Blog


11 lutego 2011

10 porad na zaparcia, czyli jak w naturalny sposób wspomóc pracę jelit

Zaparcia należą do najczęstszych zaburzeń przewodu pokarmowego. Szacuje się, że na zaparcia cierpi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna.  Poniżej przedstawiamy Wam 10 cennych wskazówek, które pomogą uregulować pracę jelita grubego, nasilić jego perystaltykę i pozbyć się tej przykrej dolegliwości.
11 lutego 2011

Nasze wsparcie na Twoje zaparcie

Zaparcia kwalifikowane są do najczęstszych zaburzeń przewodu pokarmowego. Nieregularne, niepełne i bolesne wypróżnianie czy stolec o bardzo ścisłej konsystencji, to znane objawy tej dolegliwości. Konsekwencją tego są zalegające masy kałowe, które mogą przyczyniać się do zatruwania naszego organizmu przez toksyny!
11 lutego 2011

Niezwykle cenny produkt spożywczy

Zarodki pszenne to drogocenny produkt spożywczy o wysokich walorach odżywczych. Bogaty w składniki mineralne i witaminy stanowi ciekawą propozycję dietetyczną, którą już dziś warto włączyć do swojej codziennej diety.
11 lutego 2011

Składnik pomidorów może chronić przed miażdżycą

Składnik pomidorów obniża poziom tłuszczów we krwi, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń - wynika z pracy japońskich naukowców, którą publikuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".
5 lutego 2011

Toksyczne chipsy!

Polscy naukowcy zaobserwowali, że chipsy ziemniaczane zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę i chorobę wieńcową serca. Co więcej, odkryli w nich toksyczny związek- akryloamid, który jest niebezpieczny dla układu nerwowego.
5 lutego 2011

Alergia – czy betakaroten może pomóc?

Na choroby alergiczne zapada coraz więcej osób na całym świecie, głównie w krajach cywilizowanych. Przyczyn tak znaczącego wzrostu upatruje się głównie w czynnikach związanych ze stylem życia takich jak: nieodpowiednia dieta, stres, palenie tytoniu, zaburzenia pokarmowe, brak aktywności fizycznej. Czy zatem same związki zawarte w owocach i warzywach mogą odgrywać ochronną rolę w zapobieganiu wystąpienia wrażliwości alergicznej?
5 lutego 2011

Zdrowie to nie tylko brak choroby

Coraz większa liczba osób w naszym kraju cierpi na choroby cywilizacyjne tj. schorzenia układu krążenia, otyłość, nowotwory, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę i osteoporozę. Jednakże czy wzrost zachorowalności na te choroby jest tożsamy ze wzrostem świadomości społeczeństwa?Jak wiele zależy od lekarzy, a ile od nas samych?
29 stycznia 2011

10 wskazówek, jak dietą pokonać raka piersi

Rola diety i jej wpływ na wygląd, umysł, samopoczucie, a przede wszystkim zdrowie, są w ostatnich latach traktowane coraz poważniej. Lekarze podkreślają, że sposób odżywiania ma często decydujący wpływ na rozwój nowotworów. Już dziś nikt nie dyskutuje z twierdzeniem, że 60–70 proc. chorób nowotworowych można zapobiec poprzez właściwe odżywianie się i pozbycie się nadwagi.
29 stycznia 2011

Ice Tea – zdrowie czy ochłoda?

Koncerny spożywcze stale zapewniają nas, że napoje herbaciane typu Ice Tea zawierają naturalne źródło przeciwutleniaczy (AOX), które mają właściwości zdrowotne i pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Reklama super orzeźwienia w upalne dni działa na naszą wyobraźnię, a jednocześnie zapewnia o absolutnie naturalnym składzie, dzięki czemu regularne picie tej herbaty pozwala zadbać o dobrą kondycję oraz zachować młodość i urodę. Ale czy tak jest faktycznie?
29 stycznia 2011

Zielona moc!

Szpinak, kapusta, brukselka czy sałata zawierają dużo cennych składników odżywczych m.in. kwasu foliowego, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Są również dobrym źródłem błonnika i mają niewiele kalorii. Co ciekawe, odkryto w nich nową substancję, która może zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krążenia. To kwas liponowy. Jak udowodnili naukowcy może on obniżać poziom trójglicerydów we krwi nawet o około 60%!
28 stycznia 2011

To nie wyrok śmierci !

