Blog


12 listopada 2014

Czas na fito(r)ewolucję!

Półki naszych sklepów uginają się dziś pod ciężarem dostępnych w każdej chwili produktów, a my, rekompensując sobie niejako czasy reglamentacji, jemy coraz więcej i – paradoksalnie […]
27 października 2014

Bardziej i mniej znane ciekawostki herbaciane

O herbacie pisano już trzy tysiące lat p.n.e. Podobno jako pierwszy zaparzył ją mityczny cesarz chiński Shen Nong. Od tego czasu napój ten przeszedł wiele transformacji, […]
27 października 2014

Wydrukuj sobie posiłek

Drukarki 3D powoli zdobywają świat. Dotychczas służyły one do wytwarzania różnego rodzaju przedmiotów, od niedawna jednak zaczyna się ich używać także do drukowania… jedzenia! Pierwszy wydrukowany […]
27 października 2014

Skrobia oporna kontra cukrzyca

Przez lata naukowcy myśleli, że istnieją tylko dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy – obecny w fasoli, zielonych warzywach, nasionach i […]
27 października 2014

Walka z ADHD bez leków? To możliwe!

Fibromialgia, astma, ADHD, zapalenie stawów, zapalenie jelita grubego, stwardnienie rozsiane czy toczeń rumieniowaty – to tylko niektóre z przewlekłych, uciążliwych schorzeń mających swój początek we wczesnym […]
6 października 2014

Kto zjada wszystko, ratuje środowisko!

Czy wiesz, że na świecie marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności? Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, co roku wyrzucamy 1,3 mld ton […]
6 października 2014

(Dobre) Bakterie kontra alergie

Z raportu naukowców z Uniwersytetu w Chicago, opublikowanego 25 sierpnia w magazynie „Proceedings of National Academy of Science”, wynika, że bakterie jelitowe z grupy Clostridiachronią organizm […]
6 października 2014

Windowfarming – niezłe ziółko w Twoim oknie

Moda na tak zwany windowfarming powoli zdobywa Europę. W Polsce nie widać jeszcze zbyt wielu jej przejawów, ale niedługo zapewne się to zmieni… Wszystko zaczęło się od […]
16 września 2014

Rak i nadwaga chodzą parami

Nadwaga i otyłość znacząco zwiększają ryzyko rozwoju 10 najczęstszych nowotworów – donoszą największe poświęcone temu zagadnieniu badania, których wyniki opublikowano w prestiżowym czasopiśmie medycznym „Lancet”. Brytyjscy […]
15 września 2014

Jak wybierać zdrowe tłuszcze?

Lubisz dobrze zjeść i złości Cię sama myśl o odtłuszczeniu menu? Dobra wiadomość: nie wszystkie tłuszcze są złe! Choć powinniśmy ograniczać ilość tłuszczów w naszej diecie, […]
15 września 2014

Grzyby? TAK!

Grzyby nie cieszą się najlepszą reputacją. Choć nie są postrzegane jako niezdrowe, to często słyszy się, że ze względu na ich nikłą wartość odżywczą nie warto […]
15 września 2014

Weź jedzenie na prześwietlenie

Rzeczywistość zmienia się z dnia na dzień, a z nią idzie w parze rozwój techniki, która podsuwa nam coraz bardziej zaskakujące rozwiązania. Jednym z największych pól, […]
15 września 2014

Co jeść w pracy?

Budzik, szybki prysznic, ubieranie, w międzyczasie kawa z mlekiem i już siedzimy w aucie, zmierzając do pracy. Pierwsza przekąska około południa, wcześniej kolejna kawa, maile, telefony, […]
2 września 2014

Masło czy margaryna? Oto jest pytanie…

Już od lat toczy się spór dotyczący smarowideł do pieczywa. Masło czy margaryna? A może coś jeszcze innego? Masło pojawia się w kuchni od wieków, margaryna […]
2 września 2014

Co zamiast porannej kawy?

Większość z nas zaczyna dzień od gorącej herbaty lub kawy. Okazuje się jednak, że to nie najlepsze rozwiązanie. Poranek najlepiej zacząć od wypicia ciepłej wody z […]
2 września 2014

Masz trądzik? Tej żywności unikaj!

