających swój początek we wczesnym […]
6 października 2014

Kto zjada wszystko, ratuje środowisko!

Czy wiesz, że na świecie marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności? Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, co roku wyrzucamy 1,3 mld ton […]
6 października 2014

(Dobre) Bakterie kontra alergie

Z raportu naukowców z Uniwersytetu w Chicago, opublikowanego 25 sierpnia w magazynie „Proceedings of National Academy of Science”, wynika, że bakterie jelitowe z grupy Clostridiachronią organizm […]
6 października 2014

Windowfarming – niezłe ziółko w Twoim oknie

Moda na tak zwany windowfarmingpowoli zdobywa Europę. W Polsce nie widać jeszcze zbyt wielu jej przejawów, ale niedługo zapewne się to zmieni… Wszystko zaczęło się od […]
16 września 2014

Rak i nadwaga chodzą parami

Nadwaga i otyłość znacząco zwiększają ryzyko rozwoju 10 najczęstszych nowotworów – donoszą największe poświęcone temu zagadnieniu badania, których wyniki opublikowano w prestiżowym czasopiśmie medycznym „Lancet”. Brytyjscy […]
15 września 2014

Jak wybierać zdrowe tłuszcze?

Lubisz dobrze zjeść i złości Cię sama myśl o odtłuszczeniu menu? Dobra wiadomość: nie wszystkie tłuszcze są złe! Choć powinniśmy ograniczać ilość tłuszczów w naszej diecie, […]
15 września 2014

Grzyby? TAK!

Grzyby nie cieszą się najlepszą reputacją. Choć nie są postrzegane jako niezdrowe, to często słyszy się, że ze względu na ich nikłą wartość odżywczą nie warto […]
15 września 2014

Weź jedzenie na prześwietlenie

Rzeczywistość zmienia się z dnia na dzień, a z nią idzie w parze rozwój techniki, która podsuwa nam coraz bardziej zaskakujące rozwiązania. Jednym z największych pól, […]
15 września 2014

Co jeść w pracy?

Budzik, szybki prysznic, ubieranie, w międzyczasie kawa z mlekiem i już siedzimy w aucie, zmierzając do pracy. Pierwsza przekąska około południa, wcześniej kolejna kawa, maile, telefony, […]
2 września 2014

Masło czy margaryna? Oto jest pytanie…

Już od lat toczy się spór dotyczący smarowideł do pieczywa. Masło czy margaryna? A może coś jeszcze innego? Masło pojawia się w kuchni od wieków, margaryna […]
2 września 2014

Co zamiast porannej kawy?

Większość z nas zaczyna dzień od gorącej herbaty lub kawy. Okazuje się jednak, że to nie najlepsze rozwiązanie. Poranek najlepiej zacząć od wypicia ciepłej wody z […]