Bezlitosny zabójca. Budzi grozę i przerażenie. Nieustannie nęka współczesną cywilizację. Nowotwór. Choć w ubiegłych stuleciach nowotwory również dawały się we znaki, dziś swoim zasięgiem docierają wszędzie i nie oszczędzają nawet najbardziej zdrowych ludzi.
23 stycznia 2011

Historia Agnieszki

Pani Agnieszka zgłosiła się do Vimedu traktującąc to miejsce jako ostatnią „deskę ratunku”. W 2008r podczas swojej pierwszej ciąży przytyła prawie 30kg. Niestety wszystkie dodatkowe kilogramy, […]
23 stycznia 2011

Tajna przepustka dla wroga, czyli Leaky Gut Syndrome

Błona śluzowa jelit jest wysoce selektywną barierą, przez którą do krwiobiegu mogą wnikać składniki odżywcze, jednak nieustannie pozostaje narażona na napływ potencjalnie patogennych substancji ze świata zewnętrznego. W procesie wybiórczej przepuszczalności jelitowej zaangażowane są immunologiczne mechanizmy- głównie limfocyty śluzówkowe i powierzchniowe immunoglobuliny, a także wiele innych elementów, niezwiązanych bezpośrednio z układem odpornościowym.
23 stycznia 2011

Gimnastyka w biurze? Szczuplejsza talia.

Zgodnie z opinią naukowców częste wstawanie od biurka działa korzystnie na serce, a co więcej wyszczupla talię. Już jednominutowe przerwy w siedzeniu za biurkiem są korzystne dla zdrowia, natomiast osoby, które długo i bez przerw przebywają w pozycji siedzącej mają więcej centymetrów w pasie i niższy poziom dobrego cholesterolu HDL – informują badacze.
23 stycznia 2011

Osoby predysponowane do alkoholizmu mogą być narażone na otyłość

Osoby obciążone dziedzicznym ryzykiem alkoholizmu są też bardziej narażone na otyłość - wynika z amerykańskich badań. Naukowcy podkreślają, że związek ten stał się znacznie bardziej widoczny w ostatniej dekadzie. Swoje badania uczeni opisali w piśmie "Archives of General Psychiatry". Teoretycznie, nadmiar kalorii konsumowanych wraz z alkoholem jest w stanie przyczyniać się do otyłości, ale nie obserwuje się jej wśród alkoholików.
16 stycznia 2011

Historia Justyny

Mąż, dwójka energicznych dzieci, własna firma i totalny brak energii by nad tym wszystkim zapanować. Pani Justyna zapukała do drzwi Vimedu, gdyż trapił ją problem permanentnego […]
16 stycznia 2011

Sól – przyjaciel czy wróg?

Badania prowadzone w ostatnich latach wykazały, iż dzienne spożycie soli (czyli chlorku sodu) sięga w Polsce nawet 15 gramów na dobę, a według zaleceń Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego nie powinno przekraczać 5 gramów (średnio 3g). Dlatego, aby przestrzegać zaleceń, należy niemal całkowicie wykluczyć solenie potraw, ponieważ większość produktów, które zjadamy i tak zawiera sól.
16 stycznia 2011

Śródziemnomorski sposób na odmłodzenie ciała i umysłu

Zgodnie z dietą śródziemnomorską jedzą Grecy, Włosi, Hiszpanie, którzy są zdrowsi i żyją dłużej niż pozostali mieszkańcy Europy. Zwolennicy tej diety przekonują, że ten rodzaj odżywiania jest drogą do długowieczności, wręcz sposobem na zdrowe odżywianie. Ponadto dieta ta obfituje w pyszne jedzenie, jest prosta i nie tylko odchudza, ale także jest dobra dla zdrowia.
16 stycznia 2011

Obalamy mity dotyczące starzenia się

Pomimo wzrostu świadomości na temat starzenia się, większość magazynów i stacji telewizyjnych nadal błędnie przedstawia istotę procesu starzenia. Z kolei czasopisma i portale medyczne ciągle poruszają ten temat w kontekście osłabienia fizycznego, niedołęstwa, nieporadności i demencji. Nic więc dziwnego, iż boimy się mówić i myśleć o nieuniknionym procesie starzenia się, który nie musi wcale oznaczać utraty zdrowia fizycznego i psychicznego oraz braku samodzielności.
8 stycznia 2011