Dyskusja na temat wpływu diety na naszą cerę nie ustaje od kilku dziesięcioleci. Przegląd badań klinicznych z ostatnich 50 lat pokazuje, że to, co jemy, w […]
2 września 2014

Chcesz pamiętać? Zapomnij o słodzonych napojach

Codzienne spożywanie napojów z dodatkiem cukru może upośledzać zdolność uczenia się i zapamiętywania, zwłaszcza gdy konsumpcja następuje w okresie dojrzewania. Badania, których wyniki zaprezentowano na dorocznym […]
2 września 2014

Rak boi się… ziemniaków

Dobre wieści dla fanów ziemniaków i bananów! Nowe badania przeprowadzone w Australii wykazały, że jedzenie tych i innych produktów bogatych w oporną skrobię może pomóc zmniejszyć […]
4 sierpnia 2014

Sprawdź na co Twoje geny mają apetyt!

Czy czeka nas rewolucja w odżywianiu? Wszystko wskazuje na to, że tak! W ostatniej dekadzie nastąpił znaczący rozwój nutrigenomiki, czyli nauki łączącej wiedzę o żywności i […]
4 sierpnia 2014

Ćwiczysz? Nastaw się pozytywnie!

Zaczynasz ćwiczyć, ale myślisz o tym jak o karze? To niedobrze. Naukowcy na łamach „Marketing Letters” mówią, że jeżeli masz zamiar ćwiczyć, to musisz nastawić się […]
4 sierpnia 2014

A jak Awokado

Z badań opublikowanych w „Nutrition Journal” wynika, że dodanie awokado do pomidora lub marchewki poprawia wchłanianie karotenoidów oraz ich przekształcenia w aktywną formę witaminy A. Naukowcy […]
4 sierpnia 2014

Odkryj na nowo aloes

Aloes rośnie zarówno na egzotycznym Madagaskarze, jak i na parapetach w polskich domach. Choć znanych jest 330–400 jego gatunków, pozostaje on niedoceniany i tylko nieliczni zdają […]
4 sierpnia 2014

Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

Sezon na owoce jagodowe trwa w najlepsze. Truskawki, maliny, agrest, porzeczki, jeżyny czy borówki amerykańskie – jest z czego wybierać. I nie tylko w smakach, ale […]
17 lipca 2014

Biegasz? Koniecznie przeczytaj!

Bieganie to nowa moda, którą widać w polskich parkach, lasach, a także na ulicach miast. Biegają starzy, młodzi, rodzice i dzieci, zawodowcy i amatorzy. Dla niektórych […]
17 lipca 2014

Otyłość skraca życie

Jesteś otyły? Zrób coś z tym! Najnowsze badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „PLOS Medicine”, wykazały, że osoby z otyłością olbrzymią żyją średnio o 14 lat […]
17 lipca 2014

Bób-poznaj jego właściwości

Sezon na bób w pełni. Ta roślina strączkowa, znana powszechnie zarówno w Afryce, Europie jak i na Bliskim Wschodzie, jest obecnie jednym z chętniej kupowanych produktów […]
16 lipca 2014

Diagnostyka Alzheimera na wczesnym etapie?

Jak donosi specjalistyczny magazyn „Alzheimer’s & Dementia” brytyjscy naukowcy są coraz bliżej wynalezienia testu krwi pozwalającego z 87-procentową dokładnością przewidzieć rozwój choroby. Co prawda, test nie […]
7 lipca 2014

Jak się opalać -poznaj 5 złotych zasad

Wakacje w pełni i zapewne planujesz spędzić urlop również w pełnym słońcu. Co trzeba zrobić, aby zapobiec przykrym konsekwencjom kąpieli słonecznych? Sprawdź nasze wskazówki, aby wrócić […]
7 lipca 2014

Konkurs: SEZONOWO ZNACZY ZDROWO

Wraz z nadejściem słonecznej pory roku ogłaszamy konkurs kulinarny. Rozkoszuj się piękną pogodą i ciesz się walorami dojrzałych warzyw i owoców. Weź udział i zgarnij nagrody! […]
7 lipca 2014

Jak się kłamie w reklamie

Sok truskawkowy bez dodatku owoców, MOM zamiast mięsa, polewa czekoladowa bez czekolady, rakotwórcze słodziki w napojach „bez cukru”, kotlety drobiowe z mięsa wieprzowego… To tylko kilka […]