Historia Magdy

Pani Magda zgłosiła się do Centrum Medycznego VIMED w maju 2010 roku. Na pierwszej konsultacji dietetycznej opowiedziała mi o swoich problemach związanych z zajściem w ciążę. […]
8 stycznia 2011

Napój długowieczności

Japończycy uważają, że wypicie od 4 do 10 filiżanek napoju z zielonej herbaty dziennie korzystnie wpływa na zdrowie i przedłuża życie człowieka średnio o 3 lata. Ponadto zielona herbata oczyszcza ciało z toksyn. Co jeszcze dobroczynnego robi dla naszego organizmu?
8 stycznia 2011

Sprawdzone sposoby zapobiegające “syndromowi dnia poprzedniego”

Mamy styczeń, więc i karnawał w pełni. By doskonała zabawa mogła pozostać w naszej pamięci na długo, poniżej prezentujemy kilka rad jak uniknąć, a na pewno- jak zniwelować kaca po szalonej karnawałowej nocy. Zobaczcie sami!
8 stycznia 2011

Cała prawda o komplementarności białek

Dawniej uważano, że dieta zawierająca białka pochodzenia zwierzęcego jest zdecydowanie lepsza od diety dostarczającej białka roślinnego. W świetle najnowszych danych pogląd ten wymaga wyjaśnień. Należy jednak pamiętać, że większa część ludności świata odżywia się głównie pokarmami roślinnymi.
4 stycznia 2011

Historia Moniki – 33 lat

Pani Monika, młoda 33-letnia kobieta trafiła do CM Vimed szukając na stronach internetowych kolejnej szansy na poprawę swojego wyglądu a przede wszystkim wagi. Nieudolne próby zrzucenia […]
4 stycznia 2011

Test – sprawdź czy jesteś zagrożony stanem zapalnym!

Odpowiedz na poniższe pytania, a dowiesz się czy Twoja dieta sprzyja powstaniu stanu zapalnego w Twoim organizmie. W DOMU: [divider_padding] W RESTAURACJI: Wyniki: [styled_table] Punktacja (pkt) […]
4 stycznia 2011

Gdy organizm kontratakuje …

Stan zapalny i występowanie chorób cywilizacyjnych są ze sobą ściśle powiązane. Ta naturalna odpowiedź biologiczna organizmu często wymyka się nam spod kontroli. I to może być zabójcze. Zrozumienie jak składniki odżywcze mogą pomóc kontrolować tą drogę jest bardzo ważne dla zachowania pełnego zdrowia. W ciągu ostatnich kilkunastu lat w medycynie zaczęto zwracać uwagę na fundamentalną rolę stanu zapalnego towarzyszącego prawie każdemu procesowi chorobotwórczemu. Naukowcy oraz medycy zaczęli zmieniać podejście do takich chorób jak choroby serca, Alzheimer, cukrzyca, czy otyłość jak do chorób o podłożu zapalnym.
4 stycznia 2011

Orzechy włoskie w walce o odporność

Orzechy włoskie choć są dobre dla serca, mózgu, kości oraz doskonałej sylwetki, nie stanowią naszej ulubionej przekąski w ciągu dnia. Jednakże dodanie ich do ulubionej sałatki, uprażenie, bądź spożywanie z innymi orzechami jako przegryzki może znacząco przyczynić się do poprawy naszej odporności. Mogą także stać się doskonałym zimowym smakołykiem.
4 stycznia 2011

Nowoczesne technologie w służbie świeżości mięsa

Kiedy nie ufamy własnym zmysłom, możemy posłużyć się nowoczesną technologią. Już od kilku lat w sprzedaży dostępny jest SensorFreshQ, czyli elektroniczny nos, który sprawdzi za nas, czy przyrządzenie danego kawałka mięsa będzie bezpieczne dla naszego zdrowia.
28 listopada 2010

Opóźniona alergia pokarmowa a układ odpornościowy

Pokarmy, to największe wyzwanie antygeniczne, jakie stoi przed układem odpornościowym. Funkcjonowanie organizmu przebiega prawidłowo, jeżeli charakteryzuje się on pełną sprawnością wszystkich narządów, prawidłowym metabolizmem, a układ […]
14 listopada 2010

Historia Beaty – 31 lat

10 kilogramów w trzy miesiące Problemy: otyłość, w dzieciństwie celiakia i uszkodzenie kosmków jelitowych, kilka lat ścisłej diety bezglutenowej. Poza tym objawy dyspeptyczne – głównie czkawka […]